Άσκηση Air Defender: Καθαρό μήνυμα αεροπορικής υπεροχής της Συμμαχίας προς τη Ρωσία με τη συμμετοχή και των ελληνικών φτερών του “Περσέα”

Ελληνικά F-16 Block 50, μαζί με ζεύγος μαχητικών της Ουγγαρίας συνοδεύουν ιπτάμενο ραντάρ της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στο πλαίσιο της άσκησης Air Defender 23. πηγή εικόνας: Twitter Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας (https://twitter.com/HAFspokesperson)




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τα ατσάλινα μπλε φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και μέρες βρίσκονται στη Γερμανία, στο πλαίσιο της άσκησης Air Defender 2023.

Τα τελευταία 24ωρα ιπτάμενοι και τεχνικό προσωπικό της 347 Μοίρας «Περσέας» εγκατέλειψαν την 111 Πτέρυγα Μάχης και προσγειώθηκαν στο Λέχφελντ της Γερμανίας.

25 κράτη του ΝΑΤΟ έδωσαν ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά «ραντεβού» σε μια σημαντική προσπάθεια της Συμμαχίας να επιδείξει προς τη Ρωσία τι σημαίνει αεροπορική υπεροχή.

Στο παρακάτω βίντεο μάλιστα των Γερμανών δείχνουν ένα από τα ελληνικά F-16 Block 50 που μετέχουν στην άσκηση.

Η άσκηση Air Defender 23 διεξάγεται την ώρα που το Κρεμλίνο έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να ασκηθούν στη Βαλτική θάλασσα ώστε ν’ απαντήσει με τον τρόπο αυτό σε ναυτικά γυμνάσια της Συμμαχίας.

Το Συμμαχικό αεροπορικό ραντεβού γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς στο Ουκρανικό έδαφος σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων κατά του Ρωσικού στρατού που έχει καταλάβει εδώ και ενάμιση χρόνο ουκρανικά εδάφη.

Η Δύση δεν έχει πάψει από την πρώτη στιγμή να ενισχύει οικονομικά και στρατιωτικά τις δυνάμεις της Ουκρανίας ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την παραχώρηση μέχρι και μαχητικών αεροσκαφών δυτικής τεχνολογίας στο Κίεβο. Στην Ουκρανία και στο ανατολικό μέτωπο παρά τις απώλειες των Ουκρανών, τα δυτικά μέσα με τα οποία αντεπιτίθενται το Κίεβο βοηθούν σημαντικά, αν και οι Ουκρανοί σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν ότι δεν έχουν- και λογικό- την πλήρη εξοικείωση ώστε να εκμεταλλευτούν έξυπνα την τεχνολογία που κρατούν στα χέρια τους.

Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με την άσκηση της Συμμαχίας, αυτή αποτελεί μετά βεβαιότητας όπως λέγεται από στρατιωτικές πηγές μια ξεκάθαρη επίδειξη της αεροπορικής ισχύος του ΝΑΤΟ, έναντι της μέχρι στιγμής άφαντης από το ουκρανικό μέτωπο ρωσικής πολεμικής αεροπορίας η οποία ελάχιστες φορές έχει εμφανιστεί στον ενάμιση χρόνο που διαρκεί η ρωσική εισβολή.

Αν απειληθεί χώρα του ΝΑΤΟ το Άρθρο 5 απαιτεί διαλειτουργικότητα

Η απειλή που στρέφεται ενάντια μιας χώρας κράτος μέλος του ΝΑΤΟ είναι ίσως το πιο βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλες οι δυνάμεις ώστε να φανεί η ικανότητα άμεσης αντίδρασης και η συλλογική άμυνα έναντι της απειλής. Με άλλα λόγια η Συμμαχία αναζητά την μέγιστη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις δυνάμεις της κυρίως τις αεροπορικές σε περίπτωση ενεργοποίησης του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Στη Νατοϊκή άσκηση συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 220 αεροσκάφη κάθε τύπου, με τις χώρες που μετέχουν να έχουν άνω από 1000 άτομα προσωπικό.

Η Συμμαχική άσκηση μπορεί πολύ άνετα να παραλληλιστεί με την αμερικανική «Red Flag», τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τις καθημερινές απογειώσεις των αεροσκαφών οι οποίες αγγίζουν πολλές φορές τις 1800, αλλά και το πλήθος των σεναρίων που κάθε μέρα κλιμακώνονται.

Οι δάκτυλοι που δεν πέρασαν…

Η 347 Μοίρα «Περσέας» που μετέχει με τα F-16 Block 50 έχει ήδη λάβει αρκετές αποστολές. Από συνοδεία στόχος υψηλής αξίας, air to air μάχες αλλά και την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Και μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση της Αθήνας σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και η διαμαρτυρία του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου προς τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, διότι η πρόσκληση από την Γερμανία, τυχαία (;), δεν έφτασε ποτέ στη Λ. Μεσογείων και το Επιτελείο.

Κάποιες πηγές συνδέουν το γεγονός τόσο με το επιτελείο του Γερμανού Αρχηγού, όσο και με Τούρκους που υπηρετούν στη Συμμαχία και επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να υπονομεύσουν την ελληνική συμμετοχή προωθώντας την τουρκική σε μια στιγμή πάντως που οι διαθεσιμότητες στη γείτονα αγγίζουν το ναδίρ.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει δώσει τις δικές της «εξετάσεις» έναντι των Συμμάχων είτε επί ελληνικού εδάφους, είτε σε οποιαδήποτε διασυμμαχική άσκηση κι αν κλήθηκε να μετάσχει, από τον Ατλαντικό ως τον Περσικό Κόλπο…

Παράλληλα στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι εκτός από τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν ιπτάμενοι και τεχνικοί της αεροπορίας, το γεγονός ότι υπάρχουν αναβαθμίσεις στις αεροπορικές πλατφόρμες καθιστά από τώρα την Πολεμική Αεροπορία, σίγουρα την δεύτερη ισχυρότερη στη Γηραιά Ήπειρο και μια από τις κορυφαίες στην παγκόσμια κλίμακα.

Και τα παραπάνω αποτελούν κοινή ομολογία στελεχών ξένων αεροποριών οι οποίες σταθμεύουν πολλές φορές στον ελλαδικό χώρο ώστε να λάβουν μέρος σε ασκήσεις με τα «μπλε φτερά».

Από τον Ηνίοχο στο Νέο Δελχί…

Την ίδια στιγμή, το πρώτο «γεράκι» της πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται στο Νέο Δελχί προσκεκλημένος του Ινδού ομολόγου του. Το πρώτο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, μετέβη στην Ινδία ώστε να προλειάνει το έδαφος της στρατιωτικής διπλωματίας που ξεδιπλώνεται για τις δυο χώρες.

Παράλληλα οι Ινδοί με τη συμμετοχή τους στον Ηνίοχο, σε Γαλλική αλλά και Βρετανική άσκηση σχεδόν την ίδια περίοδο ουσιαστικά έδειξαν ότι εκτός από εμπορικά στοχεύουν να «εισβάλλουν» στο Ευρωπαϊκό έδαφος και στρατιωτικά, δημιουργώντας γέφυρες που πασχίζουν πολλά χρόνια να οικοδομήσουν.

Κανείς δεν πρόκειται να αισθανθεί έκπληξη αν το επόμενο διάστημα οι Ινδοί είτε με τα Sukhoi είτε με τα Rafale ή Mirage βρεθούν και πάλι επί ελληνικού εδάφους, επεκτείνοντας έτσι την στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Νέο Δελχί.

Ήδη στην Hellas Journal έχουμε καιρό επισημάνει ότι τα θεμέλια για την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δ;ltο χώρες σε στρατιωτικό επίπεδο, σε θέματα εκπαίδευσης έχουν τοποθετηθεί. Κι εκείνο που μένει να φανεί είναι ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησης αυτής της συνεργασίας (ίσως τον ερχόμενο Νοέμβριο) με μια ιδιαίτερα σημαντική -για πολλούς λόγους- σύμμαχο χώρα.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

Το ναυάγιο της Πύλου επαναφέρει με δραματικό τρόπο και τις ανάγκες σε μέσα έρευνας και διάσωσης: Ειδικά για αεροναυαγωσωστικά ελικόπτερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: