Υστατες προσπάθειες διάσωσης: To Πεντάγωνο στέλνει Hercules για να σαρώσει την περιοχή όπου χάθηκε το υποβρύχιο

FILE PHOTO: Φωτογραφία από το ναυάγιο του Τιτανικού. . NO MAGS NO SALES NO ARCHIVES EPA PHOTO/AFP PHOTO/EMORY KRISTOF/NATIONAL GEOGRAPHIC/HO/dec/gd




Οσο λιγοστεύει το ωφέλιμο χρονικό εύρος της επιχείρησης διάσωσης, τόσο οι απόπειρες εντοπισμού του χαμένου υποβρυχίου αποκτούν χαρακτήρα ύστατης προσπάθειας.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό ότι αεροσκάφος Hercules της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξει πάνω από την περιοχή όπου θα μπορούσε να βρίσκεται το χαμένο υποβρύχιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Επιπλέον, δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 πραγματοποίησαν πτήσεις έρευνας και διάσωσης τη Δευτέρα και μια πτήση C-130 της Εθνικής Φρουράς θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, αποκάλυψε το Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει επίσης ένα σύστημα διάσωσης για να βοηθήσει με το υποβρύχιο, με εξοπλισμό και άτομα υπηρεσιών που φτάνουν στη Νέα Γη το βράδυ της Τρίτης.

Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε: «Το ναυτικό στέλνει ειδικούς στο θέμα και ένα σύστημα ανύψωσης με αντιστάθμιση κίνησης {Flyaway Deep Ocean Salvage System], σχεδιασμένο να παρέχει αξιόπιστη ικανότητα ανύψωσης από τον βαθύ ωκεανό για την ανάκτηση μεγάλων, ογκωδών και βαρέων υποθαλάσσιων αντικειμένων, όπως αεροσκάφη ή μικρά σκάφη.

Ωστόσο η επιχείρηση παραμένει δύσκολη:

Είναι σαν να ψάχνεις ένα βανάκι σε μια έκταση όσο η Πολιτεία του Κονέτικατ ή του Βελγίου, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Αυτό από μόνο του δείχνει τη δυσκολία του εγχειρήματος που έχουν αναλάβει οι αμερικανικές αρχές για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους που αγνοείται από την Κυριακή μεταφέροντας στα υποθαλάσσια ερείπια του Τιτανικού πέντε ανθρώπους: Τον κυβερνήτη του σκάφους και τέσσερις επιβάτες.

Το βαθυσκάφος μπορεί είτε να βρίσκεται στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, είτε και να επιπλέει στη επιφάνεια της θαλάσσης με τους πέντε επιβάτες τους κρεμασμένους πάνω του εν είδει σχεδίας

Το σκάφος έχει ακόμη οξυγόνο έως τις πρώτες ώρες της Πέμπτης και ήδη είναι λιγότερες από 40 βάσει των προδιαγραφών του μίνι υποβρυχίου που προβλέπει συνολικά 96 ώρες

Οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα των σωστικών συνεργείων είναι οι εξής:

Αφιλόξενο έδαφος

Εάν το σκάφος βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, είναι σχεδόν αδύνατο να διασωθεί, λένε οι ειδικοί. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται 2,5 μίλια κάτω από την επιφάνεια. του ύδατος. Το δικό μας υποβρύχιο έχασε επαφή με τον έξω κόσμο περίπου στα μισά της κατάδυσής του. «Είναι κατάμαυρα εκεί κάτω. Κάνει παγωμένο κρύο. Ο βυθός της θάλασσας είναι μια λάσπη με κύμα. Δεν μπορείς να δεις το χέρι μπροστά στο πρόσωπό σου», λέει ο Τιμ Μάλτιν, ειδικός στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Στιγμιότυπο από βίντεο του BBC

Μπορεί να ανελκυσθεί;

Εάν το υποβρύχιο βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να υπάρξει διάσωση. Υπάρχουν ελάχιστα υποβρύχια που θα μπορούσαν να φτάσουν στα βάθη του ναυαγίου του Τιτανικού. Αλλά και αν ακόμη μπορούσαν να το φτάσουν, τα υποβρύχια δεν έχουν τη δύναμη να ρυμουλκήσουν το χαμένο σκάφος μέχρι την επιφάνεια. Αν βρίσκεται στον πυθμένα του Ωκεανού, ο αριθμός των αγνώστων συντελεστών είναι τεράστιος. «Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης παρά για τον πυθμένα του Ωκεανού, γιατί απλώς δεν την έχουμε εξερευνήσει», δήλωσε ο Τζέιμι Πρίνγκλ, Γεωλόγος του βρετανικού Πανεπιστημίου Keele.

Κι αν επιπλέει;

Εάν πάλι το σκάφος επιπλέει στην επιφάνεια του ωκεανού, η εύρεση του συνιστά μια κατάσταση ισοδύναμη με το να ψάχνεις «βελόνα στ’ άχυρα», λένε οι ειδικοί. Το σκάφος, στο μέγεθος ενός βαν, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστεί εάν είναι μερικώς βυθισμένο. Είναι πολύ στα ανοιχτά του ωκεανού, επομένως η μεταφορά πλοίων και εξοπλισμού στη μεγάλη αυτή περιοχή που ερευνάται απαιτεί πολύ χρόνο.

Λιγότερες από 40 ώρες οξυγόνου

Στην απογευματινή ενημέρωση της Τρίτης από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ στη Βοστώνη ειπώθηκαν συνοπτικά τα εξής:

  • Το υποβρύχιο έχει ακόη διαθέσιμες περίπου 40 ώρες οξυγόνου,
  • Το Λιμενικό έχει ξεκινήσει μια κατάδυση με τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στην τελευταία γνωστή θέση του υποβρυχίου.
  • Τα σωστικά συνεργεία, συμπεριλαμβανομένης της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, του αμερικανικού ναυτικού και του Καναδά «εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο».
  • Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ερεύνησε μια περιοχή 7.600 τετραγωνικών μιλίων, η οποία είναι μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέτικατ των ΗΠΑ
  • «Αυτές οι προσπάθειες αναζήτησης δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».

Ξέραμε ότι κάποτε θα συνέβαινε

Το ζοφερό σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει όσα ανέφερε ο ειδικός ωκεανολόγος Δρ Ντέιβιντ Γκάλο στο βρετανικό Sky News: Η επιστημονική κοινότητα, είπε, «ήξερε ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί κάποια στιγμή», αλλά «δεν έγινε τίποτα γι’ αυτό».

Είπε ακόμη: «Όποιος ασχολείται με την εξερεύνηση των βαθέων υδάτων περίμενε ότι αυτό θα συμβεί, όχι τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή.

«Ξέραμε πολύ καλά ότι κάποτε θα γινόταν και γνωρίζαμε όλες τις δυσκολίες γύρω από το πώς μπορεί κανείς να ανακτήσει ένα υποβρύχιο εάν αυτό κολλήσει σε ένα ναυάγιο, και δεν έγινε τίποτα γι ‘αυτό, δεν υπάρχουν πολιτικές, δεν υπάρχει σχέδιο».

«Απλώς με απογοητεύει. Τώρα ξεκινά ο αγώνας κάνεις τα σωστά πράγματα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και είναι απλώς ένα περιττό βήμα γιατί ξέραμε ότι κάποια στιγμή αυτό θα συνέβαινε».

«Δεν ήταν έκπληξη κατά κάποιο τρόπο, αλλά ω Θεέ μου, συνέβη πραγματικά».

Με πληροφορίες από Reuters via Us News BBC, SKY NEWS 

Οξυγόνο για ακόμη 40 έως 41 ώρες απέμεινε στο χαμένο υποβρύχιο: Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες

Ξέραμε ότι θα συνέβαινε

Ολοι ξέραμε ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί κάποια στιγμή αλλά δεν κάναμε τίποτα, δήλωσε στο SKY NEWS o Ο Δρ Ντέιβιντ Γκάλο ειδικ΄ςο ωκεναολόγος, διευκρινίζοντας: «Όποιος ασχολείται με την εξερεύνηση των βαθέων υδάτων περίμενε ότι αυτό θα συμβεί, όχι τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή».

«Ξέραμε πολύ καλά ότι θα γινόταν και γνωρίζαμε όλες τις δυσκολίες γύρω από το πώς μπορείς να ανακτήσεις ένα υποβρύχιο εάν κολλήσει σε ένα ναυάγιο. Και δεν έγινε τίποτα γι ‘αυτό, δεν υπάρχουν πολιτικές, δεν υπάρχει σχέδιο».

«Απλώς όλο αυτό με απογοητεύει. Τώρα ξεκινάμε μια μάχη αλλά είναι περιττό βήμα γιατί ξέραμε ότι κάποια στιγμή αυτό θα συνέβαινε. Δεν ήταν έκπληξη κατά κάποιο τρόπο, αλλά ω Θεέ μου, συνέβη πραγματικά».

Με πληροφορίες από ΒΒC, SKY NEWS, Reuters

Παλεύοντας για το θαύμα: Τρεις πικρές αλήθειες για την επιχείρηση διάσωσης του χαμένου υποβρυχίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: