Ο Μπάιντεν πρέπει να απαιτήσει περισσότερα από τον Ερντογάν πριν από την πώληση των F-16: Πρέπει να δώσει πριν μπορέσει να πάρει, ζητά ο Αμερικανός αναλυτής

epa10684554 US President Joe Biden leaves Holy Trinity Catholic Church in the Georgetown neighborhood after attending Mass in Washington, DC, USA, on 10 June 2023. EPA, Nathan Howard, POOL




Ο ιστότοπος «19FortyFive» σε άρθρο του Sinan Ciddi σημειώνει ότι οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν και ο αγώνας αρχίζει τώρα για να πειστεί η Άγκυρα να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν (Βiden) και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Blinken) συνεχάρησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή του για τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Τουρκίας και του ζήτησαν να προχωρήσει με την ένταξη της Σουηδίας.

  • Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα σημείο εκκίνησης

Η Τουρκία αποδέχθηκε κατ’ αρχήν στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη το 2022 ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να είναι σε θέση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Από τότε, ωστόσο, ο Ερντογάν έχει σταματήσει τη διαδικασία με το σκεπτικό ότι η Τουρκία έχει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, που θέλει να αντιμετωπιστούν. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν μια τακτική καθυστέρησης από την πλευρά του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ως τροφή για την εκστρατεία επανεκλογής του.

Κάτω από τεράστια πίεση της Δύσης, η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας πριν από τις εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο. Όμως η Άγκυρα συνέχισε να ασκεί πίεση στη Στοκχόλμη. Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, ο Ερντογάν δεν έχει πολλά να κερδίσει από την καθυστέρηση επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Θέλει επίσης να αγοράσει ολοκαίνουργια μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες -ο υπάρχων στόλος της Τουρκίας γερνά. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, ο Ερντογάν και η ομάδα Biden πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου. Για να κερδίσει αυτό το πράσινο φως, η Άγκυρα πρέπει τουλάχιστον να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον επιμένουν ότι η σουηδική ένταξη και η πώληση των F-16 δεν σχετίζονται, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Blinken φημολογείται ότι αντιλαμβάνεται τις προθέσεις ισχυρών νομοθετών, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez (DN.J.), πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, του οποίου η πλήρης έγκριση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πώλησης των F-16.

Ωστόσο, ο Menendez πιθανότατα έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον Ερντογάν από το να εγκρίνει απλώς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν έναν μακρύ κατάλογο παραπόνων που ο Μενέντεζ δεν ντρέπεται να εκφράσει και για καλό λόγο.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να απαιτήσει περισσότερα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιδιώξει τη δημόσια δέσμευση του Ερντογάν να μην απειλεί συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος με πόλεμοΗ Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία τους, ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες διαφορές, τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει στη συνέχεια στο πεδίο της διπλωματίας.

  • Η Τουρκία μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να απαιτήσει περισσότερη συνεργασία από την Άγκυρα στον τομέα των κυρώσεων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το 2022, η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Τούρκου ομολόγου του πέτυχε την επιβολή κυρώσεων σε γνωστούς χρηματοδότες της τρομοκρατίας που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Αν και αυτές είναι αξιοσημείωτες και ευπρόσδεκτες εξελίξεις, η Άγκυρα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει παραπέρα. Θα πρέπει να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, να εκδιώξει όλα τα στελέχη της από την Τουρκία και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, για να υπονομεύσει τις περιφερειακές δραστηριότητες της ομάδας.

Ομοίως, ο Ερντογάν θα πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τους δυτικούς εταίρους του για την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα από την Άγκυρα, για να διασφαλίσει ότι τα παράνομα και υπό κυρώσεις ρωσικά κεφάλαια δεν θα βρουν «τυχαία» χώρο σε τουρκικές τράπεζες, επιτρέποντας στους ολιγάρχες του Πούτιν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στον παράνομο πλούτο τους.

Η Τουρκία θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και καλύτερα να τα αποκτήσει από τις ΗΠΑ πριν ψάξει αλλού. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων από την Άγκυρα.

Πέρα από τα συγκεκριμένα, αυτό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στη συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν και μια απλή απάντηση σε μια απλή ερώτηση: Είστε σύμμαχος ή όχι; Αν ναι, τότε συνεργαστείτε μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, για να διασφαλίσουμε ότι θα εξασφαλίσετε τις απαραίτητες αμυντικές ικανότητες.

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος 19FortyFive, Biden Should Demand More From Turkey Before Selling F-16s 

Με κουρδική καταγωγή, εκ πατρός, ο Χακάν Φιντάν: Σε όλες τις κρίσεις, με τις γνωστές υπόγειες δράσεις, άφηνε τα «αποτυπώματα» του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: