Φαίνεται ότι …”βιάζονται” πολύ ο αλ Σίσι και ο Ερντογάν: Η Al Ahram “βλέπει” συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και της Τουρκίας σύντομα…

FILE PHOTO: epa10292014 Egyptian President Abdel Fattah al Sisi speaks during the inauguration of United Nations Conference on Climate Change Conference (COP27), in Sharm El-Sheikh, in Egypt. EPA, KHALED ELFIQI




Άρθρο της επί σειρά ετών συντάκτριας Dina Ezzat στην αγγλόφωνη εφημερίδα, Al Αhram (με ημερομηνία 5 Ioυλίου 2023), γράφει ότι ο διορισμός Πρέσβεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, αποτελεί μέρος μόνον της νέας αιγυπτιακής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η συγκεκριμένη εξέλιξη επιτρέπει στους δύο νέους πρέσβεις να προετοιμάσουν μια Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των Προέδρων αλ Σίσι (Al– Sisi) και Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), η οποία πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός εβδομάδων στην Άγκυρα, ενώ θα ακολουθήσει και επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενη πηγή της αιγυπτιακής κυβέρνησης, «η ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας σχετίζεται με την απόφαση της Άγκυρας να φιλοξενήσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και να τους επιτρέψει να ασκήσουν πιέσεις κατά του αιγυπτιακού κράτους, αλλά όταν αυτή η στάση άλλαξε, τα πράγματα ήταν έτοιμα να προχωρήσουν».

Το άρθρο σημειώνει πως «τουρκική πηγή επισημαίνει, η ένταση στις διμερείς σχέσεις δεν ήταν ποτέ δημοφιλής στο τουρκικό διπλωματικό κατεστημένο — παρότι πολύ δημοφιλής στο πολιτικό κόμμα του Erdogan. Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε ότι η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ήταν προς το συμφέρον του, έπεισε τον πολιτικό του κύκλο να επιτρέψει την ικανοποίηση βασικών αιγυπτιακών αιτημάτων».

Μια σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων που ξεκίνησε το 2019, επέτρεψε την πραγματοποίηση συνομιλιών για την αμφιλεγόμενη συνθήκη οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA).

Σύμφωνα με την τουρκική πηγή, «η Μεσόγειος έχει κεντρική σημασία για την αποκατάσταση των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων. Και οι δύο χώρες, αλλά κυρίως η Τουρκία, ενδιαφέρονται για μια διμερή συνθήκη οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία θα τους επιτρέψει να επενδύσουν σε περαιτέρω έρευνες φυσικού αερίου.

Παρότι το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι των διμερών τεχνικών συνομιλιών, δεν είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Al Sisi – Erdogan στη Doha τον Νοέμβριο 2022, oύτε φαίνεται πως θα αναλυθεί λεπτομερώς κατά την αναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, εντός του θέρους 2023».

Επίσης, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η Αίγυπτος έχει σήμερα καλύτερες σχέσεις με τον επικεφαλής του GNA στη Λιβύη, Abdel-Hamid Dbeibah, ενώ οι σχέσεις της με τον άλλοτε σύμμαχό της Khalifa Haftar έχουν επιδεινωθεί, «δεδομένου του ρόλου του στην τρέχουσα σύγκρουση στο Σουδάν».

Αιγύπτιος διπλωμάτης σημείωσε ότι το Κάιρο έλαβε «ξεκάθαρη υπόσχεση από την Τουρκία ότι θα αποσύρει από τη Λιβύη όλους τους μαχητές που υποστηρίζει, εάν τερματιστεί η παρουσία των μαχητών της Wagner στα ανατολικά της χώρας, εξέλιξη που φαίνεται πιθανή, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων στη Ρωσία».

Αρκετοί Αιγύπτιοι διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι «η προσέγγιση Αιγύπτου – Τουρκίας και η αποδυνάμωση της συνεργασίας με τον Haftar, αποτελούν τμήμα της νέας διπλωματικής σκηνής που διαμορφώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία περιλαμβάνει επίσης την αποκατάσταση των σχέσεων με το Κατάρ, αλλά και μια ‘’αλλαγή’’ των σχέσεων Αιγύπτου – Ιράν».

Συναφώς, ο Αιγύπτιος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν συνομιλίες και μεσολάβηση από το Ιράκ και από το Ομάν εδώ και αρκετό καιρό και θα μπορούσε να αναμένεται κάποια υψηλού επιπέδου συνάντηση Αιγύπτου-Ιράν στο περιθώριο κάποιας περιφερειακής συνάντησης, πριν το τέλος του 2023», καταλήγει το άρθρο της Dina Ezzat στην αγγλόφωνη Αl Ahram.

ΠΗΓΗ: Al Αhram, Dina Ezzat

Άρθρο κόλαφος για τον Χακάν Φιντάν: Ο νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι ένας “πρίγκιπας του σκότους”, το απόλυτο τσιράκι και το “μαύρο κουτί” του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: