Φαινόμενο παρθενογένεσης σε κροκόδειλο: Γέννησε γενετικά πανομοιότυπο αυγό μέσα σε ζωολογικό κήπο

Photo by Pixabay via Pexels




Tην πρώτη περίπτωση ενός θηλυκού κροκόδειλου που έμεινε έγκυος μόνη της, εντόπισαν επιστήμονες.

Η θηλυκή κροκόδειλος, που βρίσκεται σε ζωολογικό κήπο στην Κόστα Ρίκα, παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της.

Το φαινόμενο της λεγόμενης «παρθενογένεσης» έχει εντοπισθεί σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ άλλοτε στους κροκόδειλους.

Οι επιστήμονες λένε ότι το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να έχει κληρονομηθεί από έναν πρόγονο στο βάθος τςη εξέλιξης, και άρα οι δεινόσαυροι μπορεί επίσης να ήταν σε θέση κάποτε να αυτοαναπαραχθούν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society, Biology Letters.

Το αυγό γεννήθηκε από μια 18χρονη θηλυκή κροκόδειλο στο Parque Reptilania τον Ιανουάριο του 2018. Το έμβρυο μέσα ήταν πλήρως σχηματισμένο αλλά γεννήθηκε νεκρό και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Η επιστημονική ομάδα του πάρκου επικοινώνησε με τον Δρα Γουόρεν Μπουθ του Virginia Tech των ΗΠΑ, ο οποίος μελετά εδώ και 11 χρόνια τις παρθενογενέσεις.

Αφότου ανέλυσε το έμβρυο, διαπίστωσε ότι ήταν πάνω από 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Μάλιστα, όπως είπε στο BBC, δεν εξεπλάγη από την ανακάλυψη. «Το βλέπουμε σε καρχαρίες, πουλιά, φίδια και σαύρες και είναι εντυπωσιακά κοινό και διαδεδομένο».

Ο ίδιος υποθέτει ότι ο λόγος για τον οποίο η παρθενογένεση δεν έχει παρατηρηθεί στους κροκόδειλους έως σήμερα είναι επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν εστιάσει σε αυτούς. «Υπήρξε μεγάλη αύξηση στις αναφορές παρθενογένεσης όταν οι άνθρωποι άρχισαν να παίρνουν φίδια για κατοικίδια. Αλλά οι ιδιοκτήτες ερπετών… σπανίως έχουν στο σπίτι τους έναν κροκόδειλο», είπε.

Μια θεωρία είναι ότι η παρθενογένεση εμφανίζεται στα είδη των ζώων όταν μειώνονται οι αριθμοί τους και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Σύμφωνα με τον Δρα Μπουθ, αυτό μπορεί να συνέβη σε ορισμένα είδη δεινοσαύρων όταν ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών.

«Το γεγονός ότι ο μηχανισμός της παρθενογένεσης είναι ο ίδιος σε τόσα πολλά διαφορετικά είδη υποδηλώνει ότι είναι ένα πολύ αρχαίο χαρακτηριστικό που έχει κληρονομηθεί ανά τους αιώνες. Έτσι, αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν επίσης να αναπαραχθούν κατ’ ανάλογο τρόπο».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Σε αχαρτογράφητα νερά ο πλανήτης μας: Πολίτες και ηγεσίες πρέπει να επιλέξουν, προειδοποιούν οι επιστήμονες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: