Και η Le Figaro στο χορό των επικρίσεων, (μην χάσει)… Υπό αμφισβήτηση η ελληνική ακτοφυλακή, αλλά και η Frontex, όπως και η Ευρώπη…

FILE PHOTO: epa10692697 A young man is being treated inside a tent following a deadly shipwreck off Pylos, in the port of Kalamata, southwest of Athens, Greece, 15 June 2023. EPA, YANNIS KOLESIDIS




Ανταπόκριση της Alexia Kefalas στην εφημερίδα Le Figaro, με τίτλο «Μετά το δράμα, η Ελλάδα δυσφορεί που είναι η μόνη στο στόχαστρο» επισημαίνει ότι το πιο θανατηφόρο ναυάγιο των τελευταίων δέκα ετών θέτει υπό αμφισβήτηση την ελληνική ακτοφυλακή, αλλά και τη Frontex και την Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Vincent Cochetel, της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), «οι επιζώντες ισχυρίζονται ότι το σκάφος ρυμουλκήθηκε από την Ελληνική Ακτοφυλακή, για να κατευθυνθεί, όχι προς την ελληνική ακτή, αλλά έξω από τη ζώνη διάσωσης στην ανοιχτή θάλασσα, προς τη ζώνη ιταλικής ευθύνης».

Εάν αυτό επαληθευτεί, θα είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου που επιβάλλει την παροχή βοήθειας σε οποιονδήποτε κινδυνεύει.

Ο Ηλίας Σιακαντάρης, εκπρόσωπος της υπηρεσιακής ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει ότι η ακτοφυλακή «ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι κινδύνευαν και δεν μπορούσαν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές. Αλλά οι μετανάστες απάντησαν ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια και ότι πήγαιναν στην Ιταλία. Αυτό συνέβη δύο ώρες πριν από την τραγωδία».

Η Ελληνική Ακτοφυλακή φέρεται να συνέχισε να παρατηρεί το πλοίο από απόσταση, αλλά «αναποδογύρισε και βυθίστηκε σε λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά, κυριολεκτικά καταπίνοντας τους επιβάτες, κανένας από τους οποίους δεν φορούσε σωσίβιο, με τέτοια ταχύτητα που οι λιμενικοί δεν φαίνεται να είχαν χρόνο να φτάσουν για να αποφύγουν το χειρότερο. Θα είχαν σώσει όσους είχαν χρόνο να πηδήξουν έξω από τη μηχανότρατα», δηλώνει ένας αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο Κώστας Μαργέλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ζήτησε να διεξαχθεί συμπληρωματική έρευνα, δηλαδή «οι ελληνικοί λιμενικοί φέρουν τεράστιες ποινικές ευθύνες. Το σκηνικό συνέβη σε διεθνή ύδατα, αλλά υπό ελληνική ευθύνη, γιατί λοιπόν δεν σώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι;”

“Οι λιμενικοί είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται από το άρθρο 299-15 του ελληνικού ποινικού κώδικα, να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ελέγξουν εάν αυτό δεν μετέφερε ουσίες ή παράνομο υλικό. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει στη διάσωση αυτών των μεταναστών δηλώνοντας το σκάφος σε κίνδυνο. Ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί!».

Η δυσφορία είναι αντιληπτή στην ελληνική πολιτική τάξη, η οποία συνέχισε την εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους.

«Δεν πρέπει να κατηγορούμε μόνο την ελληνική ακτοφυλακή», λέει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. «Οι Ιταλοί λιμενικοί, που προειδοποιήθηκαν ταυτόχρονα με τους Έλληνες συναδέλφους τους από τη Frontex τη Δευτέρα, δεν έκαναν τίποτα για να τους βοηθήσουν», επιμένει.

Στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η έρευνα στη θάλασσα έγινε αποκλειστικά με ελληνικά μέσα, χωρίς καμία συμβολή από την Ιταλία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική πολιτική τάξη εξοργίζεται από τους «ιταλικούς ελιγμούς για να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει μια συμφωνία στη Λιβύη, κατά το πρότυπο αυτής που συνήφθη τον Μάρτιο του 2016 με την Τουρκία, με στόχο τον περιορισμό της άφιξης μεταναστών έναντι 6 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ανέβηκε κατά ένα επίπεδο τις τελευταίες ώρες.

ΠΗΓΗ: Alexia Kefalas, εφημερίδα Le Figaro

-Ρεπορτάζ με υπογραφή Solenn Paulic από τις Βρυξέλλες, στη γαλλική εφημερίδα LE FIGARO και τίτλο «Ναυάγιο στην Ελλάδα: αιρετοί υποστηρίζουν μια ευρωπαϊκή επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα» σημειώνει ότι αρκετοί ευρωβουλευτές δείχνουν με το δάχτυλο την έλλειψη μέσων και βούλησης των κρατών μελών.

Η δράση των κρατών μελών βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο. Ορισμένες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορούν τα κράτη μέλη ότι με την ολοένα και περισσότερο αυστηροποίηση της πολιτικής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αύξησαν την τιμή των διελεύσεων καθιστώντας τες ακόμη πιο επικίνδυνες.

Η δράση της Frontex δεν ξέφυγε από την κριτική. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων κατηγορείται ότι δεν διαθέτει τα μέσα για να οργανώσει πραγματικές επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε την ελληνική ακτοφυλακή για απωθήσεις.

«Τα κράτη μέλη έχουν λιγότερους πόρους για να διαθέσουν για το έργο διάσωσης και τείνουν να το αναθέτουν σε εμπορικά πλοία ή ΜΚΟ», επισημαίνει ο Jérôme Vignon, από το Ινστιτούτο Jacques Delors.

ΠΗΓΗ: LE FIGARO, Solenn Paulic

Οι λαθρέμποροι κλείδωσαν στο αμπάρι του πλοίου-τάφου γυναίκες και παιδιά, αποκαλύπτει ο Observer: Κάτω από το κατάστρωμα περιόρισαν τους Πακιστανούς…

Ορισμένη διάψευση της Αθήνας: Οι Times του Λονδίνου κατηγορούν το Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με βάση τη μαρτυρία ενός επιβάτη και κάποιων άλλων!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: