Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο Κουβανών διακινητών προς την Ε.Ε.: Μετέφεραν 5.000 παράνομους μετανάστες μέσω Σερβίας -Και η Ελλάδα στη λίστα τους [videos]

FILE PHOTO: Εξωτερική άποψη της έδρας της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας στην Χάγη, Ολλανδία. EPA/LEX VAN LIESHOUT




Η γερμανική, η ελληνική, η αστυνομία της βόρειας Μακεδονίας,, η σερβική και η ισπανική αστυνομία εξάρθρωσαν ένα κύκλωμα διακινητών που απέφερε κέρδη 45 εκατομμυρίων ευρώ μετά τη λαθραία μεταφορά χιλιάδων Κουβανών μεταναστών στην ΕΕ μέσω μιας «ασυνήθιστα μεγάλης διαδρομής», ανακοίνωσε η Europol τη Δευτέρα.

Εξήντα δύο φερόμενοι διακινητές συνελήφθησαν, ύποπτοι ότι διευκόλυναν το ταξίδι 5.000 μεταναστών από την Κούβα στη Σερβία, προτού τους μεταφέρουν στην Ελλάδα ή τη Βόρεια Μακεδονία, μετά στην Ισπανία και την Ιταλία, ανέφερε η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία.

Απάτες, κλοπές, εκβιασμοί

Οι Κουβανοί πέταξαν στη Σερβία, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη απαιτήσεων θεώρησης εισόδου. Περνούσαν μέσω του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, είπε η Europol, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαδρομών», οι διακινητές μετέφεραν στη συνέχεια λαθραία «μεγάλες ομάδες Κουβανών μεταναστών» από τη Σερβία στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. «Τους περπατούσαν στο σκοτάδι χωρίς προμήθειες για ώρες», είπε το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «ασυνήθιστα μεγάλη και ακριβή διαδρομή διακίνησης».

Μόλις έφταναν στην Ελλάδα, οι μετανάστες μπορούσαν είτε να ζητήσουν άσυλο εκεί είτε να συνεχίσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πήγαν κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία. «Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονταν τους πιο ευάλωτους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, και τους  υποχρέωναν σε απάτες, κλοπές και εκβιασμούς», σύμφωνα με την Europol. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, γυναίκες έχουν μεταφερθεί σε άλλες εγκληματικές ομάδες με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση», πρόσθεσε η υπηρεσία, η οποία συντόνισε την επιχείρηση με την Ιντερπόλ.

Τα μέλη του δικτύου χρησιμοποίησαν μια «γνωστή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων» για να κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με τις παράνομες υπηρεσίες τους σε ευάλωτους πελάτες. «Για μια πληρωμή περίπου 9.000 ευρώ, οργάνωσαν το ταξίδι, τις μεταφορές και παρείχαν πλαστά έγγραφα», δήλωσε η Europol, της οποίας η έδρα βρίσκεται στη Χάγη. Κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά έγγραφα και πλαστά υλικά, μαζί με 18 ακίνητα, 33 οχήματα, 144 τραπεζικούς λογαριασμούς και μεγάλα χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα.

«Η έρευνα αποκάλυψε μια πολύπλοκη εγκληματική υποδομή σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Σερβίας, ευέλικτη και ικανή να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες προκειμένου να διατηρήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους», ανέφερε η Europol. Η έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 όταν οι αρχές της Σερβίας, της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Φινλανδίας ανέφεραν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Κουβανών προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ.

«Από την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, η διαδρομή έχει αλλάξει», ανέφερε η Europol. Οι Κουβανοί μετανάστες πετούσαν κάποτε στη Ρωσία προτού περάσουν τα σύνορα της Φινλανδίας ή στη Σερβία στο δρόμο τους προς διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Δυο μεγάλα λάθη έφεραν τη φονική κατάρρευση της γέφυρας: Γκρέμιζαν χωρίς επίγνωση, δεν φύλαγαν το εργοτάξιο – Τα περισσότερα θύματα ρομά που έκλεβαν σίδερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: