Άρθρο των Times για τον ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ Φόρεστ Βαγγέλη Μαρινάκη: Η συμπεριφορά του ξένη για τα βρετανικά δεδομένα

File Photo epa08588367 Evangelos Marinakis, owner of Olympiakos EPA/PETER POWELL




«Η οργή του συνιδιοκτήτη της Νότιγχαμ Φόρεστ για το VAR ήταν ήπια σε σχέση με τα δεδομένα που έχει θέσει στην άλλη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, στην Ελλάδα, όπου η βία και ο εκφοβισμός απέναντι σε αξιωματούχους και αντιπάλους είναι συχνό φαινόμενο».

Αυτό αναφέρει στον υπότιτλό του δημοσίευμα της Charlotte Duncker στους Times που παρουσιάζει το προφίλ του Έλληνα εφοπλιστή, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και της Nottingham Forest, Ευάγγελου Μαρινάκη, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για δεσμούς με τους ακραίους οπαδούς της ομάδας του.

  • Με τίτλο “Evangelos Marinakis: links to Greek ultras and scourge of referees” το άρθρο δημοσιεύτηκε με αφορμή πολυσυζητημένη δήλωση της Νότιγχαμ Φόρεστ στο X στην οποία επέκρινε τις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές για την επιλογή του διαιτητή VAR στον αγώνα με την Everton την περασμένη Κυριακή.

Παραθέτοντας παραδείγματα προηγούμενων διαμαρτυριών του Μαρινάκη για τη διαιτησία στο ΗΒ, το άρθρο παρουσιάζει τις συμπεριφορές αυτές ως ασυνήθιστες ή και ξένες για τα βρετανικά δεδομένα και τις αποδίδει –τουλάχιστον εν μέρει– στη γαλούχησή του σε αυτό που περιγράφει ως ελληνική ποδοσφαιρική κουλτούρα και πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι «είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικού συλλόγου σε μια χώρα όπου είναι σύνηθες φαινόμενο να αμφισβητείται η ακεραιότητα των διαιτητών, συχνά με ακραίο τρόπο».

«Ο πατέρας του, Μιλτιάδης […] αγόρασε τον σύλλογο [σ.σ. Ολυμπιακό] μαζί με άλλους δέκα πλοιοκτήτες το 1979, όταν η διαφθορά ήταν διάχυτη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά έκτοτε. Όπως και να έχει, αυτό εμπέδωσε την πεποίθησή του ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν κερδίζονται μόνο από την καλύτερη ομάδα, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με ραδιουργίες και την πολιτική.

Στην πρόσφατη αστυνομική έρευνα για τον θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη, ενός 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και μιας ομάδας οπαδών του βόλεϊ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αποκαλύφθηκε περαιτέρω το μέγεθος του χουλιγκανισμού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και στον Ολυμπιακό.

Σε έγγραφα που είδαν οι Times, ο Μαρινάκης αναφέρεται σε τεκμήρια σχετικά με τον τρόπο που δρουν οι χούλιγκαν του συλλόγου, η Θύρα 7, εντός της πόλης του Πειραιά και σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Υποστηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι παρέχεται στους πλέον επικίνδυνους οπαδούς διαπίστευση για ορισμένους εντός έδρας αγώνες και πλήρης ελευθερία στο γήπεδο.

Οι τρεις μάρτυρες έπρεπε να τεθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων λόγω φόβων για την ασφάλειά τους επειδή μίλησαν εναντίον της ομάδας. Η έκθεση έκανε αναφορά σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ τον περασμένο Απρίλιο, όταν οπαδοί του Ολυμπιακού και ανώτερα στελέχη δεν ήταν ευχαριστημένοι όταν η φιλοξενούμενη ομάδα πέτυχε τρίτο γκολ και δόθηκε σήμα από έναν από τους επικεφαλής της Θύρας 7 για να πετάξουν οι οπαδοί μπάλες στον αγωνιστικό χώρο.

Οι παίκτες της ΑΕΚ χρειάστηκαν αστυνομική συνοδεία κατά την αποχώρησή τους από τον αγωνιστικό χώρο, καθώς εκσφενδονίστηκαν αντικείμενα εναντίον τους από το τμήμα των επισήμων. Ο Μαρινάκης κατονομάζεται στην έκθεση ως εμπλεκόμενος σε αυτή τη δραστηριότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

«Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος βίας, κακουργημάτων και πλημμελημάτων που έχουν συνδεθεί με ομάδες ποδοσφαιρικών χούλιγκαν εντός της Ελλάδας, όπως η ανατίναξη ενός φούρνου που ανήκε σε έναν “μη συνεργάσιμο” διαιτητή, ο εκφοβισμός αξιωματούχων και οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν σε αντιπάλους οπαδούς και αστυνομικούς. Σχεδόν αποκλειστικά σχετίζονται με διαμαρτυρίες για δυσμενή αποτελέσματα ή αποφάσεις σε αγώνες. […]

Σύμφωνα με αυτά τα στάνταρ βίας και εκφοβισμού, η οργίλη διατύπωση ενός tweet σχετικά με την οπαδική προτίμηση ενός αξιωματούχου που κόστισε βαθμούς στην ομάδα είναι συγκριτικά ήπια, κάτι που επεσήμανε την Κυριακή και ένας λογαριασμός Χ με το όνομα Gate 7. “Οι Άγγλοι οπαδοί του ποδοσφαίρου μάλλον δεν έχουν διαβάσει ποτέ ένα δελτίο Τύπου 500 λέξεων του Ολυμπιακού μετά από μια κακή διαιτητική εμφάνιση”, έγραψαν στο twitter. “Αυτό εδώ είναι ψίχουλα. Καλώς ήρθατε στην ώρα του σόου!”», σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Times [Evangelos Marinakis: links to Greek ultras and scourge of referees]

Κλειστό το πέταλο της Θύρας 7 στο Καραϊσκάκης, στον αγώνα με τη Λαμία, ανακοίνωσαν οι οργανωμένοι του Ολυμπιακού: «Αδέρφια ΓΕΡΑ ώς τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ!»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: