Είναι επικίνδυνη η παρακμή στην ηθική των Βρυξελλών: Η Ε.Ε. περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των έγχρωμων Ευρωπαίων, των προσφύγων και των μεταναστών

Josep BORRELL FONTELLES (High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy). Copyright: European Union




Της SHADA ISLAM, ΕUobserver 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Eυρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) είναι περήφανοι για τη «στρατηγική πυξίδα» τους για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας.

Η ταχεία και επικίνδυνη πτώση της άλλοτε εντυπωσιακής ηθικής πυξίδας της ΕΕ χρειάζεται εξίσου επείγουσα προσοχή, επισημαίνει στη στήλη της η αρθρογράφος Shada Islam.

Ο επόμενος επίτροπος της ΕΕ για την ισότητα πρέπει επίσης να είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ισχυρή εντολή να διασφαλίσει ότι η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη συνεργάζονται για την καταπολέμηση του ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Κάποτε χαρακτηριζόταν ως μια ήπια δύναμη, η ΕΕ υπερηφανεύεται τώρα που παρέχει κάθε είδους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η αύξηση των δαπανών για την άμυνα είναι κορυφαία προτεραιότητα.

Οι φιλοδοξίες είναι υψηλές, με τον Josep Borrell, να επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να γίνουν «αξιόπιστοι πάροχοι παγκόσμιας ασφάλειας» … λοιπόν, σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

  • Είναι εντυπωσιακή η βιασύνη για την εκπλήρωση της νέας κατεύθυνσης της ΕΕ. Αλλά δεν μπορεί να κρύψει —ή να δικαιολογήσει— την παράλληλη περιφρόνηση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων έγχρωμων Ευρωπαίων καθώς και χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Οι πολιτικές του Fortress Europe, οι οποίες περιλαμβάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις και επίσης την –κατηγορία για- εσκεμμένη βύθιση ενός προσφυγικού πλοίου από το λιμενικό, κοροϊδεύουν τον ισχυρισμό της ΕΕ ότι είναι Ένωση Αξιών. Ο επίμονος ρατσισμός και οι διακρίσεις —συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής βίας— κατά των έγχρωμων Ευρωπαίων είναι επίσης πολύ διαδεδομένοι και πολύ συχνοί για να αγνοηθούν.

Η απώλεια της ηθικής πυξίδας της Ευρώπης τραβάει ελάχιστη προσοχή. Ωστόσο, η ιστορία δεν θα είναι ευγενική με όσους επιλέγουν το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος αντί της ηθικής, της συμπόνιας και ναι, ακόμη και της καλοσύνης.

 Είναι μια παράξενη Ευρώπη όπου η σκλητας της ΕΕ σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Οι παραβιάσεις είναι «τώρα τόσο συχνές που δύσκολα καταγράφονται στη συνείδηση του κοινού», λέει.

 Παρόμοια αποτυχία επισημαίνεται στη δημιουργία μίας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς.  Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι εθνικές μειονότητες στην Ευρώπη υφίστανται συχνά ρατσιστική παρενόχληση και βία, μεταξύ άλλων από την αστυνομία, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Η σκληρότητα απέναντι στους πιο αδύναμους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου θεωρείται δύναμη. Όπου κυριαρχεί ο συστημικός ρατσισμός, η αστυνομική βία και οι θεσμοθετημένες διακρίσεις παρά τις υποχρεώσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.

Όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ συνεχώς —και δικαίως— επικρίνουν άλλες κυβερνήσεις για τις παραβιάσεις τους, ωστόσο δεν σχολιάζουν ή ακόμη και συζητούν επανειλημμένες παραβιάσεις των ίδιων κανόνων από τα δικά τους κράτη μέλη.

Και εκεί όπου η ΕΕ συζητά για την προώθηση ενός «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», ακόμη και όταν τα τολμηρά ακροδεξιά κόμματα συμμετέχουν στις κυβερνήσεις, φλερτάρονται ξεδιάντροπα από την παραδοσιακή κεντροδεξιά —συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου— και όπου η ξενοφοβική ατζέντα των λαϊκιστών χωρίς αναστολές γίνεται η έμπνευση για πολλές πολιτικές της ΕΕ.

Με τα χρόνια, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν γίνει έμπειροι επαγγελματίες στην άρνηση και την επιλεκτική αγανάκτηση. Το πιο πρόσφατο ναυάγιο του προσφυγικού πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας – πιθανώς η χειρότερη τραγωδία ποτέ στη Μεσόγειο – θα είχε κάποτε πυροδοτήσει σοβαρή αναζήτηση και προβληματισμό. Όχι πλέον. 

Μετά την αρχική οργή —και παρά τις υπενθυμίσεις του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τις υποχρεώσεις της ΕΕ για προστασία του δικαιώματος στη ζωή και πρόληψη θανάτων στη θάλασσα— οι θάνατοι προσφύγων παραμερίζονται γρήγορα με ήπιες εκφράσεις λύπης.

  • Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen και άλλοι έχουν ρίξει την ευθύνη στους αδίστακτους λαθροδιακινητές. Ωστόσο, οι νόμιμοι δρόμοι της ΕΕ δεν είναι διαθέσιμοι στους περισσότερους μη Ουκρανούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις.

Το «φρούριο Ευρώπη» προστατεύεται από τα «τεχνικά εμπόδια», συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών τειχών, των τεχνολογιών επιτήρησης και της ολοένα και πιο εξελιγμένης εναέριας επιτήρησης. Οι εθελοντές και οι ανθρωπιστές που εργάζονται για τη διάσωση προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο αντιμετωπίζουν αυξανόμενη εχθρότητα και δικαστικές υποθέσεις.

Οι καθυστερήσεις στις επιχειρήσεις διάσωσης της ΕΕ στη Μεσόγειο έχουν γίνει στρατηγικά —και σκόπιμα— στοιχεία στο τρέχον σύστημα ευρωπαϊκής διαχείρισης της μετανάστευσης.

Ο χρόνος «εργαλειοποιείται» λέει ο Maurice Stierl, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τη Μετανάστευση του Πανεπιστημίου Osnabruck.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Και το μήνυμα της κατοχικής Τουρκίας είναι πως στην Κύπρο δεν αλλάζει τίποτε, η κατοχή είναι κατοχή: Με τον Μητσοτάκη μπορεί;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: