Στις ΗΠΑ πωλείται πλέον ελεύθερα κρέας χωρίς σφαγή: Εγκρίθηκε το κοτόπουλο από εργαστήριο, έρχονται και οι… μπριζόλες [video]

Παράδειγμα βιοαντιδραστήρα που χρησιμοποιείται από την εταιρεία Good Meat για την καλλιέργεια κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Πηγή εικόνας Good Meat)




Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, που παρασκευάζεται από κύτταρα κοτόπουλου που καλλιεργούνται σε χαλύβδινες δεξαμενές, μπορεί τώρα να παραχθεί και να πωληθεί στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Την Τετάρτη (21 Ιουνίου), δύο εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια -η Upside Foods και η Good Meat, θυγατρική της Eat Just- έγιναν οι πρώτες στη χώρα που έλαβαν έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παραγωγή και την πώληση προϊόντων εργαστηρίου κοτόπουλου, ανέφερε η Washington Post.

Η Joinn Biologics, κατασκευαστής συνεργάτης της Good Meat, έλαβε επίσης έγκριση για την καλλιέργεια του κρέατος.

Η διαδικασία παρασκευής κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, που ονομάζεται επίσης «καλλιεργημένο» ή «καλλιεργημένο» κρέας, ξεκινά με τη δειγματοληψία κυττάρων από τους ιστούς ενός ζωντανού ζώου, σύμφωνα με το USDA.

Η συλλογή των κυττάρων «συνήθως δεν βλάπτει μόνιμα ούτε σκοτώνει το ζώο», σημειώνει το τμήμα. Στη συνέχεια τα κύτταρα ελέγχονται και αποθηκεύονται σε τράπεζα κυττάρων.

Αργότερα, τα κύτταρα συλλέγονται από την τράπεζα και μεταφέρονται σε μεγάλα, κλειστά δοχεία – συχνά χαλύβδινες δεξαμενές, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι δεξαμενές λειτουργούν ως βιοαντιδραστήρες όπου τα κύτταρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Οι κατασκευαστές παρέχουν στα κύτταρα θρεπτικά συστατικά, επιφάνειες στις οποίες αναπτύσσονται τα κύτταρα και πρωτεϊνικούς αυξητικούς παράγοντες που οδηγούν τα κύτταρα να διαφοροποιηθούν σε μυς, λίπος και συνδετικούς ιστούς όπως αυτοί που βρίσκονται σε ένα κανονικό κοτόπουλο, εξηγεί η δήλωση του USDA.

Αφού διαφοροποιηθούν και είναι έτοιμα για συγκομιδή, τα κύτταρα συλλέγονται από τις δεξαμενές και «παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων».

Το 2019, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA καθιέρωσαν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουν ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι ασφαλές και φέρει ειλικρινή επισήμανση. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας έγκρισης, τόσο τα προϊόντα καλλιέργειας κοτόπουλου της Upside Foods όσο και της Good Meat έχουν αξιολογηθεί και επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Την Τετάρτη, και οι δύο εταιρείες έλαβαν «επιχορήγηση επιθεώρησης», την τελική σφραγίδα έγκρισης του USDA που απαιτείται για να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά, ανέφερε η NPR .

Προς το παρόν, το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν θα βρεθεί σε κανένα μέσο παντοπωλείο και θα είναι ακριβό. Η Upside Foods συνεργάζεται με τον Dominique Crenn, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Atelier Crenn με τρία αστέρια Michelin, ο οποίος θα σερβίρει το καλλιεργημένο κρέας στο Bar Crenn στο Σαν Φρανσίσκο.

Ομοίως, το προϊόν της Good Meat θα σερβιριστεί σε ένα άγνωστο μέχρι στιγμής εστιατόριο του διάσημου σεφ José Andrés, ενός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, σύμφωνα με το NPR.

Μετά από αυτή την αρχική διάθεση σε φανταχτερά εστιατόρια, η Δρ. Uma Valeti , ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Upside, είπε στο Yahoo Finance ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να «νικήσει τις συμβατικές τιμές» του παραδοσιακά αυξημένου κρέατος και προβλέπει ότι τα προϊόντα της Upside θα είναι «ισότιμα» με τα συμβατικά προϊόντα κρέατος εντός πέντε έως 15 ετών.

Εκτός από το γεγονός ότι τα καλλιεργούμενα κρέατα είναι «χωρίς σφαγή», οι υποστηρικτές των προϊόντων διαφημίζουν τα πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη τους, σε σύγκριση με το συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις , έχουν επισημάνει ότι το καλλιεργημένο κρέας δεν παράγει απαραίτητα λιγότερες εκπομπές άνθρακα από τη συμβατική κτηνοτροφία, εν μέρει λόγω της ενεργοβόρας διαδικασίας που απαιτείται σήμερα για την ανάπτυξη μέσο που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμη σαφές πώς οι εταιρείες μπορούν να κλιμακώσουν πρακτικά την παραγωγή για να κάνουν το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο διαθέσιμο για γενική κατανάλωση, ανέφερε το CNBC.

Με πληροφορίες από Live Science / Nicoletta Lanese

Κλώνος ντεκαφεϊνέ καφές: Στο τελικό στάδιο έρευνες στη μεγαλύτερη παραγωγό τη Βραζιλία για φυσικό ντεκαφεϊνέ καφέ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: