Διαστημικές business με εξωγήινα… φάρμακα: Εκτοξεύτηκε η πρώτη «πυραυλική φαρμακοβιομηχανία» [videos]

Η Varda εκτόξευσε την πρώτη της δοκιμαστική αποστολή την περασμένη  Δευτέρα με έναν πύραυλο SpaceX, ο οποίος απογειώθηκε από τη Διαστημική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια λίγο μετά τις 2:30 μ.μ. PT. Στη συνέχεια, η εταιρεία επιβεβαίωσε με ένα tweet ότι ο δορυφόρος της διαχωρίστηκε με επιτυχία από τον πύραυλο. Screenshot via YouTube@GreenStockNews/




Για χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας οραματιζόταν ένα λαμπρό μέλλον στο διάστημα – μια εξωγήινη παιδική χαρά με τουρίστες που θα πετούν από και προς τα ξενοδοχεία σε τροχιά και ένα περιστασιακό ταξίδι στον Άρη θα είναι τόσο εύκολο όσο μια υπερατλαντική πτήση.

Αλλά εάν η διαστημική οικονομία πρόκειται να γίνει τομέας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2040, όπως προβλέπει μια έκθεση της Citigroup , δεν θα είναι όλες οι επιχειρήσεις της τόσο μεγαλειώδεις.

Μια startup με έδρα την Καλιφόρνια, η Varda Space Industries, στοιχηματίζει ότι το μεγάλο στοίχημα θα βρίσκεται σε σχετικά ανεπιτήδευτους δορυφόρους που θα περνούν μέρες ή μήνες στην τροχιά της Γης, πραγματοποιώντας αθόρυβα φαρμακευτική ανάπτυξη.

Η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, με συνδημιουργό έναν βετεράνο της SpaceX του Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο της δορυφόρο, τον W-Series 1.

  • Η Varda εκτόξευσε την πρώτη της δοκιμαστική αποστολή την περασμένη  Δευτέρα με έναν πύραυλο SpaceX, ο οποίος απογειώθηκε από τη Διαστημική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια λίγο μετά τις 2:30 μ.μ. PT. Στη συνέχεια, η εταιρεία επιβεβαίωσε με ένα tweet ότι ο δορυφόρος της διαχωρίστηκε με επιτυχία από τον πύραυλο.

Το πρωτότυπο στην εν λόγω εκτόξευση είναι ότι στόχος της εταιρείας Varda Space Industries είναι η μαζική παραγωγή φαρμακευτικών υλικών στο διάστημα, τα οποία είτε δεν μπορούν να παραχθούν στη Γη είτε αναπτύσσονται ταχύτερα και με υψηλότερη ποιότητα σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

«Δεν είναι τόσο σέξι μια ιστορία ανθρώπινου ενδιαφέροντος όσο ο τουρισμός όταν πρόκειται για την εμπορευματοποίηση του σύμπαντος», δήλωσε ο Will Bruey, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Varda. «Αλλά το στοίχημα που βάζουμε στη Varda είναι ότι η μεταποίηση είναι στην πραγματικότητα η επόμενη μεγάλη βιομηχανία που θα εμπορευματοποιηθεί».

Σε αυτή τη φάση, η Varda θέλει να διαπιστώσει εάν ο δορυφόρος της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων στο διάστημα.

  • Το έργο της εταιρείας βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι οι πρωτεϊνικοί κρύσταλλοι που αναπτύσσονται στο διάστημα μπορούν να σχηματίσουν καλύτερες δομές από εκείνους που παράγονται στη Γη, όπου η διαδικασία σχηματισμού επηρεάζεται αρνητικά από τη βαρύτητα.

Ένα παράδειγμα προέρχεται από έρευνα που διεξήγαγε η φαρμακευτική εταιρεία Merck στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του CNN.

Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι μια πιο σταθερή εκδοχή του δραστικού συστατικού πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab) που χρησιμοποιείται στο αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda, θα μπορούσε να παραχθεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η πρώτη αποστολή της Varda θα επικεντρωθεί στην έρευνα για την ανάπτυξη της ριτοναβίρης (ritonavir), ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ιού HIV. Η ουσία αυτή περιέχεται και στο Paxlovid, το αντιιικό φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του Covid-19.

Η Varda έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την εκτέλεση δοκιμών υπερηχητικών συστημάτων.

Με πληροφορίες από CNN

Η NASA θα ψάξει ίχνη γήινης ζωής στο νότιο παγωμένο πόλο της Σελήνης: Πως έχουν φτάσει εκεί, πως διατηρούνται, πως θα εξελιχθούν [χάρτης, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: