«Ο άνθρωπος που έκανε τη μισή Ευρώπη να τρέμει»: Οι Γερμανοί αναλύουν τον Αλέξη Τσίπρα… Κλείνει μια εποχή στην Ελλάδα. Ποια εποχή ακριβώς όμως;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας (Δ) χαιρετάει προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος, όπου συνεδρίασε εκτάκτως το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, Αθήνα, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Βιέννη Michael Martens, ξεκινώντας με μία αναδρομή στη νύχτα της 26ης Ιανουαρίου 2015 -όταν, έχοντας κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές εν μέσω της κρίσης χρέους της χώρας και γνωρίζοντας ότι κάθε λέξη του θα μεταδιδόταν ως  Breaking News από το CNN και θα ακουγόταν σε όλη την Ευρώπη, «κάθε κύτταρο του σώματός του εξέπεμπε τη σιγουριά της νίκης».

Συνεχίζει με μια ανασκόπηση στις τότε προεκλογικές εξαγγελίες περί τερματισμού της κρίσης επί της θητείας του, μεταρρύθμισης της ευρωζώνης και εξάλειψης του «καταστροφικού μερκελισμού» που κατέστρεφε την Ευρώπη με τις εσφαλμένες προτεσταντικές αρχές της Άγγελα Μέρκελ (Merkel), κατά την άποψή του.

Γράφει για την μετεκλογική πορεία του με τις δηλώσεις περί τερματισμού της λιτότητας και των επιταγών της Τρόικας που τον έκαναν να μοιάζει με μάγο που υποσχόταν παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη χωρίς όμως την προϋπόθεση της επώδυνης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Οκτώμιση χρόνια μετά, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, ο Τσίπρας ανακοινώνει την παραίτησή του από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο ανταποκριτής κάνοντας λόγο για πλήρη αντίθεση με εκείνη τη νύχτα, καθώς δεν υπάρχει πλέον η ατμόσφαιρα της τότε επαναστατικής ευφορίας ούτε αποτελεί «έκτακτη είδηση» με απήχηση στο εξωτερικό:

  • Ο Τσίπρας λέει ότι δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στην αναγκαία «βαθιά ανανέωση» του κόμματός του και θέλει να δώσει το παράδειγμα ανοίγοντας το δρόμο, ενώ ο επανεκλεγείς στον πρωθυπουργικό θώκο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει την αποχώρηση του αντιπάλου του λέγοντας απλώς ότι επρόκειτο για αναμενόμενη παραίτηση μετά από τρεις καταστροφικές ήττες.

«Για τον Μητσοτάκη, ο Τσίπρας είχε πάψει να αποτελεί σοβαρό αντίπαλο», σχολιάζει ο Martens προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο έτρεμε η μισή Ευρώπη το 2015 και που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα συνολικά με μια ενδεχόμενη απρογραμμάτιστη έξοδο της χώρας του από την ευρωζώνη, δεν έχει πλέον λαϊκό αντίκρισμα, σηματοδοτώντας με αυτή την παραίτησή και το τέλος μιας εποχής στην Ελλάδα και το μόνο ερώτημα που παραμένει, είναι, ποια είναι αυτή η εποχή που τελείωσε.

 Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην περίοδο διαβουλεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές και την προσπάθεια μη εξόδου από την ευρωζώνη χωρίς όμως αποπληρωμή του χρέους, κάτι που παραλίγο να οδηγήσει σε αναγκαστική επιστροφή στη δραχμή, ο δημοσιογράφος σχολιάζει αρνητικά την δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, περί άρνησης της χώρας να συνεργαστεί με την Τρόικα.

Εκτιμά ότι στην ουσία η τότε κυβέρνηση ήθελε να λάβει περισσότερα χρήματα χωρίς να χρειαστεί να τα επιστρέψει και σε αυτό το πλαίσιο «Τσίπρας και Βαρουφάκης προσπάθησαν να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία με την Ιταλία και την Ισπανία ενάντια στη Γερμανία και άλλα βόρεια κράτη της ευρωζώνης».

Στη συνέχεια επικεντρώνεται στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, καθώς «ο Τσίπρας δεν ήθελε να διακινδυνεύσει μια έξοδο από την ευρωζώνη», από το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του συνήγαγαν το εκπληκτικό συμπέρασμα ότι ολόκληρη η ευρωζώνη έπρεπε να υποκύψει στο ελληνικό δημοψήφισμα, κάτι όμως που δεν κατάφερε.

Ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JeanClaude Juncker προειδοποίησε για την ύπαρξη σεναρίου Grexit, κάτι που ουσιαστικά δεν ήθελε ο Τσίπρας, ενώ στην χώρα επικρατούσε χάος με κλειστές τράπεζες, οπότε «μετέτρεψε το όχι σε ναι, χώρισε τους δρόμους του με τον Βαρουφάκη, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ και υποκλίθηκε στους όρους των πιστωτών» και κατάφερε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 παρά την αθέτηση των υποσχέσεών του απέναντι στον ελληνικό λαό.

 Τέλος, υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για προσέγγιση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου απέτυχε», το άρθρο αναφέρεται στις εκλογές του 2019 και την ήττα του Αλέξη Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επισημαινει ότι μετά από αυτή το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 προσπάθησε να κερδίσει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, εξ ου και η πρόσφατη γνωριμία του με τον Olaf Scholz, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς από τη μια πλευρά η σκληροπυρηνική αριστερά δεν συγχωρεί τον Τσίπρα που κινείται προς το Κέντρο, ούτε ότι υπερασπίστηκε τον φράχτη των συνόρων με την Τουρκία και επέτρεψε την εξαθλίωση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

  • Δεν του συγχωρούν ούτε ότι προσέλκυσε τους επενδυτές ως εταίρους «αντί να τους επικρίνει ως μπράβους της πλουτοκρατίας, όπως έκανε κάποτε», και από την άλλη οι προσπάθειές του να κινηθεί προς την κεντροαριστερά σχηματίζοντας έναν «προοδευτικό συνασπισμό» με άλλες αριστερές δυνάμεις, συνάντησαν την απόρριψη.

 Έτσι «στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, η αριστερή συμμαχία δεν πήρε ούτε 18%, ενώ οι συντηρητικοί υπό τον Μητσοτάκη κέρδισαν «ακόμη και εκεί που κάποτε ήταν αριστερά προπύργια», συμπεραίνει ο αρθρογράφος, καταλήγοντας:

«Ωστόσο, ο Τσίπρας αρνείτο εδώ και καιρό να παραιτηθεί από τη θέση του. Μέχρι τον Μάιο έλεγε συνεχώς ότι δεν είχε δικαίωμα να εγκαταλείψει το κόμμα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

Μετά την πρόσφατη ήττα όμως όλα ήταν διαφορετικά. Ήταν ξεκάθαρο ότι η ελληνική αριστερά δεν μπορούσε πλέον να κερδίσει με τον Τσίπρα. Και η ευρωπαϊκή αριστερά χάνει επίσης έναν άνθρωπο που κάποτε θεωρούνταν ο στυλοβάτης της ελπίδας της. 

Μόλις το 2015, φαινόταν ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει για τη ριζοσπαστική αριστερά της Ευρώπης ό,τι είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Orban για τη ριζοσπαστική δεξιά: αυθεντία και σταθερός βράχος. Αλλά αυτό τελείωσε σύντομα. Ο Τσίπρας είχε πει στο πλήθος τον Ιανουάριο του 2015: “Το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει, να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι για αυτό”».

Τίτλος: «Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που έκανε τη μισή Ευρώπη να τρέμει».
Υπότιτλος: «Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείτο κάποτε ελπιδοφόρος στυλοβάτης για την αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την παραίτησή του κλείνει μια εποχή στην Ελλάδα. Ποια εποχή ακριβώς όμως;»

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Michael Martens

Το γερμανικό Spiegel προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για το ψέμα με τη “νεκρή Μαρία”: “Βλέπει” λάθη του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: