Η Ανταρκτική έχασε για πρώτη φορά έκταση θαλάσσιου πάγου ίση με μια Αργεντινή: Ραγδαίο και μόνιμο αποσυντονισμό του «θερμοστάτη» του πλανήτη φοβούνται οι επιστήμονες

FILE PHOTO: Α view of Gray Glacier, in Chilean Patagonia, 25 December 2022 (issued 26 January 2023). EPA/JAVIER MARTIN




Καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μαστίζεται από ένα θερινό κύμα καύσωνα που σπάει όλα τα ρεκόρ , πολύ πιο νότια, στα βάθη του χειμώνα, ένα άλλο τρομακτικό κλιματικό ρεκόρ καταρρίπτεται. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει υποχωρήσει σε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συρρικνώνεται στα χαμηλότερα επίπεδά του προς τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της του καλοκαιριού της ηπείρου. Στη συνέχεια, ο θαλάσσιος αυτός πάγος συσσωρεύεται ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αλλά φέτος οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό.

Ο θαλάσσιος πάγος δεν έχει επιστρέψει στα αναμενόμενα επίπεδα. Στην πραγματικότητα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα για αυτή την εποχή εδώ και 45 χρόνια.

Στα μέσα Ιουλίου, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ήταν περίπου 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερος από τον μέσο όρο του 1981 έως το 2010. Αυτή είναι μια περιοχή σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η Αργεντινή ή οι συνδυασμένες περιοχές του Τέξας, της Καλιφόρνια, του Νέου Μεξικού, της Αριζόνα, της Νεβάδας, της Γιούτα και του Κολοράντο (!) σημειώνει το CNN.

Το φαινόμενο περιγράφεται από ορισμένους επιστήμονες ως εξαιρετικό -κάτι τόσο σπάνιο, που οι πιθανότητες είναι να συμβεί είναι μόνο μία φορά στα εκατομμύρια χρόνια.

Ο Ted Scambos, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο Colorado Boulder, αναφέρει: «Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για πιθανότητες του πότε θα μπορούσε να συμβεί, το σύστημα, μας λέει ξεκάθαρα ότι έχει αλλάξει».

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να καταλάβουν γιατί.

Η Ανταρκτική είναι μια απομεμακρυσμένη, πολύπλοκη ήπειρος. Σε αντίθεση με την Αρκτική, όπου ο θαλάσσιος πάγος βρίσκεται σε μια σταθερά καθοδική τροχιά καθώς επιταχύνεται η κλιματική κρίση, ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική κυμαίνεται από υψηλά ρεκόρ τα χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς αντιδρά στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Αλλά από το 2016, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν μια απότομη πτωτική τάση. Ενώ η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος επηρεάζει τον θαλάσσιο πάγο, πολλοί επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την εξαφάνιση των πάγων.

«Το σύστημα της Ανταρκτικής ήταν πάντα πολύ μεταβλητό», λέει ο ο Scambos. «Αυτό το [σημερινό] επίπεδο διακύμανσης, ωστόσο, είναι τόσο ακραίο που κάτι έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά φέτος».

Διάφοροι παράγοντες τροφοδοτούν την απώλεια θαλάσσιου πάγου, λέει ο Scambos, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος των δυτικών ανέμων γύρω από την Ανταρκτική, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την αύξηση της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στη χαμηλότερη καταγεγραμμένη έκτασή του.

Το άνευ προηγουμένου περιστατικό αυτού του χειμώνα μπορεί να υποδηλώνει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή για την απομονωμένη ήπειρο, είπε ο Scambos. «Είναι πιο πιθανό να μην δούμε το σύστημα της Ανταρκτικής να ανακάμπτει με τον τρόπο που συνέβαινε, ας πούμε, πριν από 15 χρόνια, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον, και πιθανώς για «πάντα»».

Άλλοι επιστήμονες είναι ωστόσο πιο επιφυλακτικοί. «Είναι μεγάλη απόκλιση από το μέσο όρο, αλλά γνωρίζουμε ότι ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής παρουσιάζει μεταβλητότητα από έτος σε έτος», λέει στο CNN η Julienne Stroeve, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό συνιστά μια νέα κανονικότητα ή όχι».

Ντόμινο επιπτώσεων

Ο ρόλος του θαλασσίου πάγου είναι σημαντικός. Αν και δεν επηρεάζει άμεσα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς επιπλέει ήδη στον ωκεανό, έχει έμμεσες επιπτώσεις. Η εξαφάνισή του αφήνει τα παράκτια στρώματα πάγου και τους παγετώνες εκτεθειμένα σε κύματα και ζεστά νερά των ωκεανών, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στο λιώσιμο και το σπάσιμο.

Γενικότερα, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι η εξαφάνισή του θα μπορούσε να έχει κατακλυσμιαίες πολύ πέρα ​​από την Ανταρκτική.

Ο θαλάσσιος πάγος αντανακλά την εισερχόμενη ηλιακή ενέργεια πίσω στο διάστημα, ενώ όταν λιώνει, «βγάζει»στην επιφάνεια τα πιο σκοτεινά νερά του ωκεανού κάτω τα οποία απορροφούν την ενέργεια του ήλιου…

Με πληροφορίες από CNN.com

Hot-dry-windy: Το φαινόμενο που «πυρπολεί» τα δάση της Ελλάδας και της Μεσογείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: