Ο Ερντογάν εξανεμίζει τις ελπίδες για άμεση είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Διεμήνυσε ότι η στάση της Τουρκίας για την ένταξη «δεν θα ήταν θετική»

The Presidential Cabinet convened under the chairmanship of Islamist President Recep Tayyip Erdoğan at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Κάθε άλλο παρά δεδομένο πρέπει να θεωρεί το ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan).

Σύμφωνα με το Associated Press, (κείμενο Suzan Fraser και Robert Badendieck), το σκεπτικό είναι ότι η σκανδιναβική χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανησυχίες του για τα θέματα ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από μια κρατική επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη, ο Erdogan είπε ότι η στάση της Τουρκίας για την ένταξη «δεν θα ήταν θετική».

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι από το ΝΑΤΟ, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία συναντιόνταν στην Άγκυρα την Τετάρτη.

Στόχος είναι να συζητήσουν τι έχουν κάνει η Φινλανδία και η Σουηδία για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Erdogan κατέστησε σαφές  ότι η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταφέρει το παρακάτω μήνυμα στους συνομιλητές της: «Η γνώμη του προέδρου μας είναι να μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στο Βίλνιους».

Από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, χαρακτήρισε τη συνάντηση στην Άγκυρα «πολύ σημαντική».

Ο Kristersson επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας με σκοπό την άρση του τουρκικού βέτο  για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Erdogan έμεινε ανικανοποίητος και σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) ότι:

«Αν περιμένετε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας, πρώτα απ’ όλα η Σουηδία πρέπει να καταστρέψει ό,τι έχει κάνει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση», υπονοώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Associated PressSuzan Fraser και Robert Badendieck – Turkey’s Erdogan says Sweden shouldn’t expect to join NATO any time soon

Άσκηση Air Defender: Καθαρό μήνυμα αεροπορικής υπεροχής της Συμμαχίας προς τη Ρωσία με τη συμμετοχή και των ελληνικών φτερών του “Περσέα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: