Κόκκινος συναγερμός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας: Διαταγή για εκκένωση κατοίκων σε περιοχές της Αχαΐας και της Κέρκυρας, συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

Φωτιά μαίνεται στην Τράπεζα Αχαΐας, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Τράπεζας Αχαΐας εστάλη μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται εκεί. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ




Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Τράπεζας Αχαΐας εστάλη μέσω του 112 λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε όσους βρίσκονται εκεί. Την ίδια στιγμή, μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τράπεζα (Αχαϊας), εκκενώστε τώρα προς Ακράτα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: ΕΔΩ».

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που αποτελούνται από περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες, στην περιοχή, Δερβενάκια, της Αιγιάλειας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «υπάρχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο μέτωπο, για αυτό και εκκενώσαμε την κοινότητα, Τράπεζα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κοντά στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την φωτιά και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές».

ΑΚΟΜΑ: Μήνυμα για εκκένωση για προληπτικούς λόγους, της περιοχής Βιγγλατούρι και Νησάκι της Κέρκυρας εστάλη πριον τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μέσω του 112, σε όσους βρίσκονται εκεί να εκκενώσουν προς το Μπαρμπάτι.

Επίσης μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στις περιοχές Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, στην Κέρκυρα να απομακρυνθούν τώρα προς το παραλιακό χωριό Ύψος.

Στους οικισμούς που αναφέρονται στο μήνυμα, υπάρχουν πολυτελείς βίλες και τουριστικές επιχειρήσεις.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φθάσουν στην Κέρκυρα 4 πυροσβεστικά οχήματα από την Ήπειρο για να συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς στην βόρεια Κέρκυρα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα πλησιάζει το πύρινο μέτωπο, που καίει από το απόγευμα στη βόρεια Κέρκυρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.

Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

  • Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς και παρέμειναν εκεί όλη τη νύκτα. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Το μέτωπο που παραμένει ενεργό είναι εκείνο του Ασκληπιείου καθώς και αυτό στην περιοχή του Γαδουρά. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο προγραμματισμού που έχει γίνει από την ΔΕΔΔΗΕ.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό. Την Κυριακή η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί, εκκενώθηκε προληπτικά.

Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις ρίψεις νερού.

  • Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στις Γλαφυρές και στο Πεδίο Βολής του Στρατού

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου.

Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις.

Αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού,και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι:

«Η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές.

Κατ΄απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».

  • Κάρυστος: Κρίσιμη και ανησυχητική η κατάσταση

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς πλησιάζει η νύχτα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή πριν μισή ώρα περίπου ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Πυρκαγιά στην Β. Κέρκυρα. Μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση οικισμών

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα από διαφορετικές εστίες στην περιοχή Περίθειας στην Β. Κέρκυρα. Η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση , ενώ μάχη με τις φλόγες, δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Β. Κέρκυρας .

Μήνυμα του 112, εστάλη προληπτικά στις 20.10, για απομάκρυνση όσων βρίσκονται στις περιοχές Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές, λόγω της φωτιάς.

Στους οικισμούς που αναφέρονται στο μήνυμα του 112, βρίσκονται τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια και βίλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κέρκυρα, Greece
ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Λ. Μαστή
Ρόδος, Greece
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Η. Παπαδημητρίου
Βόλος, Greece
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Παλαμιώτη
Λαμία, Greece
ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας μας Μ. Τζώρα
Ιωάννινα, Greece

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: