Ο Ερντογάν μισεί τον Ιμάμογλου και το δείχνει: «Οι δικαστικές υποθέσεις δεν καθορίζονται από το νόμο αλλά από τους πολιτικούς υπολογισμούς» του Τούρκου προέδρου

epa10380472 Mayor of Istanbul Ekrem Imamoglu, attend the International Mayors Istanbul Solidarity Meeting in Istanbul, Turkey. EPA, ERDEM SAHIN




Η τελευταία ποινική υπόθεση που κινήθηκε εναντίον του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem İmamoğlu), είναι μια «αβάσιμη» συνωμοσία για να εξαναγκάσει έναν από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες της αντιπολίτευσης της Τουρκίας να αποχωρήσει  από την πολιτική, δήλωσε ο δικηγόρος του σύμφωνα με τους FT.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο İmamoğlu αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά ως μέρος μιας υπόθεσης που άνοιξε τον περασμένο μήνα. Οι διαδικασίες πρόκειται να επαναληφθούν τον Νοέμβριο, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στις οποίες η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να διατηρήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Ο χαρισματικός İmamoğlu θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και υποψήφιος αντίπαλος, εν ευθέτω χρόνω, του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) ή του διαδόχου του.

Η αποφασιστικότητα του Ερντογάν να ανακτήσει τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας έχει αναγάγει τη μοίρα του Ιμαμόγλου σε λυδία λίθο προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον η τρίτη δεκαετία στην εξουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας θα χαρακτηριστεί από μια πιο αυταρχική στροφή.

«Να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται αυτές οι υποθέσεις στην Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το νόμο. Ο νόμος εργαλειοποιείται», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Gökhan Günaydın, νομικός σύμβουλος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο οποίος εκπροσωπεί τον İmamoğlu.

  • Ο İmamoğlu βρίσκεται ήδη υπό πολιτική απαγόρευση μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου τον Δεκέμβριο σε υπόθεση όπου κατηγορούνταν  για  προσβολή των δημόσιων αξιωματούχων που διέταξαν την επανάληψη της ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές του 2019, τις οποίες  και τελικά κέρδισε.

Οι ΗΠΑ περιέγραψαν αυτή την ετυμηγορία, κατά της οποίας ασκεί έφεση ο İmamoğlu, ως «παράβαση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του Erdoğan κατηγορείται εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα για να φιμώσει τους αντιπάλους του. Αναλυτές λένε ότι ο έλεγχος που ασκεί στην τουρκική δικαιοσύνη  έγινε ακόμα πιο σφιχτός μετά την εκκαθάριση χιλιάδων δικαστών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Το δικαστικό σώμα της Τουρκίας δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητο», δήλωσε η Emma Sinclair-Webb, επικεφαλής του γραφείου Human Rights Watch στην Τουρκία.

«Αλλά τώρα ελέγχεται  όλο και πιο αυστηρά από την κυβέρνηση και χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο από την προεδρία Erdoğan  για τη φίμωση των ενοχλητικών φωνών και την απομάκρυνση από την πολιτική σκηνή των αντιπάλων του ή όσων δεν του είναι αρεστοί», εξήγησε.

Στη δεύτερη υπόθεση ο İmamoğlu και έξι άλλοι κατηγορούνται για παρατυπίες στην ανάθεση προσφορών για δημόσιες συμβάσεις. Κατηγορείται μεταξύ άλλων ν για αδικοπραγία σε διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού και πρόκληση ζημίας στο κοινό περίπου 250.000 TL, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είδαν οι Financial Times.

Αυτό αφορούσε την προηγούμενη ιδιότητά του ως δημάρχου σε ένα από τα προάστια της πόλης. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, οι ισχυρισμοί ήταν «αβάσιμοι» και «δεν υπάρχει καμία πτυχή αυτής της υπόθεσης που να έχει έρεισμα στο νόμο». Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

  • Με τη σειρά του ο Kerem Gülay, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης εκτίμησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να κριθεί η υπόθεση, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί παράδειγμα «επιλεκτικής απονομής δικαιοσύνης», δεδομένου ότι συχνά υπάρχουν παρατυπίες στις διαδικασίες υποβολής προσφορών των δήμων που όμως δεν διερευνώνται.

Η χρονική σύμπτωση της δεύτερης υπόθεσης εναντίον του İmamoğlu αμέσως μετά την προηγούμενη καταδίκη του, «δεν μπορεί να είναι τυχαία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Howard Eissenstat, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Πανεπιστήμιο St Lawrence στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και στο Middle East Institute στην Ουάσιγκτον, εκτίμησε ότι «η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί μια νομική διαδικασία αλλά υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες  από την πλευρά της κυβέρνησης».

«Οι δικαστικές υποθέσεις δεν καθορίζονται από το νόμο αλλά από τους πολιτικούς υπολογισμούς του ίδιου του Erdoğan», εξήγησε.«Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι εάν οι κίνδυνοι [για τον Erdoğan] από την απαγόρευση του İmamoğlu είναι μεγαλύτεροι από τα πιθανά οφέλη», πρόσθεσε ο αμερικανός πανεπιστημιακός σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Adam SamsonFunja GulerAyla Jean Yackley – Latest criminal case against Istanbul mayor is ‘baseless’, lawyer says

«Ο άνθρωπος που έκανε τη μισή Ευρώπη να τρέμει»: Οι Γερμανοί αναλύουν τον Αλέξη Τσίπρα… Κλείνει μια εποχή στην Ελλάδα. Ποια εποχή ακριβώς όμως;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: