Αναζητούν το θαύμα, καθώς στις 2.08’ ώρα Ελλάδας τελειώνει το οξυγόνο: Τα καλύτερα βαθυσκάφη του κόσμου ψάχνουν τον Τιτάνα σε έκταση 36.00 τετραγωνικών χλμ. [video]

epa10703978 Frame grab from a handout video released by the US Coast Guard showing a marine map of the Atlantic Ocean off Cape Cod, Massachusetts as watch standers coordinate search efforts at the First District Command Center to find the 21-foot submersible Titan, in Boston, Massachusetts, USA, 21 June 2023. EPA/PETTY OFFICER 3RD CLASS LOGAN KACZMAREK EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Ο κόσμος περιμένει νέα καθώς το παράθυρο επιβίωσης για τους πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan κλείνει γρήγορα, με την παροχή οξυγόνου να εξαντλείται στις 14.08 ώρα Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή.

Η ανακοίνωση δημιουργεί μια ζοφερή εικόνα για όσους έχουν παγιδευτεί μέσα στο προσαραγμένο σκάφος, αλλά οι αξιωματούχοι συνέχισαν να επιμένουν ότι το κυνήγι είναι «100%» ακόμα μια αποστολή έρευνας και διάσωσης.

Το Titan, ένα τουριστικό υποβρύχιο που εκτελεί περιηγήσεις αξίας 250.000 δολαρίων στο καταδικασμένο πλοίο Τιτανικό και λειτουργεί από την OceanGate Expeditions, αγνοείται από το πρωί της Κυριακής με πέντε άτομα.

Η ομάδα, που ονομάστηκε Titan Five, περιλαμβάνει τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Hamish Harding, τον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate, Stockton Rush, τον βετεράνο του γαλλικού ναυτικού PH Nargeolet και τον Πακιστανό βετεράνο Σαχζάντα Νταγουντ και τον γιο του Σουλεμάν .

Αφού ξεκίνησε την κάθοδό του στα 12.500 πόδια, το υποβρύχιο έχασε την επαφή με το πλοίο αποστολής του, το Polar Prince, στις 9.45 π.μ., αλλά δεν αναφέρθηκε ως αγνοούμενο από το Λιμενικό Σώμα μέχρι τις 5.40 μ.μ.

Μια αντίστροφη μέτρηση δέκα ωρών έχει τώρα ξεκινήσει, με το ζωτικής σημασίας παροχή οξυγόνου να αναμένεται να εξαντληθεί στις 7.08 π.μ. ανατολική ώρα ΗΠΑ (11.08 π.μ. GMT, 9.08 μ.μ. Σίδνεϊ), δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Οι ελπίδες για την εύρεση του Τιτάνα τώρα σβήνουν, ώρες αφότου όσοι ηγούνται της διάσωσης είπαν ότι «θα κρατήσουν την ελπίδα μέχρι το τέλος», αλλά παραδέχτηκαν ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να «πάρουν μια σκληρή απόφαση».

Διασώστες, συμπεριλαμβανομένου του USCG, του Βρετανικού Ναυτικού και των Γαλλικών και Καναδικών ομάδων επιταχύνουν τον ρυθμό τους καθώς το παράθυρο διάσωσης στενεύει.

Αντιμετωπίζουν μια μάχη ενάντια στο χρόνο και με λιγότερο από δώδεκα ώρες οξυγόνου στο σκάφος, οι ειδικοί είπαν ότι όσοι βρίσκονται μέσα θα προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την αναπνοή τους για να διατηρήσουν τις υπόλοιπες προμήθειες.

Οι διασώστες αρνούνται να εγκαταλείψουν την ελπίδα τους, επέμεινε ο καπετάνιος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Τζέιμι Φρέντερικ την Τετάρτη, παρόλο που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μετρούν αντίστροφα τις ώρες μέχρι να τελειώσει το οξυγόνο στο σκάφος.

«Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι και αισιόδοξοι όταν βρισκόμαστε σε μια υπόθεση έρευνας και διάσωσης.

«Αν συνεχίσουμε να ψάχνουμε, πιθανώς θα μπορούσαμε να είμαστε σε αυτό το σημείο… Και αυτή είναι μια συζήτηση που θα έχουμε με τις οικογένειες πολύ πριν συζητήσω εδώ δημόσια».

Σύμφωνα με την OceanGate, τον χειριστή του Titan, το υποβρύχιο έχει παροχή οξυγόνου 96 ωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αγωνίζονται με τον χρόνο καθώς σαρώνουν μια περιοχή όπου εντοπίστηκαν θόρυβοι για το εξαφανισμένο υποβρύχιο Τιτάνα, με τους ειδικούς να λένε ότι συνεχίζουν να αναλύουν τους ήχους που ακούστηκαν μόλις σήμερα το πρωί.

Το μόνο πιθανό ίχνος του σκάφους που συνεχίζεται να ερευνάται ήταν οι υποβρύχιοι ήχοι «κτυπήματος», που εντοπίστηκαν χθες κατά την αναζήτηση του εξαφανισμένου υποβρυχίου Τιτανικού .

Δεν καταλαβαίνουν τους ήχους

Ωστόσο, οι ειδικοί του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που αναλύουν τους ήχους είπαν ότι δεν μπορούν ακόμη να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν προέρχονται από το προσαραγμένο σκάφος και τα ROV συνέχιζαν να δίνουν αρνητικά αποτελέσματα κάτω από τη θάλασσα.

Καθώς ο χρόνος τελειώνει, περισσότερος εξοπλισμός αναμένεται να φτάσει μέχρι αργά το πρωί της Πέμπτης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων (ROV) για την ανίχνευση του θορύβου καθώς τα αεροπλάνα συνεχίζουν να σαρώνουν τον ωκεανό από ψηλά.

Ιδιωτικές ομάδες που πρόσφεραν τη βοήθειά τους στην αποστολή διάσωσης από τη Δευτέρα φέρεται ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση να βοηθήσουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ανέφεραν επίσης πηγές στη MailOnline .

Οι διασώστες ξεκινούν τώρα μια τελευταία προσπάθεια να βρουν το μικροσκοπικό σκάφος σε μια τεράστια έκταση νερού, με την περιοχή έρευνας να επεκτείνεται σε περίπου 14.000 τετραγωνικά μίλια – διπλάσιο από το μέγεθος της πολιτείας του Κονέκτικατ.

Οι ελπίδες για την εύρεση του υποβρυχίου έχουν καρφωθεί στο Victor 6000, το οποίο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην περιοχή αναζήτησης κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να φτάσει σε βάθη 20.000 πόδια.

Το βαθυσκάφος Victor 6000

Το Victor 6000 ROV μπορεί να είναι σε θέση να στερεώσει ένα καλώδιο στο υποβρύχιο προτού ανασυρθεί στην επιφάνεια από το Flyaway Deep Ocean Salvage System, ένα εξειδικευμένο βαρούλκο που το 2021 κατάφερε να σώσει ένα ελικόπτερο από βάθος 19.075 πόδια.

Η πίεση χρόνου επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα υποβρύχια οχήματα μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν τον Τιτάνα, ο οποίος κατευθυνόταν προς τα συντρίμμια του Τιτανικού 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια, αλλά θα χρειαστούν πρόσθετα εξειδικευμένα εργαλεία για το μαμούθ έργο του να τον αναδείξουν.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη αυξήθηκαν ελαφρώς την Τετάρτη, όταν ένα καναδικό αεροσκάφος P-3 εξοπλισμένο με σόναρ ανίχνευσε τον περιοδικό ήχο «κτυπήματος».

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος που συντονίζει την έρευνα είπε ότι αρχικά ακούστηκαν ήχοι κατά τη διάρκεια της νύχτας και περισσότεροι εντοπίστηκαν σήμερα.

Το P-3 είναι ένα από τα πολλά μοντέλα αεροσκαφών που βοηθούν επίσης την έρευνα, καθαρίζοντας την επιφάνεια του ωκεανού και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό σόναρ για ενδείξεις δραστηριότητας στον βυθό της θάλασσας.

Μια σειρά από στρατιωτικά και εμπορικά πλοία βρίσκεται επίσης στην τοποθεσία, προσφέροντας ένα μείγμα δυνατοτήτων αναζήτησης, εργαλείων επικοινωνίας και εξοπλισμού διάσωσης εάν βρεθεί ο Τιτάν.

Τελικά, εναπόκειται στα υποβρύχια να κοιτάξουν τον Τιτάνα αν παραμείνει στον βυθό της θάλασσας – ή παγιδευτεί στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Ο Sean Leet, συνιδρυτής της Horizon Maritime Services, της εταιρείας που κατέχει το μητρικό σκάφος του Titan Polar Prince, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει δει ποτέ προηγμένη αναζήτηση «εξοπλισμό τέτοιας φύσης να κινείται τόσο γρήγορα».

Η οικογένεια των αγνοουμένων υποτουριστών του Titan, του Πακιστανού επιχειρηματία Shahzada Dawood και του 19χρονου γιου του Suleman, συγκεντρώθηκαν πάνω από το νερό την Τετάρτη, όπου εθεάθη για τελευταία φορά το σκάφος.

Μια οικογενειακή πηγή στο Καράτσι του Πακιστάν, από όπου κατάγεται ο κ. Dawood, δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία του πατέρα και του γιου στο MailOnline και είπε: «Μπορώ να σας πω ότι η κυρία Dawood και η κόρη της βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή αναζήτησης και θα παραμείνουν εκεί για όσο χρόνο μπορούν.

Σε μια συνέντευξη Τύπου στον Σταθμό Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στη Βοστώνη – ο οποίος συντονίζει την προσπάθεια έρευνας και διάσωσης – ο Συντονιστής Αντίδρασης της Πρώτης Περιφέρειας, Πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ είπε ότι δεν ήταν βέβαιο ότι το υποβρύχιο θα μπορούσε να σωθεί

«Φυσικά αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την οικογένεια και δεν αντιμετωπίζουν καθόλου καλά την κατάσταση, αντλούν δύναμη ο ένας από τον άλλον και ελπίζουν και προσεύχονται για το καλύτερο.

«Τα μηνύματα υποστήριξης που λαμβάνουν από όλο τον κόσμο τους κρατούν επίσης θετικούς και είναι ευγνώμονες για τις ευγενικές σκέψεις και τις ευχές όλων».

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι ήταν αυτό που έκανε τον κύριο Dawood να θέλει να πάει και να επισκεφτεί τον Τιτανικό με τον γιο του, αλλά τον οδηγεί το πάθος της εξερεύνησης και καταλαβαίνω ότι αυτό ήταν κάτι που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό».

Οι Dawoods ανήκουν σε μια από τις πιο εξέχουσες οικογένειες του Πακιστάν. Η ομώνυμη εταιρεία τους επενδύει σε όλη τη χώρα στη γεωργία, τις βιομηχανίες και τον τομέα της υγείας.

Η οικογένειά τους, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Shahzada, Christine και της κόρης Alina, περιμένουν νέα για το ζευγάρι.

Στους επιβάτες του Titan περιλαμβάνεται ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος τυχοδιώκτης Hamish Harding και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate, Stockton Rush.

Σε μια αποκαρδιωτική έκκληση σήμερα, ένας από τους στενούς φίλους του κ. Harding, Jannicke Mikkelsen, προειδοποίησε «χάνουμε χρόνο».

Ο πανικόβλητος φίλος είπε χθες στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4: «Είμαι νευρικός. Είμαι άρρωστος στο στομάχι με νεύρα. Είμαι τρομοκρατημένος, έχω άγχος. Δεν κοιμάμαι αυτή τη στιγμή. Ελπίζω μόνο σε καλά νέα. Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό μοιάζει με ώρες».

Και νέοι υποβρύχιοι θόρυβοι από τα βάθη του Ατλαντικού: «Απλώνει» η έρευνα, στερεύει ο χρόνος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: