Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Αστυνομικό δελτίο, τα απόνερα της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και το έργο στο Βασιλικό

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις στις έρευνες που γίνονται από την Αστυνομία μετά την ανεύρεση μεγάλης ποσότητας οπλισμού στην Ορόκλινη, ο απόηχος της απόφασης του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς και το θέμα με το τερματικό στο Βασιλικό είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου την Τετάρτη.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «€300 εκατομμύρια κόστος κάθε έτος χωρίς τερματικό» και φιλοξενεί δηλώσεις του εμπειρογνώμονα Τσαρλς ‘Ελληνα που λέει, μεταξύ άλλων, ότι αν είχαμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή το ποσό που θα επωμίζονταν οι καταναλωτές θα ήταν μειωμένο κατά ένα τρίτο. Αλλού αναφέρει ότι το Προεδρικό δεν αντέχει την κριτική της «Α» για το θέμα του διορισμού Υφυπουργού Μετανάστευσης και “βρίζει”. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει την κατάσταση της υγείας μαθητή που έπεσε από ταράτσα.

«Μονόδρομος η σύλληψη Νετανιάχου αν ξανάρθει» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Πολίτης» που αναφέρει ότι είναι δεμένα τα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας αν εκδοθεί τελικά εναντίον του Πρωθυπουργού του Ισραήλ διεθνές ένταλμα σύλληψης και είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη σύλληψή του αν έρθει στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ετοίμαζαν χτύπημα με τα όπλα που βρέθηκαν στον τάφο στην Ορόκλινη. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι ο Πρόεδρος δήλωσε πως δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό στο Βασιλικό.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Ετοίμαζαν πόλεμο στην Ορόκλινη» «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας οπλισμού σε τάφο στην Ορόκλινη και τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας πως εγκληματική ομάδα φαίνεται ότι ετοίμαζε κτυπήματα. Αλλού αναφέρει ότι υπάρχει αύξηση 41% φέτος στα θανατηφόρα τροχαία με 5 νεκρούς περισσότερους. Σε άλλο θέμα προβάλλει την υπόθεση με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Τροόδους και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυσή τους.

«Μαζική φυγή εργαζομένων από τα δημόσια νοσηλευτήρια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εφημερίδας «Χαραυγή» που αναφέρεται σε υποστελέχωση και άθλιες συνθήκες στα νοσοκομεία, με τον ΟΚΥπΥ και την Κυβέρνηση “να σφυρίζουν αδιάφορα”. Αλλού αναφέρει ότι ανησυχία σκορπά η απουσία συμφωνίας για το τερματικό στο Βασιλικό. Επίσης προβάλλει αποτελέσματα έρευνας που καταδεικνύουν ότι το 70% των νοικοκυριών δύσκολα τα βγάζει πέρα και το 1/3 είναι υπερχρεωμένο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail’” στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Πιθανότατα η μεγαλύτερη που βρέθηκε ποτέ η κρύπτη οπλισμού» και αναφέρεται στον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας όπλων σε τάφο στην Ορόκλινη και στην κράτηση δύο ατόμων για την υπόθεση αυτή. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το έργο για το τερματικό στο Βασιλικό δεν ναυάγησε. Επίσης προβάλλει την επικείμενη αποστολή κυπριακής βοήθειας στη Γάζα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Αμάλθεια”.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Ζητούν χείρα βοηθείας για ESG μετάβαση» αναφέρει ότι  οι τραπεζίτες θέλουν την συνεργασία των εποπτών και του κράτους για πράσινες χρηματοδοτήσεις. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις στο Green Agenda Summit ότι η Κύπρος είναι ενεργειακά “ακάθαρτη” και ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 40 δις για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Επίσης γράφει ότι κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Στα κοντέινερ παραμένει η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη μέσω Κύπρου στη Γάζα, την ώρα που ο λιμός απειλεί τους αμάχους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: