«Ο Ευκλείδης»… επιστρέφει στο Σύμπαν: Ευρωπαϊκή αποστολή θα εξερευνά τα άδυτα της σκοτεινής ύλης επί 6 χρόνια [videos]

space Image by Gerd Altmann from Pixabay




Η Ευρώπη είναι έτοιμh για την εκτόξευση του “Ευκλείδη”, της αποστολής που προορίζεται να ανακαλύψει από τι είναι φτιαγμένη η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια οι οποίες  μαζί καταλαμβάνουν το 95% του σύμπαντος, το οποίο παραμένει  εντελώς άγνωστο.

Πρόκειται για αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ..

Αρχικά προγραμματισμένη με ένα Soyuz, η εκτόξευση έχει πλέον προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου από το Cape Canavera (Φλόριντα) με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9.

Κατασκευασμένος στην Ιταλία από την Thales Alenia Space (Thales-Leonardo) χάρη σε συμβόλαιο αξίας περίπου 450 εκατομμυρίων, ο δορυφόρος “Ευκλείδης” είναι ένας κύλινδρος βάρους περίπου 2 τόνων, ύψους 5 μέτρων και πλάτους 3,5, εξοπλισμένος με τηλεσκόπιο με κάτοπτρο διαμέτρου 1,2 μέτρα και δύο ακόμη όργανα,  το Ορατό όργανο (Vis) και το Φωτόμετρο υπέρυθρο φασματόμετρο (Nisp).

Με αυτά τα ιδιαίτερα μάτια, στα έξι χρόνια δραστηριότητάς του ο “Ευκλείδης” θα μελετήσει το σύμπαν σε ένα ταξίδι στο χρόνο που θα τον οδηγήσει πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το σύμπαν άρχισε να επιταχύνει την διαστολή του, θα σαρώσει επίσης το 36% του ουρανού , συλλέγοντας δεδομένα για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες.

Αναμένεται μια άνευ προηγουμένου ποσότητα δεδομένων, τα οποία θα υποβληθούν σε επεξεργασία σε εννέα ευρωπαϊκά κέντρα. Τα πρώτα δεδομένα αναμένονται τον Νοέμβριο, στο τέλος των περίπου τριών μηνών που απαιτούνται μετά την εκτόξευση για τις δοκιμές οργάνων και στη συνέχεια για τη βαθμονόμηση των μετρήσεων.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Διαστημικές business με εξωγήινα… φάρμακα: Εκτοξεύτηκε η πρώτη «πυραυλική φαρμακοβιομηχανία» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: