Υμνοι Πούτιν για τον εκδημήσαντα Μπερλουσκόνι: Σοφός, αγαπητός και αληθινός φίλος

FILE PHOTO: Vladimir Putin και Silvio Berlusconi στην Κριμαία το 2015. EPA/ALEXEY DRUZHINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ως έναν αγαπητό φίλο και εξαίρετο πολιτικό χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών.

«Για μένα, ο Σίλβιο ήταν ένας αγαπητός άνθρωπος, ένας αληθινός φίλος. Πάντα θαύμαζα ειλικρινά τη σοφία του, την ικανότητά του να παίρνει ισορροπημένες, διορατικές αποφάσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις», είπε ο Πούτιν σε συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Μπερλουσκόνι θα μείνει στη Ρωσία στη μνήμη ως ένας «συνεπής και με αρχές, υποστηρικτής της ενίσχυσης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», πρόσθεσε.

Όπως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Μπερλουσκόνι καλλιέργησε στενές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τα πρώτα χρόνια του Πούτιν στο Κρεμλίνο από το 2000 και μετά.

Τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και ο Σρέντερ έγιναν προσωπικοί φίλοι του Ρώσου ηγέτη και επικρίθηκαν από τη Δύση επειδή στάθηκαν δίπλα του ακόμη και μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ο Μπερλουσκόνι έγινε στόχος σφοδρής κριτικής όταν λίγο πριν από τις ιταλικές εκλογές πέρυσι, είπε ότι ο Πούτιν είχε «αναγκαστεί» να εισβάλει στην Ουκρανία μήνες νωρίτερα και ότι ήθελε να βάλει «αξιοπρεπείς ανθρώπους» επικεφαλής στο Κίεβο.

«Ο Πούτιν αναγκάστηκε από τον ρωσικό λαό, από το κόμμα του, από τους υπουργούς του να καταλήξει σε αυτή την ειδική επιχείρηση», είχε πει τότε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Μπερλουσκόνι, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο με τον οποίο και ο Πούτιν περιγράφει την εισβολή.

Ο Μπερλουσκόνι εξέδωσε πάντως αργότερα διευκρινιστική δήλωση λέγοντας: «Η επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη».

Σε ρωσική τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα, ο Πούτιν αποκάλεσε τον Μπερλουσκόνι «έναν πολιτικό παγκόσμιας κλάσης. Υπάρχουν λίγοι τέτοιοι άνθρωποι στη διεθνή σκηνή τώρα», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο του 2022, μεσούντος του πολέμου, ο Πούτιν έστειλε 20 μπουκάλια βότκας στον Ιταλό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως δώρο γενεθλίων

«Για τα γενέθλιά μου, μού έστειλε 20 μπουκάλια βότκας και μια πολύ γλυκιά επιστολή», είχε εκμυστηρευετεί τότε ο Μπερλουσκόνι.

Με πληροφορίες από Reuters 

Οι πληγές του Ισπανικού Εμφυλίου ακόμη αιμορραγούν: Εκταφή ακόμη 128 θυμάτων του Φράνκο φέρνει αντιμέτωπους σοσιαλιστές και κεντροδεξιούς ενόψει εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: