Συναγερμός στον ουρανό: Πώς προσομοιώνει το ΝΑΤΟ τον πόλεμο στον γερμανικό εναέριο χώρο… Ξεκίνησε η μεγάλη αεροπορική άσκηση

German kicks off largest multinational air force deployment in NATO history. 10,000 personnel and more than 250 aircraft from Allied and Partner nations will participate in collective defence training exercise Air Defender23. Φωτογραφία via NATO, @NATO




Το αναλυτικό ρεπορτάζ των Markus Decker και Jan Sternberg στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρεται στη μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ υπό την ονομασία „Air Defender 23“, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου στον εναέριο χώρο της Γερμανίας.

Υπενθυμίζει αρχικά την στρατιωτική άσκηση που είχε λάβει χώρα το 1989 στη Γερμανία, όταν μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων διήλθαν τη χώρα, σε μια άσκηση του ΝΑΤΟ για την απόκρουση πιθανής επίθεσης από τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Αυτή τη φορά η άσκηση πραγματοποιείται υπό το φως της απειλής που προκύπτει από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σημειώνουν οι συντάκτες, και προσθέτουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και την πολιτική εναέρια κυκλοφορία.

Όπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπτέραρχος Günter Kratz, στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 239 αεροσκάφη από 25 χώρες, όπως και 10.150 στρατιώτες, με τον G. Kratz να κάνει λόγο για έναν «τεράστιο μηχανισμό» και έναν «ηράκλειο άθλο» από την άποψη της υλικοτεχνικής υποδομής.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι ζώνες πτήσης έχουν καθοριστεί σχετικά ομοιόμορφα πάνω από τη Γερμανία και αναμένεται ότι θα κλείνουν για τέσσερις ώρες ημερησίως για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία.

Ως προς τους στόχους της άσκησης, το δημοσίευμα τονίζει ότι εκτός από την προφανή πρακτική του πολέμου από αέρος, την ικανότητα αντίδρασης της πολεμικής αεροπορίας και τη συνεργασία τόσο πολλών χωρών, στόχος είναι η πειστική αποτροπή αλλά και να αποδείξει το ΝΑΤΟ στους πολίτες των συμμαχικών χωρών ότι προτίθεται και είναι σε θέση να προστατεύσει την «κοινή τάξη αξιών», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Günter Kratz.

Τόνισε ότι η άσκηση καταδεικνύει για μία φορά ακόμη ότι «πρέπει να σκεφτόμαστε όλες τις διαστάσεις της άμυνας της Ευρώπης».

Πάντως, για τους ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης, καθώς επίσης για τους υποστηρικτές της Ρωσίας και τους ακροδεξιούς, η άσκηση του ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινο πανί», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και μάλιστα στις 10 Ιουνίου φιλειρηνιστές οργάνωσαν διαδηλώσεις έξω από τις βάσεις του Spangdahlem και του Wunstorf.

Ο επικεφαλής του AfD, Tino Chrupalla, δήλωσε στο RND ότι «λέμε όχι σε τέτοια παιχνίδια πολέμου» και παρατήρησε ότι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από 25 κράτη θα κάνουν πρόβα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την οποία τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει με βάση το Άρθρο 5 να παράσχουν υποστήριξη, κάτι που μπορεί να συμβεί εφόσον F-16 πετάξουν προς την Ουκρανία.

Σε ό, τι αφορά ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εναέρια κυκλοφορία, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Stefan Schnorr, δήλωσε ότι πρόθεση είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις για τους επιβάτες όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ σημειώνεται ότι επισήμως κανείς δεν αναμένει σοβαρή αναστάτωση της πολιτικής εναέριας κυκλοφορίας.

Ωστόσο το δημοσίευμα σχολιάζει ότι σε τέτοιου είδους ασκήσεις είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας να κυλούν όλα ομαλά όπως έχουν σχεδιαστεί, καθώς δεν είναι απίθανες τυχόν βλάβες, τεχνικά προβλήματα, ατυχήματα ή και σαμποτάζ στο πλαίσιο κυβερνοεπίθεσης.

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) – «Συναγερμός στον ουρανό – πώς προσομοιώνει το ΝΑΤΟ τον πόλεμο στον γερμανικό εναέριο χώρο»

Ο Μπάιντεν πρέπει να απαιτήσει περισσότερα από τον Ερντογάν πριν από την πώληση των F-16: Πρέπει να δώσει πριν μπορέσει να πάρει, ζητά ο Αμερικανός αναλυτής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: