Ο γερουσιαστής Μενέντεζ “απαντά” στον Αβραμόπουλο μέσω του Reuters: Παραμένει η άρνηση του στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ΔΕΝ άλλαξε τη θέση του…

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Καπιτώλιο. Φωτογραφία Senator Bob Menendez, Facebook




Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του για την πώληση αυτών των αεροπλάνων.

Η δήλωση του στο πρακτορείο, εμμέσως αποτελεί απάντηση και στις δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Αβραμόπουλου στον Σκάι σήμερα το πρωί (ΕΔΩ).

Δεν υπάρχει “τίποτα καινούργιο”, δήλωσε στο Reuters, στο Καπιτώλιο ο κ. Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας».

Κατά τη διάρκεια της άτυπης διαδικασίας αναθεώρησης για μεγάλες πωλήσεις όπλων, οι ηγέτες των επιτροπών Διεθνώνν Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μπορούν να θέσουν τις αντιρήσεις τους στις συμφωνίες, εμποδίζοντάς τις για ζητήματα όπως ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Μενέντεζ αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πιθανή πώληση των F-16 στην Τουρκία για ζητήματα όπως η αντίσταση της Τουρκίας στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N), μία αγορά ύψους20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση αυτή.

Η Άγκυρα σταμάτησε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για μήνες, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι κάνει πολύ λίγα εναντίον ανθρώπων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι θα διαβιβάσει την επικύρωση στο τορυκικό κοινοβούλιο όταν ανοίξει ξανά το φθινόπωρο.

Ο Μενέντεζ μίλησε περισσότερο για την Τουρκία αργότερα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για την επιβεβαίωση του υποψηφίου του προέδρου Μπάιντεν ως βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.

«Η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε, «Ναι, εντάξει, η Σουηδία πρέπει να είναι μέσα». Θα μπορούσε να καλέσει το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να είχε κάνει την ψηφοφορία. Δεν την έκανε», είπε ο Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ ανέφερε επίσης την ανησυχία του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, ρωτώντας: «Πώς λειτουργεί για εμάς να έχουμε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ να είναι εμπόλεμος στον άλλο και κάποιος να του πουλάει F-16;».

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Μπάιντεν είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει την πώληση. «Αυτό αφορά τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος.

Πληροφορίες από το Reuters, Patricia Zengerle – επιμέλεια Jonathan Oatis

Αγαπητέ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλε, για τον γερουσιαστή Μενέντεζ αποφασίζει ο ίδιος και μόνο, όχι εσείς: Όταν, λοιπόν, λέει όχι στα F-16 που απαιτεί ο Ερντογάν, εννοεί ΟΧΙ με κεφαλαία… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: