Τέλος χρόνου και αέρα για τους Titanic five: Από εδώ και πέρα μόνον ο Θεός – Καταγγελία ότι ήταν low cost κατασκευή με χειριστήριο 30 δολαρίων

FILE PHOTO: Το βαθυσκάφος Τitan. Photo via OceanGate @Twitter




Η αντίστροφη μέτρηση για την ανεύρεση του χαμένου βαθυσκάφους Titan όπως την καθόρισε η επάρκεια οξυγόνου για τους πέντε επιβαίνοντες σ’ αυτό έφτασε στο τέλος της.

Η μεγάλης έκτασης επιχείρηση εντοπισμού του δεν τελεσφόρησε και πλέον, όπως είχε ανακοινώσει η αμερικανική ακτοφυλακή, η παροχή οξυγόνου εξαντλήθηκε στις 14.08 ώρα Ελλάδας.

Όταν η ακτοφυλακή είχε κάνει αυτή την ανακοίνωση είχε ήδη δημιουργηθεί μια ζοφερή εικόνα η οποία δείχνει να επιβεβαιώθηκε με το Titan χαμένο στα τεράστια πλάτη της θάλασσας του Ατλαντικού και τις έρευνες άκαρπες.

  • Ωστόσο, αν και οι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι το 96ωρο απόθεμα αναπνεύσιμου αέρα του Τιτάνα πρέπει να έχει εξαντληθεί, οι ειδικοί τόνισαν ότι είναι ανακριβής εκτίμηση και θα μπορούσε να παραταθεί εάν οι επιβάτες λάβουν μέτρα για τη διατήρηση του αναπνεύσιμου αέρα. Ούτε είναι γνωστό αν έχουν επιζήσει από την εξαφάνιση του υποβρύχιου το πρωί της Κυριακής.

Ο Frank Owen, εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, είπε ότι το ποσοστό παροχής οξυγόνου είναι ένας χρήσιμος «στόχος» για τους ερευνητές, αλλά βασίζεται μόνο σε μια «ονομαστική ποσότητα κατανάλωσης».

Το Titan, ένα τουριστικό υποβρύχιο που εκτελεί περιηγήσεις αξίας 250.000 δολαρίων στο ναυάγιο του  Τιτανικού  και λειτουργεί από την OceanGate Expeditions, αγνοείται από το πρωί της Κυριακής με πέντε άτομα.

Η ομάδα, που ονομάστηκε Titan Five, περιλαμβάνει τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Hamish Harding, τον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate, Stockton Rush, τον βετεράνο του γαλλικού ναυτικού PH Nargeolet και τον Πακιστανό βετεράνο Σαχζάντα Νταγουντ και τον γιο του Σουλεμάν .

Το γαλλικό ρομπότ και οι ελπίδες στα 6.000 μέτρα βάθος

Σήμερα ένα γαλλικό ερευνητικό σκάφος που μεταφέρει ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων επιβράδυνε καθώς έφτασε στην περιοχή αναζήτησης του εξαφανισμένου υποβρυχίου.

Τα δεδομένα της θαλάσσιας κυκλοφορίας έδειξαν ότι το ερευνητικό σκάφος Atalante επιβράδυνε  σε ταχύτητα 6 ναυτικών κόμβων και βρισκόταν περίπου 20 με 30 χιλιόμετρα από το σκάφος Polar Prince, το οποίο μετέφερε τον εξαφανισμένο Τιτάνα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (Ifremer), που εκμεταλλεύεται το πλοίο, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το Atalante θα έφτανε στις 08:00 GMT αφού στάλθηκε επειγόντως από τη Γαλλία την Τρίτη.

Το πλοίο μεταφέρει το Victor 6000, ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV) ικανό να κατέβει σε βάθος 6.000 μέτρων.

Η τραγωδία και το βαθυσκάφος χαμηλού κόστους…

Η τραγωδία εξελίσσεται στα παγωμένα νερά στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Καναδά, όπου βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912. Το ναυάγιό του βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, ανατολικά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο.

Ακόμη κι αν εντοπιστεί το Titan η ανάσυρσή του στην επιφάνεια θα είναι ένα δύσκολο έργο, λόγω της μεγάλης πίεσης και του πλήρους σκοταδιού που επικρατεί σε εκείνα τα βάθη.

Αν έχει ήδη καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια, ο εντοπισμός του στην τεράστια θάλασσα θα είναι δύσκολος, ενώ είναι κλειδωμένο από έξω, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβαίνοντες δεν μπορούν να βγουν από το βαθυσκάφος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Πάντως στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί πλήθος ειδικών σκαφών, ενώ δυο ακόμη καναδικά σκάφη πλέουν προς τα κει.

Δύο από τα πρώτα σκάφη που συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης – το Deep Energy και το Skandi Vinland – φέρουν και τα δύο ROV και τα έχουν αναπτύξει στην τιτάνια έρευνα.

Σκόπιμα φτιαγμένο με χαμηλή τεχνολογία…

Ένας πρώην υπεργολάβος της OceanGate που εργαζόταν στον Τιτάνα που αυτή τη στιγμή αγνοείται κοντά στα συντρίμμια του Τιτανικού είπε ότι το σκάφος σχεδιάστηκε σκόπιμα για να είναι χαμηλής τεχνολογίας.

Ο Νταγκ Βίρνιγκ,  δήλωσε ότι ο Τιτάνας ελέγχεται από ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών Logitech αξίας 29,99 δολαρίων, το ίδιο μοιάζει να αναφέρουν πολλοί άλλοι παρατηρητές, τονίζοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί φθηνά εξαρτήματα για εξοικονόμηση κόστους και έγκαιρης έρευνας και ανάπτυξης.

Ο Βίρνιγκ πρόσθεσε ότι το κύριο ενδιαφέρον του OceanGate ήταν η έρευνα στον ωκεανό και όχι ο τουρισμός περιπέτειας. Είπε ότι οι τουριστικές αποστολές, που κοστίζουν έως και 250.000 δολάρια για μια θέση, ήταν απλώς ένας τρόπος χρηματοδότησης της έρευνας.

  • Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ΜΜΕ αναμεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες, κάποιοι από αυτούς δηλώνουν έκπληκτοι. Η ομάδα fact checking της DW κατέληξε μετά από έρευνα ότι ο ισχυρισμός είναι σωστός.

Βίντεο το αποδεικνύουν

Ένα βίντεο από την εκπομπή «Sunday Morning» του αμερικανικού CBS News που ανέβηκε στο YouTube στις 12 Δεκεμβρίου 2022 αποτελεί αξιόπιστη πηγή. Το βίντεο προβλήθηκε αρχικά στην αμερικανική τηλεόραση στις 27 Νοεμβρίου 2022. Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Πογκ επισκέπτεται το βαθυσκάφος Titan, με το οποίο γίνονται υποβρύχιες ξεναγήσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το παγκοσμίου φήμης κρουαζιερόπλοιο «Τιτανικός» βυθίστηκε στον ρόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι. 1.500 επιβάτες έχασαν τότε τη ζωή τους. Η επίσκεψη στο ναυάγιο σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας κοστίζει περίπου 230.000 ευρώ.

Στο βίντεο του CBS, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας δείχνει στον δημοσιογράφο το εσωτερικό του υποβρυχίου και λέει: «Χειριζόμαστε αυτό το πράγμα με αυτό το χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών», γελώντας. Με «αυτό το πράγμα» εννοεί το υποβρύχιο και δείχνει στην κάμερα ένα  τηλεχειριστήριο video game.

Αρκετές από τις ερωτήσεις της DW προς την εταιρεία OceanGate σχετικά με τον έλεγχο του υποβρυχίου και τα μέτρα ασφαλείας έχουν μείνει μέχρι στιγμής αναπάντητα. Σε άλλο βίντεο του καναδικού τηλεοπτικού σταθμού CBC από τον Ιούλιο του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας εξηγεί πως το υποβρύχιο διαθέτει τηλεχειριστήριο της εταρείας Logitech, όπως φαίνεται στο βίντεο, και όχι Xbox.

Μια αναζήτηση εικόνων για το “OceanGate” στο φωτογραφικό πρακτορείο Picture Alliance δείχνει εικόνες του πληρώματος που κινεί το υποβρύχιο με τηλεχειριστήριο. Αυτό όμως δεν αποτελεί απόδειξη ότι το υποβρύχιο δεν είναι ασφαλές. Η χρήση τηλεχειριστήριων video game σε βαθυσκάφη δεν είναι ασυνήθιστη. Μάλιστα σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια στα υποβρύχια του τηλεχειριστήρια βιντεοπαιχνιδιών. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και επομένως χρήσιμα.

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters, Τhe Daily Mail, Deutsche Welle

 

Αναζητούν το θαύμα, καθώς στις 2.08’ ώρα Ελλάδας τελειώνει το οξυγόνο: Τα καλύτερα βαθυσκάφη του κόσμου ψάχνουν τον Τιτάνα σε έκταση 36.00 τετραγωνικών χλμ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: