Το ερώτημα που αλλάζει τα δεδομένα: Θα μπορούσε η Γερμανία να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα; Και αν ναι, θα την άφηναν;

epa11311997 Polish Foreign Minister Radoslaw Sikorski (L) and German Foreign Minister Annalena Baerbock (R) sign a commemorative book during observances marking the 20th anniversary of Poland joining European Union at the Collegium Polonicum headquarters in Slubice, western Poland, 01 May 2024. Poland has been a member state of the European Union since 01 May 2004. EPA/Lech Muszynski POLAND OUT




Υπάρχει ενδεχόμενο να προχωρήσει Γερμανία στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας; Αυτό το ερώτημα διατυπώνεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που υπογράφει ο Manfred Lindinger.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πυρηνική αποτροπή αποκτά νέα σημασία. Στη Γερμανία, τίθεται το ερώτημα αν η χώρα θα είναι σε θέση να αναπτύξει τη δική της βόμβα μετά τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών της. Αν και πολιτικά αποτελεί πρόκληση λόγω των διεθνών υποχρεώσεων της Γερμανίας, η τεχνική δυνατότητα συζητείται. Επί του παρόντος, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τεχνογνωσία. Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις για μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία δεν έχει πυρηνικούς σταθμούς εδώ και ένα χρόνο.

Για μια πυρηνική βόμβα απαιτείται επαρκές σχάσιμο υλικό, όπως το Ουράνιο-235 ή το Πλουτώνιο-239. Αν και θεωρητικά είναι δυνατή η απόκτησή τους, προκύπτουν πρακτικές προκλήσεις. Ο εμπλουτισμός του Ουρανίου-235 σε επίπεδα βόμβας απαιτεί προηγμένη τεχνολογία φυγοκέντρησης, για την οποία οι εγκαταστάσεις της Γερμανίας δεν είναι σχεδιασμένες. Το πλουτώνιο-239, απαραίτητο για τις βόμβες πλουτωνίου, παράγεται συνήθως σε ειδικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι δεν είναι διαθέσιμοι στη Γερμανία. Αντ’ αυτού, η απόκτηση πλουτωνίου θα απαιτούσε την επανεπεξεργασία αναλωμένων καυσίμων στο εξωτερικό, μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Νέες πυρηνικές δυνάμεις όπως το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα επιλέγουν συνήθως βόμβες ουρανίου λόγω της απλότητάς τους, ενώ οι βόμβες πλουτωνίου απαιτούν έναν πιο εξελιγμένο σχεδιασμό έκρηξης.

Παρά τις θεωρητικές γνώσεις, οι πρακτικές προκλήσεις και οι διεθνείς κανόνες καθιστούν απίθανη την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων για τη Γερμανία.

Frankfurter Allgemeine Zeitung [NUKLEARE ABSCHRECKUNG:Könnte Deutschland eine Atombombe bauen?]

Κυβερνοπολεμική… σύρραξη: Με συνέπειες για την επίθεση Ρώσων χάκερ σε γερμανικούς ιστότοπους το 2023 απειλεί το Βερολίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: