Απόγνωση: Μεγάλες αναζωπυρώσες στα πύρινα μέτωπα, σπίτια στις φλόγες και διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του OPEN




Μεγάλες αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών βρίσκονται εν εξελίξει σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λευκόχωμα Λακωνίας. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές, επίγειες και εναέριες, δυνάμεις.

Τα μέτωπα της φωτιάς δείχνουν να κινούνται ανεξέλεγκτα, αναγκάζοντας την Πολιτική Προστασία να στείλει μηνύματα 112 για εκκένωση τουλάχιστον 7 οικισμών.




Λίγο μετά τις 7:30 μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής ‘Αγιος Παντελεήμων προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό τους και να κατευθυνθούν προς Ερυθρές.

Εκκενώνεται επίσης ο οικισμός Κιάφα με το μήνυμα να καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα – Ελευσίνα.




Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καεί κατασκήνωση στη θέση Μελετάκι, η οποία εκκενώθηκε την Τετάρτη. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η κατάσταση είναι δραματική στον οικισμό της Αγίας Σωτήρας, με διάσπαρτες εστίες να έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε σπίτια και αυλές των σπιτιών, ενώ τουλάχιστον μια οικία παραδόθηκε στις φλόγες.\




Οπως ανέφερε νωρίτερα σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, αναφορικά με τη φωτιά στη Λακωνία, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Στη Ρόδο, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες, δήμους, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι από σήμερα το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας 2 αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ.




Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 62 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους.

Όπως είπε, ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας.

Συνεπώς, όπως ανέφερε, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

«Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

Συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας, ‘Εμπωνα Ρόδου και Λευκόχωμα Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας – Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, δύο λεωφορεία καθώς και 12 οχήματα γενικής χρήσης.

Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 6 προωθητές γαιών, δύο λεωφορεία, δέκα οχήματα γενικής χρήσης (8 MS 290 GD και δύο πολιτικού τύπου) και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.




Στον ‘Εμπωνα Ρόδου επιχειρεί ενα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα.

Στα Λευκόχωμα Σπάρτης επιχειρούν δύο αεροσκάφη PZL.

Συνολικά, έξι αεροσκάφη CL-215, πέντε αεροσκάφη CL-415, 16 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, έχει διατεθεί σκηνικό υλικό για την προστασία των πυρόπληκτων ζώων.

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Μάνδρα: Εντολή μέσω 112 για εκκένωση της Οινόης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: