Ενώ δεν μιλά κανένας… Έξαρση ξενοφοβίας και μαζικές απελάσεις μεταναστών στην Τουρκία, η οποία κατά τα άλλα είναι… φύλακας των νοτιοανατολικών συνόρων της Ε.Ε.!

epa10971556 Pro-Palestinian protesters hold Palestinian flags during a human chain demonstration in Istanbul, Turkey, 12 November 2023. EPA, ERDEM SAHIN




Ανταπόκριση του Andrés Mourenza από την Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα El País, υπό τον τίτλο «Ένα κύμα ξενοφοβίας αυξάνεται στην Τουρκία», αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση απελαύνει δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, ενώ νομικοί και ακτιβιστές καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κέντρα μεταναστών.

Ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση και οι ξενοφοβική στάση των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης έχουν πυροδοτήσει ένα κλίμα κατά των μεταναστών στην Τουρκία.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, κατά τις οποίες θα κριθεί ο έλεγχος των δήμων σημαντικών πόλεων, όπως της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αυξήσει τους ελέγχους και τις απελάσεις των μεταναστών.

Σύμφωνα με την πολιτική του νέου υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια κατά της παράτυπης μετανάστευσης, που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη και εφαρμόζεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, γίνονται συνεχείς έλεγχοι από την αστυνομία στις αγορές, στις στάσεις των λεωφορείων, στο μετρό, με μαζικές συλλήψεις και απελάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείο Εσωτερικού, περισσότεροι από 112.000 αλλοδαποί χωρίς έγγραφα έχουν συλληφθεί από τα μέσα Ιουνίου, εκ των οποίων περίπου 48.000 έχουν ήδη απελαθεί.

Εκτός από τους απελαθέντες, ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών έχει εγκαταλείψει την Τουρκία τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της αυξημένης δυσκολίας ανανέωσης των εγγράφων παραμονής τους.

«Το αποτέλεσμα των εξαντλητικών ελέγχων μας είναι 120.531 αλλοδαποί των οποίων η βίζα ή η άδεια διαμονής είχε λήξει, να φύγουν από την χώρα, γνωρίζοντας ότι θα συλληφθούν», είχε δηλώσει ο υπουργός στις 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών στόχος είναι να «μειωθεί η πίεση της παράτυπης μετανάστευσης» και «να δημιουργηθεί ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 1,13 εκ. αλλοδαποί ζουν σήμερα στην Τουρκία με άδεια παραμονής, δηλ. 225.000 λιγότεροι από ό, τι στην αρχή του έτους. Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται στο συνολικό αριθμό Σύρων με ειδικό καθεστώς (από 3,74 εκ. σε 3,25 εκ. σε ένα έτος), καθώς και στους έχοντες καθεστώς διεθνούς προστασίας (Ιρανούς, Αφγανούς, Ουκρανούς), οι οποίοι μειώθηκαν κατά 20 χιλιάδες.

«Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει ότι η πρόθεσή του είναι η Τουρκία να σταματήσει να είναι χώρα διέλευσης [για τους μετανάστες] επειδή αυτό την καθιστά επίσης χώρα προορισμού» εξηγεί στην El País o πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, Nikolaus Meyer-Landrut, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας του 2016 για τις μεταναστευτικές ροές.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Συμφωνία του 2016 μετέτρεψε δήθεν την Άγκυρα σε φύλακα των νοτιοανατολικών συνόρων της Ε.Ε., προκάλεσε (δήθεν) τη μείωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη χώρα αυτή, ενώ οι διαδρομές των μεταναστευτικών ροών εξετράπησαν στην κεντρική Μεσόγειο.

Η Συμφωνία μετέτρεψε επίσης την Τουρκία στη χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (3,5 εκατομμύρια) σε όλον τον κόσμο, αν και ο αριθμός των αλλοδαπών μόλις υπερβαίνει το 7% του πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 2 εκ. παράνομοι μετανάστες.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα El País, Andrés Mourenza

Έτσι “εισβάλλει” ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη: Προκαλεί φόβο η επιρροή της τουρκικής Diyanet στην Αυστρία… Το μακρύ χέρι του μικρού “Σουλτάνου” της Τουρκίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: