Στη Βραζιλία θέλουν να φτιάξουν ντεκαφεϊνέ καφεόδεντρα: Φυτεύουν κλώνους για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους

coffee beans pixabay Christoph




Ένα βραζιλιάνικο ερευνητικό ινστιτούτο καφέ ξεκίνησε ένα τελικό στάδιο σε ένα έργο δύο δεκαετιών για την ανάπτυξη ποικιλιών καφέ arabica που είναι φυσικά ντεκαφεϊνέ, μια εξέλιξη που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικές εμπορικές δυνατότητες.

Εάν πετύχουν, οι ποικιλίες που θα προκύψουν θα μπορούσαν να βρουν μια θέση στην αγορά σε μεγάλες καταναλωτικές περιοχές όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μεταξύ των καταναλωτών που θα τις προτιμούσαν από τις τρέχουσες μάρκες χωρίς καφεΐνη που είναι αποτέλεσμα χημικών ή βιομηχανικών διεργασιών.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στο Instituto Agronomico de Campinas (IAC), ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο καφέ που έχει παράσχει πολλά από τα φυτά καφέ υψηλής απόδοσης που βοήθησαν τη Βραζιλία να γίνει ισχυρός σταθμός στην παγκόσμια αγορά καφέ, προμηθεύοντας περισσότερο από το ένα το εμπόριο.

Ερευνητές στο IAC δήλωσαν ότι ξεκινούσαν τοπικές δοκιμές ορισμένων από τις ποικιλίες που αναπτύσσουν εδώ και αρκετά χρόνια, διασταυρώνοντας διαφορετικά φυτά καφέ που έχουν φυσικά πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, χρησιμοποιώντας την τράπεζα γερμπλασμάτων στις εγκαταστάσεις τους.

Οι εταιρείες που πωλούν καφέ χωρίς καφεΐνη επίσης θα μπορούσαν να επωφεληθούν με μειωμένο κόστος, καθώς θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις διαδικασίες για την αφαίρεση της καφεΐνης από τις κανονικές ποικιλίες καφέ.

«Τα αποτελέσματα που είχαμε μέχρι στιγμής φαίνονται ελπιδοφόρα, είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Julio Cesar Mistro, ένας ερευνητής που επιβλέπει το έργο στο IAC.

Μερικοί από τους κλώνους που αναπτύχθηκαν στο κέντρο φυτεύονται σε διάφορες περιοχές της Βραζιλίας. Τα δέντρα του καφέ χρειάζονται συνήθως δύο έως τρία χρόνια για να παράξουν τους πρώτους καρπούς, επομένως υπάρχουν ακόμη μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσουν οι ερευνητές να συλλέξουν αυτόν τον καφέ και να τον δοκιμάσουν.

Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της αγοράς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Καφέ (NCA).

Αν και πολλοί πίνουν καφέ αναζητώντας ειδικά την ενεργειακή ώθηση που παρέχει η καφεΐνη, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία σε αυτήν ή προτιμούν να καταναλώνουν ντεκαφεϊνέ αργότερα μέσα στην ημέρα για να αποφύγουν πιθανές διαταραχές του ύπνου.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα

Εκτός λειτουργίας ή με μεγάλα προβλήματα Facebook, Instagram και WhatsApp

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: