Οργισμένη διάψευση της Αθήνας: Οι Times του Λονδίνου κατηγορούν το Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με βάση τη μαρτυρία ενός επιβάτη και κάποιων άλλων!

FILE PHOTO: Λιμενικοί συνοδεύουν σε αυτοκίνητα τους φερόμενους ως διακινητές έξω από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Κολεσίδης




Για την πρώτη επίσημη μαρτυρία επιζώντα αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου την περασμένη Τετάρτη, η οποία μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, κάνει λόγο η εφημερίδα The Sunday Times του Λονδίνου, (κείμενο Louise Callaghan, Anthee Carasavva).

Πρόκειται για τη μαρτυρία του Ayad, 24 ετών, από τη Συρία που συγκαταλέγεται στους επιζώντες της τραγωδίας, ο οποίος καταθέτει τη δική του μαρτυρία για το τι ακριβώς συνέβη με το αλιευτικό σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες καθ’ οδόν προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με την αφήγηση του Ayad, η οποία επιβεβαιώνεται από τέσσερεις ακόμα επιζώντες  που παραχώρησαν συνέντευξη στους The Sunday Times, η ελληνική ακτοφυλακή δεν έστειλε βοήθεια για τουλάχιστον τρεις ώρες μετά την βύθιση του σκάφους: περίπου από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ακτίνες του ήλιου, οι, λιμενικοί απλά παρακολουθούσαν, αναφέρει ο Ayad. «Θα μπορούσαν να είχαν σώσει πολύ περισσότερους», τονίζει.

Σημειώνεται ότι ο δικός τους είναι ο πρώτος εμπεριστατωμένος απολογισμός από επιζώντες που έρχεται στο φως αναφορικά με το τι συνέβη τη νύχτα της 13ης Ιουνίου, όταν εκατοντάδες άνθρωποι από χώρες όπως η Συρία, το Πακιστάν, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος εικάζεται ότι πνίγηκαν σε μία από τις πλέον θανατηφόρες τραγωδίες στις ευρωπαϊκές θάλασσες τα τελευταία χρόνια.

Περιγράφουν αμέλεια, σκληρότητα και σκληρότητα από τις ελληνικές αρχές, σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Ο Ayad και οι άλλοι επιζώντες όχι μόνο ισχυρίστηκαν ότι η ακτοφυλακή παρακολουθούσε  τους ανθρώπους να πνίγονται χωρίς να κάνει το παραμικρό, αλλά την κατηγορεί ότι προκάλεσε την ανατροπή του πλοίου, δένοντας ένα σκοινί στην πλώρη και προχωρώντας προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα το αλιευτικό σκάφος να χάσει την ισορροπία του.

Δεν είναι μόνον οι επιζώντες που πήραν συνέντευξη από τους The Sunday Times που έχουν διατυπώσει αυτούς τους ισχυρισμούς, τονίζει το δημοσίευμα. Ένας επιζών του οποίου η μαρτυρία δημοσιεύτηκε στην ιταλική  La Repubblica και ένας πολιτικός που μίλησε στην ελληνική έκδοση της Καθημερινή (μεταφέροντας μια συνομιλία με έναν ακόμη επιζώντα) ανέφεραν παρόμοιες ιστορίες.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος της ελληνικής ακτοφυλακής, αρνήθηκε ότι οι συνάδελφοί του έκαναν «οποιαδήποτε κίνηση» που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους μετανάστες.

«Δεν υπήρξε σπρώξιμο, ρυμούλκηση, ή οτιδήποτε άλλο», είπε ο Αλεξίου εμφανώς οργισμένος με τους ισχυρισμούς.

«Πλησιάσαμε και δεθήκαμε για πέντε λεπτά για να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή και να μιλήσουμε μαζί τους. Από εκεί και πέρα έλυσαν τα σχοινιά και τα έριξαν πίσω. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι ισχυρίζονται, αλλά ακόμα και μετά τη βύθιση του σκάφους, δεν ήταν στη θάλασσα για τρεις ώρες. Ενεργήσαμε αμέσως. Αυτά είναι ανοησίες. Η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές και έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, στις 22.40 εκείνο το βράδυ, ένα σκάφος  που έστειλε η Ελληνική Ακτοφυλακή πλησίασε το αλιευτικό σκάφος ρίχνοντας σχοινιά σε μια προσπάθεια να το πλησιάσει χωρίς να το εμβολίσει.

Όπως σημειώνεται, οι  επιζώντες που κατέθεσαν τη μαρτυρία τους στην εφημερίδα τονίζουν  ότι το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έδεσε ένα σκοινί στην πλώρη του αλιευτικού σκάφους και προσπάθησε να το ρυμουλκήσει, με αποτέλεσμα το σχοινί να σπάσει.

Στη συνέχεια έδεσαν ένα δεύτερο και άρχισαν να κινούνται πριν στρίψουν απότομα αριστερά και δεξιά. Αυτή η κίνηση, είπαν, έκανε το σκάφος να κουνηθεί πολύ προς τα πίσω και προς τα εμπρός τρεις φορές πριν ανατραπεί.

Ο Ayad στεκόταν στο κατάστρωμα. Την επόμενη στιγμή βρέθηκε κάτω από το νερό και μετά από πολλές προσπάθειες ξέφυγε και κατάφερε να βγει στην επιφάνεια. Αυτός και οι άλλοι επιζώντες επιμένουν ότι το πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής παρέμενε κοντά για ώρες, χωρίς να κάνει τίποτα για να τους βοηθήσει.

Αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά από τις αρχές. Μετά από τρεις ώρες, σημειώνει ο Ayad, άρχισαν να φτάνουν μικρές βάρκες από τις ελληνικές αρχές οι οποίες τον περισυνέλεξαν. Στο μικρό σκάφος, είπε, οι διασώστες τους χτύπησαν.

«Μας φώναζαν να σιωπήσουμε», αναφέρει. «Μας χτύπησαν με τα σωσίβια». Σήμερα έχει ένα μαύρο μάτι που όπως εξήγησε, προκλήθηκε από τα χέρια των λιμενικών και όχι από τη βύθιση του σκάφους.

ΠΗΓΗ: –The Sunday TimesLouise CallaghanAnthee Carasavva – I survived the Greek shipwreck. This is what happened

Οι λαθρέμποροι κλείδωσαν στο αμπάρι του πλοίου-τάφου γυναίκες και παιδιά, αποκαλύπτει ο Observer: Κάτω από το κατάστρωμα περιόρισαν τους Πακιστανούς…

Εντοπίστηκε ο γενικός αρχηγός του κυκλώματος των διακινητών: Είναι Αιγύπτιος και ζει στο Τομπρούκ της Λιβύης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: