Ας κρατήσουμε την ημερομηνία: Μητσοτάκης-Ερντογάν 11 Ιουλίου 2023… Η Τουρκία θα συνεχίσει να διεκδικεί «δικαιώματα» στη Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας

FILE PHOTO: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) with Turkish Islamist President Recep Tayyip Erdogan (R), on the sidelines of the NATO Summit in Vilnius, Lithuania, 12 July 2023. Photo via Turkish Presidency




Της Δρος ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ*

Με τα «Όπλα παρά Πόδα», λόγω «του διαλείμματος των σεισμών», συναντήθηκαν στη Λιθουανία, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι πρόσφατα επανεκλεγέντες Κυβερνήτες Ελλάδος – Τουρκίας : Ο ‘‘θριαμβευτής Μητσοτάκης’’ και ο ‘‘Ασθμαίνων’’ Ερντογάν.

Πριν λίγες μέρες, όταν πήγα να ψηφίσω στην Αθήνα, είχα το προνόμιο να συναντήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος στο Γραφείο του και να ακούσω από τον ίδιο τις σκέψεις του για το Έθνος.

Η Ελλάδα θα έχει, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μία Πολιτική Σταθερότητα, για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που, ίσως, προκύψουν. Απόλυτα φυσική και προβλέψιμη ήταν η διεξοδική επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πριν τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

  • Οι Κύριοι Εθνικοί Στόχοι της Τουρκίας

Η Τουρκία απροκάλυπτα διεκδικεί Δικαιώματα και Συμφέροντα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες και απειλεί να τα αποκτήσει με τη χρήση βίας.

Στη Θράκη εκτρέφει τους Έλληνες Μουσουλμάνους ως Τουρκική Μειονότητα που καταπιέζεται και είναι πανέτοιμη η Τουρκία να τους ¨απελευθερώσει¨ τάχα. Στα Βαλκάνια συντηρεί όλα τα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Κύπρο τη θέλει ολόκληρη, με τα προνόμια ελέγχου των θαλάσσιων και Εναέριων συγκοινωνιών και τους θησαυρούς της ΑΟΖ της.

Αυτοκρατορικά κατάλοιπα προστατεύει ακόμη και στην Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, στον Καύκασο, και στον Κόλπο.

  • Ουκρανία

Ο Ερντογάν έσπευσε και έγινε δεκτός ως ¨Μεσολαβητής¨. Δεν υιοθέτησε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Άρμεξε και Αρμέγει και τις δύο ‘‘Αγελάδες’’: Δύση και Ανατολή.

Θα εγκαταλείψει τον Πούτιν, θα διασώσει τις σχέσεις του, όμως, με την “Ρωσική Ομοσπονδία” και θα συνεχίσει να εκβιάζει και την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

  • Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα επί μέρους Οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα μεγάλων Χωρών της Ευρώπης, επιτρέπουν στην Τουρκία να προωθεί τα Σχέδιά της εις βάρος μας και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Με εξαίρεση τη Γαλλία, οι Χώρες- Μέλη της Ε.Ε. πρέπει να αντιληφθούν ότι ένας πόλεμος της Τουρκίας εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Κύπρου θα είναι η Αρχή και το βέβαιο Τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. θα ξαναγίνει ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα).

Όταν ο Πρόεδρος μιας χώρας, που αποπειράθηκε να την εντάξει ως ισότιμο Μέλος στη Σύγχρονη Κορυφαία Πολιτική Οικογένεια, απειλεί και εκβιάζει με πόλεμο δύο Μέλη αυτής της Οικογένειας και κάποια άλλα Μέλη, τού το επιτρέπουν, τότε, σίγουρα, αυτή η Οικογένεια θα διαλυθεί.

Γιατί θα έχει διαρραγεί κάθε Κοινή Έννοια Τάξης, Σταθερότητας και Συνοχής, Ασφάλειας, Αλληλεγγύης και ομαλής Προόδου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το Μόνο Μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας που έχει Ανοικτή Πληγή στα σπλάχνα της, εδώ και δεκαετίες. Παρά ταύτα, έγινε δεκτή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προσδοκία της Απελευθέρωσης.

Η Ευρώπη και η Δύση γενικά, επέβαλαν σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας όταν αυτή εισέβαλε και καταστρέφει την Ουκρανία, ενώ ουδέποτε έκαναν κάτι ανάλογο εις βάρος της κατοχικής Τουρκίας. Ανενόχλητη η Τουρκία, όχι μόνο συνεχίζει την κατοχή, αλλά και απειλεί κάθε μέρα ότι θα κατακτήσει ολόκληρη την Κύπρο.

  • Μεταναστευτικό

Η Τουρκία χρησιμοποιεί μεθοδικά και αδίστακτα την ανατροπή των πληθυσμιακών δεδομένων της Ελεύθερης Κύπρου, με τον όγκο των μεταναστών που προωθεί. Το κεφάλαιο αυτό έχει, ήδη, πάρει διαστάσεις εκρηκτικές.

Απαιτούνται, πλέον, αποφάσεις σκληρές. Σωσίβια επιβίωσης στην ίδια μας την Πατρίδα, χρειαζόμαστε, πλέον, εμείς οι Έλληνες. Η Άλωση της Κύπρου συντελείται χωρίς ντουφεκιά και με την ανικανότητα μας.

  • Σύνοδος ΝΑΤΟ

Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς τις σχέσεις με την Άγκυρα και αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία για το μέλλον, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1. Τον πολιτικό διάλογο

2. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

3. Οικονομική Συνεργασία

Ο απολογισμός της συνάντησης είναι και ο αναμενόμενος. Προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων και επίλυσης των διαφορών σε διπλωματικό επίπεδο, για αποφυγή περαιτέρω εντάσεων.

Σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, διεκδικώντας την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εισβολής και κατοχής, για να γίνει η Κύπρος ένα ‘‘Κανονικό Κράτος’’ όπως και όλα τα άλλα Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Η Δρ. Ελένη Σταύρου είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ – ΕΛΚ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Και το μήνυμα της κατοχικής Τουρκίας είναι πως στην Κύπρο δεν αλλάζει τίποτε, η κατοχή είναι κατοχή: Με τον Μητσοτάκη μπορεί;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: