Δυο μεγάλα λάθη έφεραν τη φονική κατάρρευση της γέφυρας: Γκρέμιζαν χωρίς επίγνωση, δεν φύλαγαν το εργοτάξιο – Τα περισσότερα θύματα ρομά που έκλεβαν σίδερα

Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία συμμετέχουν στον απεγκλωβισμό ατόμων μετά την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Πάτρα, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ




Πολλά τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία με την κατάρρευση της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου. Μετά τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία αναμένεται να ξεκινήσει και η έρευνα της δικαιοσύνης.

Ηδη η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, έχει επικοινωνήσει με την Εισαγγελία, σε συνεννόηση με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα. Εχουν συλληφθεί συνολικά τρία άτομα και σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του έργου και οι άλλοι δύο εργαζόμενοι, ενώ οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες των ομάδων διασωστών στο σημείο που κατέρρευσε η γέφυρα της μεγάλης περιμετρικής της Πάτρας για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων.

Ανδρες της ΕΜΑΚ και πυροσβέστες ερευνούν το σημείο μετά την απομάκρυνση βαρέων μηχανημάτων που βρίσκονταν πάνω από το τμήμα που κατέρρευσε, καθώς και συντριμμιών. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατάρρευση είναι ένας νεκρός και 14 τραυματίες.

Τι λέει ο καθηγητής Καρύδης

«Οι τεχνίτες που δούλευαν στην κατεδάφιση της γέφυρας δεν είχαν αντιληφθεί τον τρόπο στήριξης της γέφυρας που είναι σαφής. Στηρίζεται στα ακρόβαθρα (που έκοψαν) και όχι στα δύο ελεύθερα πλευρά» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Παναγιώτης Καρύδης Ομότιμος καθηγητής της Αντισεισμικής Τεχνολογίας, εξηγώντας τα αίτια της τραγωδίας στην Πάτρα με την κατάρρευση της γέφυρας.




«Η γέφυρα αυτή στηρίζεται σε δύο ακρόβάθρα, σε δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά και από την άλλη είναι ελεύθερη. Όταν λοιπόν εμείς θέλουμε να την κατεδαφίσουμε και έχουμε το μηχάνημα θα την κόψει στα άκρα στήριξης (δείχνει παρασταστικά) εδώ, να φύγουν τα δοκάρια στήριξης και να πέσει η γέφυρα;» αναρωτήθηκε.

«Το μηχάνημα έπρεπε να κόβει τη γέφυρα φέτα – φέτα παράλληλα για να στηρίζεται το μηχάνημα. «Το σφυρί που δούλευε έγειρε σχεδόν ανάποδα» σημείωσε.

«Δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αυτοί που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν τη γέφυρα» ανέφερε. Χρειάζεται η γνώση της στατικότητας, ενός κτηρίου, μιας κατασκευής για να μπορέσουμε να επέμβουμε» επισήμανε. «Εάν πάμε να κόψουμε ένα δοκάρι που στηρίζει την κατασκευή, καταλαβαίνουμε ότι θα μας έρθει στο κεφάλι» πρόσθεσε.




Η μαρτυρία ενός ρομά που έκλεβε σίδερα

«Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα» δήλωσε ένας Ρομά που ήταν στο σημείο.  Αυτό που προκαλεί απορία και μένει να ξεκαθαριστεί είναι για ποιο λόγο Κυριακή πρωί με καύσωνα κάποιοι έβγαζαν «παλιοσίδερα». Πως μπήκαν στο χώρο του εργοταξίου στο οποίο εκτελούνταν εργασίες επί δύο χρόνια και αν οι ίδιοι οι κάποιοι άλλοι το είχαν ξανακάνει. Επίσης, οι έχοντες την ευθύνη για την εκτέλεση του έργου είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας και αν ναι ποιά ήταν αυτά;

Εκτακτο επίδομα 534 ευρώ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές – Δηλώσεις Γεωργιάδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: