Ο Δρ Κόμπος τα είπε “από την καλή” με τον Μπορέλ: «Συζητήσαμε το Κυπριακό και το πως να προχωρήσουμε προς μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Josep Borrell. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Την πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν το πρωί της Δευτέρας, στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Ζοζέπ Μπορέλ, πριν την έναρξη της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για «παραγωγική πρώτη συνάντηση» με τον Κύπριο ΥΠΕΞ. «Συζητήσαμε το Κυπριακό και το πως να προχωρήσουμε προς μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση», ανέφερε.

«Επαναβεβαίωσα τη δέσμευση της ΕΕ για στήριξή της με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας», πρόσθεσε.

Σε δική του ανάρτηση, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως ξεκίνησε την ημέρα με μια «περιεκτική ανταλλαγή απόψεων» με τον κ. Μπορέλ, με κύρια αντικείμενα συζήτησης το Κυπριακό και το θέμα της Ουκρανίας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023, στο Λουξεμβούργο.

To Συμβούλιο απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Ουκρανία, σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής, καθώς και η αξιολόγηση της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ.

Οι Υπουργοί ανταλλάξαν, επίσης, απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και υιοθέτησαν Συμπεράσματα για την Ψηφιακή Διπλωματία. Διεξήχθη επίσης συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία και την Σομαλία, τις εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, ο Δρ. Κόμπος επανέλαβε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης κατά του φράγματος Kakhovka. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την υιοθέτηση του 11ου πακέτου περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για σειρά διεθνών θεμάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Σε παρέμβασή του για την κατάσταση στην Τυνησία, ο Δρ. Κόμπος εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναζωογόνηση των σχέσεων ΕΕ-Τυνησίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει σημαντικό στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ.

Όσον αφορά στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο Υπουργός εξέφρασε εκ νέου τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διάλογο.

Αναφορικά με την Ψηφιακή Διπλωματία, οι Υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης στις παγκόσμιες ψηφιακές υποθέσεις.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο διεθνώς στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ψηφιακής ατζέντας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Josep Borrell. Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Borrell για το Κυπριακό και την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τους δυο αξιωματούχους απασχόλησαν επίσης θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος απέτρεψε επίθεση εναντίον υπηκόων του Ισραήλ: Ιρανοί τρομοκράτες θα τους κτυπούσαν στη Λεμεσό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: