Από το περιβόητο δημοψήφισμα στην παντοδυναμία του: Ο πραγματικός εχθρός του Κυριάκου Μητσοτάκη τώρα είναι η τάση της εξουσίας προς τη διαφθορά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΑΤΖΗ, FINANCIAL TIMES

Άρθρο του Aristides Hatzis στη βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρεται στη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, σχολιάζοντας ότι τον Ιούλιο του 2015, το περιβόητο δημοψήφισμα στην Ελλάδα οδήγησε σε μια ισχυρή ψήφο κατά της ΕΕ και σε μια τραυματισμένη και διχασμένη Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ένα αουτσάιντερ έγινε, ουσιαστικά, το πρόσωπο της ηττημένης πλευράς, όταν κέρδισε την ηγεσία του διασπασμένου συντηρητικού κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόλο που ήταν γόνος ισχυρής πολιτικής οικογένειας, εκλέχτηκε όχι τόσο από κομματικούς όσο από δεκάδες χιλιάδες κεντρώους Έλληνες

. Έκτοτε, και παρά κάποια πρόσφατα σκάνδαλα, κατάφερε να επανεκλεγεί πρωθυπουργός. Πώς το κατάφερε; Δικαίως ή αδίκως, σχεδόν κάθε ελίτ (οικονομική, πνευματική, επαγγελματική και κοινωνική) εξακολουθεί να στηρίζει τον Μητσοτάκη ως τον μόνο που μπορεί να θωρακίσει την Ελλάδα από άλλο ένα τραυματικό γεγονός όπως το 2015.

Από τότε που έγινε πρωθυπουργος το 2019, έχει συνολικά ανταποκριθεί τις δεσμεύσεις του. Και, παρόλο που η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε την πορεία προς την αποκατάσταση της φήμης της χώρας, ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει στη βελτίωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας.

  • Με την αποφασιστική της στάση υπέρ της Ουκρανίας, η Ελλάδα θεωρείται και πάλι πυλώνας σταθερότητας σε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει πλέον την χώρα ως αξιόπιστο σύμμαχο, καλώντας πέρσι τον Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αλλά η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν θα αρκούσε αν δεν είχε καλές επιδόσεις και στο εσωτερικό. Παρά την πανδημία και τον πόλεμο, η οικονομία είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση.

Ωστόσο, η θητεία του δεν ήταν ειδυλλιακή και απέχει πολύ από το τέλειο. Η κυβέρνησή του κατηγορήθηκε για ένα μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών, για το οποίο αντιμετώπισε ψήφο δυσπιστίας τον Ιανουάριο.

Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν πολιτικούς αντιπάλους και μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης και του αρχηγού του επιτελείου του στρατού. Διεθνή ΜΜΕ και ΜΚΟ έχουν επίσης κατηγορήσει την Ελλάδα για πρακτικές «απώθησης» (σ.σ. ‘pushback’ στο αρχικό κείμενο) που παραβιάζουν τα δικαιώματα προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Οι υπεκφυγές της κυβέρνησης έφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στο κράτος δικαίου και τα φιλελεύθερα διαπιστευτήρια του Μητσοτάκη. Η πρόσφατη τραγωδία όπου βυθίστηκε ένα υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος, αφήνοντας τουλάχιστον 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους, έχει αυξήσει την οργή.

Η στάση της Ελλάδας στη Μεσόγειο ελέγχεται, μεταξύ άλλων, από την Frontex, το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ. Το πολιτικό κόστος, ωστόσο, ήταν ελάχιστο. Ο μέσος συντηρητικός ψηφοφόρος φαίνεται πως νιώθει ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην ασφάλεια των συνόρων, κάτι που ενισχύεται από το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τώρα όσον αφορά το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η περιβόητη αναποτελεσματική ελληνική διοίκηση, συνέπεια ενός πελατειακού συστήματος στο οποίο η αξιοκρατία και η λογοδοσία είναι άγνωστες έννοιες.

Ενώ η κυβέρνηση πρέπει να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ο ακραίος τρόπος που αντέδρασε η αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και οι υποστηρικτές του (αποκαλώντας τον Μητσοτάκη «δολοφόνο») μπορεί στην ουσία να τον ωφέλησε.

  • Στις τελευταίες εκλογές, ο Μητσοτάκης κέρδισε ισχυρή πλειοψηφία, ενώ οι απώλειες του Σύριζα ήταν μεγαλύτερες.
  • Ωστόσο, 62 από τους 300 βουλευτές ανήκουν σε περιθωριακά κόμματα: από θαυμαστές του Πούτιν, συνωμοσιολόγους και αντιεμβολιαστές, μέχρι ρατσιστές, ξενοφοβικούς, σταλινικούς και εκπροσώπους του αντιευρωπαϊκού πνεύματος του 2015.

Αυτό μπορεί να ωφελήσει τον Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να αντιπαραβάλει την εικόνα του ως πολιτικού με αυτή του κοινοβουλίου να μετατρέπεται σε τσίρκο. Αλλά η υπονόμευση του νομοθετικού σώματος είναι πάντα επικίνδυνη για μια φιλελεύθερη δημοκρατία.

Μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία, ο πραγματικός εχθρός του τώρα είναι η τάση της εξουσίας προς τη διαφθορά. Αλλά έχει επίσης την ευκαιρία να αποκαταστήσει τα φιλελεύθερα διαπιστευτήριά του και να γίνει ο μεταρρυθμιστής που υποσχέθηκε να είναι, απελευθερώνοντας την οικονομία από την υπερβολική ρύθμιση και τα ισχυρά καρτέλ, ενισχύοντας το κράτος δικαίου και απαλλάσσοντας την χώρα από ορισμένες απαρχαιωμένες διατάξεις του συντάγματος.

Η κληρονομιά του θα είναι δική του δημιούργημα.

ΠΗΓΗ: FINANCIAL TIMES, Aristides Hatzis – In Greece, Kyriakos Mitsotakis turns to cementing his legacy

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου είναι απαράδεκτος, πρόδωσε μία χαροκαμένη μάνα: Αν «έκανε ό,τι μπορούσε», δεν κάνει… Να πάει σπίτι του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: