Η “απαίσια επιστροφή” της ακροδεξιάς στο ελληνικό Κοινοβούλιο: Μέσω ενός σκοτεινού πολιτικού κόμματος, που υποστηρίζει και καθοδηγεί ο ναζί Κασιδιάρης

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας (Κ) ορκίζεται στην τελετή ορκωμοσίας της Βουλής, Αθήνα, Δευτέρα 03 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




To δημοσίευμα του Euronews (κείμενο Georgios Samaras) επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα του σκοτεινού εξτρεμιστικού κόμματος Σπαρτιάτες έχει προκαλέσει έκπληξη και σηματοδοτεί ένα αχαρτογράφητο έδαφος για την Ελλάδα που παλεύει με την αναβίωση των ακροδεξιών ιδεολογιών μόλις τρία χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι τις 15 Ιουνίου σε μη δημόσια ανάρτηση στο Twitter ο φυλακισμένος νεοναζί  Ηλίας Κασιδιάρης προκάλεσε σοκ στο πολιτικό τοπίο, καθώς προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν πίσω από μια μυστηριώδη πολιτική οντότητα γνωστή ως Σπαρτιάτες.

Πράγματι δύο εβδομάδες αργότερα οι Σπαρτιάτες, ένα σκοτεινό πολιτικό κόμμα που προηγουμένως είχε περάσει κάτω από τα ραντάρ της πολιτικής σκηνής, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αξιοσημείωτο 4,64% και δώδεκα έδρες στο κοινοβούλιο. Το δημοσίευμα παρουσιάζει το ιστορικό και το προφίλ του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο Κασιδιάρης εκμεταλλεύτηκε την πρόσβασή του σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να διαδίδει τακτικά προκλητικές δηλώσεις μέσω Twitter και YouTube. Το περιεχόμενό του επικεντρώθηκε στην αυτοαποκαλούμενη ιδιότητά του ως πολιτικού κρατούμενου, ασκώντας σφοδρή κριτική στις πολιτικές καραντίνας της κυβέρνησης και διαδίδοντας προπαγάνδα κατά του εμβολιασμού.

Το κόμμα Έλληνες κέρδισε γρήγορα έλξη μέσω της ενεργής παρουσίας του σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσελκύοντας την προσοχή και συγκεντρώνοντας οπαδούς στους ακροδεξιούς κύκλους. Χαρακτηριστικά του κόμματος ήταν ο απροκάλυπτος ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και η άρνηση του Ολοκαυτώματος – σημεία κοινά με τη Χρυσή Αυγή.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε θεσπίσει έκτακτη νομοθεσία που του απαγόρευε τη συμμετοχή του Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές. Απτόητος, ο Κασιδιάρης περίμενε υπομονετικά μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προσδιορίζοντας στρατηγικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής των κομμάτων ενόψει των εκλογών τον Ιούνιο 2023.

Με υπολογισμένη ακρίβεια, αποκάλυψε την υποστήριξή του για τους Σπαρτιάτες στο Twitter. Αυτή η κίνηση είχε ενορχηστρωθεί προσεκτικά για αρκετές εβδομάδες, με απώτερο στόχο να ευθυγραμμιστεί με ένα άγνωστο πολιτικό κόμμα που θα λειτουργούσε ως δούρειος ίππος του.

Το σημαντικότερο είναι ότι αρκετοί υποψήφιοι Σπαρτιάτες που εξασφάλισαν έδρες στην Βουλή έχουν δεσμούς με τους Έλληνες, ενώ άλλοι συνδέονται στενά με τη νεοφασιστική Χρυσή Αυγή.

Επισημαίνεται ότι δύο επιπλέον ακροδεξιά κόμματα χουν εξασφαλίσει έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο: η υπερορθόδοξη Νίκη και η φιλορωσική Ελληνική Λύση. Μαζί, αυτό το ακροδεξιό μπλοκ έχει συγκεντρώσει 34 έδρες έχοντας μια τρομερή παρουσία με 12,77% των συνολικών ψήφων.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη χώρα μπορεί να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των ακραίων πρακτικών στην ελληνική πολιτική σκηνή, ιδίως από την κυβερνώσα της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η εμπλοκή της κυβέρνησης σε επαναπροωθήσεις προσφύγων και οι κατηγορίες για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή συντηρητική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τώρα ένα κρίσιμο ερώτημα: είναι η χώρα έτοιμη να καταπολεμήσει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία;

Η πρόκληση περιπλέκεται λόγω της αποδυναμωμένης αριστεράς και την κυριαρχία του συντηρητισμού στην ελληνική πολιτική σκηνή, επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

*Ο Γεώργιος Σαμαράς είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικής Οικονομίας του Kings College στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: Euronews, Georgios Samaras, In the most recent electionGreek far right made a sinister comeback

Φαίνεται ότι …”βιάζονται” πολύ ο αλ Σίσι και ο Ερντογάν: Η Al Ahram “βλέπει” συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και της Τουρκίας σύντομα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: