Η εμμονή των αρχαίων Ρωμαίων με την αποτρίχωση και την προσωπική υγιεινή: Τα τσιμπιδάκια με τα οποία τους «μαδούσαν» οι σκλάβοι [video]

Roman Bath Remains at Viroconium Cornoviorum (Wroxeter Roman City) This image was taken from the Geograph project collection. See this photograph’s page on the Geograph website for the photographer’s contact details. The copyright on this image is owned by Jeff Buck Edit this at Structured Data on Commons and is licensed for reuse under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 license.




Περισσότερα από 50 ζευγάρια τσιμπιδάκια έχουν βρεθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Ρωμαϊκής Βρετανίας, παρέχοντας μια σύνδεση με τη βαθιά ριζωμένη ιστορία των πρακτικών αποτρίχωσης!

Το Wroxeter City Shropshire είναι ο τόπος αυτής της ανακάλυψης και τα αποκαλυπτήρια περίπου 400 και πλέον αντικειμένων, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια, έγιναν στα εγκαίνια ενός συναρπαστικού νέου μουσείου στη ρωμαϊκή πόλη.

Αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί προσφέρουν ανεκτίμητες γνώσεις για τις τελετουργίες περιποίησης και τα ιδανικά ομορφιάς των Ρωμαίων ανδρών και γυναικών. Πέρα από την απλή ματαιοδοξία, αυτές οι πρακτικές ήταν εγγενείς στην επιδίωξη των Ρωμαίων για καθαριότητα και άψογη δημόσια εικόνα, κυριαρχώντας σε σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους , αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση English Heritage σε δελτίο τύπου.

Αυτό είναι τροφή για σκέψη την επόμενη φορά που θα αφαιρέσουμε τις τρίχες της μασχάλης ή της ηβικής μας, γνωρίζοντας ότι η εμμονή για τα κομμένα μαλλιά και το απαλό δέρμα προέρχεται από την αρχαιότητα. Μια εμμονή που ξεπέρασε τα κοινωνικο-οικονομικά όρια στην ιταλική χερσόνησο, καθώς οι πλούσιοι και οι φτωχοί είχαν εμμονή με την περιποίηση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014, ο Ιούλιος Καίσαρας φέρεται να είχε «περιττές τρίχες» που αφαιρέθηκαν από το σώμα του. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, οι απλοί πολίτες, επίσης, θα ήταν εξοικειωμένοι με τα προϊόντα αποτρίχωσης, εκτός από άλλα καλλυντικά. Ωστόσο, αυτή η εμμονή δεν περιοριζόταν μόνο στη χερσόνησο, αλλά διέσχισε και τη Ρωμαϊκή Βρετανία.

Λαβίδες και αποτρίχωση στη ρωμαϊκή εποχή

Η Cameron Moffett, επιμελήτρια Αγγλικής Κληρονομιάς στο Wroxeter Roman City, είπε:

«Μόνο στο Wroxeter ανακαλύψαμε πάνω από 50 ζευγάρια τσιμπιδάκια, μια από τις μεγαλύτερες συλλογές αυτού του αντικειμένου στη Βρετανία, κάτι που δείχνει ότι ήταν ένα δημοφιλές αξεσουάρ! Το πλεονέκτημα του τσιμπιδάκι ήταν ότι ήταν ασφαλές, απλό και φθηνό, αλλά δυστυχώς όχι χωρίς πόνο. Μπορεί να αποτελεί έκπληξη για μερικούς το γεγονός ότι στη Ρωμαϊκή Βρετανία η αφαίρεση των τριχών του σώματος ήταν τόσο συνηθισμένη με τους άνδρες όσο και με τις γυναίκες».

Εξήγησε περαιτέρω ότι αθλήματα όπως η πάλη είχαν μια κοινωνική προσδοκία που πίστευε ότι οι άνδρες που φορούσαν ελάχιστα ρούχα έπρεπε να αφαιρέσουν όλες τις ορατές τρίχες του σώματος. Ευτυχώς, οι σύγχρονες μέθοδοι αποτρίχωσης είναι πολύ λιγότερο επίπονες και βασανιστικές, παρόλο που το ενδιαφέρον έχει αναστηθεί μόλις τον περασμένο αιώνα περίπου.

Για τους Ρωμαίους, η επίτευξη σωματικής τελειότητας είχε ένα τίμημα. Η ακλόνητη αφοσίωσή τους στο κοινόχρηστο μπάνιο τους είδε να συχνάζουν στα λουτρά σε καθημερινή βάση. Ως σύμβολα της θέσης και της πολυπλοκότητας, πολλοί Ρωμαίοι είχαν ακόμη και τα προσωπικά τους σετ περιποίησης, εξοπλισμένα με μια σειρά εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Μεταξύ αυτών των εργαλείων ήταν τα τσιμπιδάκια, που συνήθως συνδέονται με τη διαμόρφωση των φρυδιών στη σημερινή εποχή, αναφέρει η The Guardian.

Στην αρχαία Ρώμη, τα τσιμπιδάκια εξυπηρετούσαν έναν ευρύτερο σκοπό – χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση όλων των ανεπιθύμητων τριχών του σώματος. Μιμούμενοι τη ρωμαϊκή μόδα και αποστασιοποιούμενοι από τους «βάρβαρους», οι Ρωμαίοι Βρετανοί προτιμούσαν μια ξυρισμένη εμφάνιση. Δυστυχώς, αυτό σήμαινε να υπομείνουμε την επώδυνη και συχνά βασανιστικά εκτελούμενη διαδικασία μαδήματος, που συνήθως εκτελούνταν από σκλάβους.

Μια βαθιά κατάδυση στο ρωμαϊκό βρετανικό παρελθόν

Στην καρδιά του Shropshire, η Ρωμαϊκή πόλη Wroxeter, γνωστή και ως Viriconium Cornoviorum, αποτελεί μια εξαιρετικά διατηρημένη μαρτυρία του ρωμαϊκού πολιτισμού στη Βρετανία. Οι ανασκαφές αυτής της τοποθεσίας έχουν αποκαλύψει μια σειρά από μνημειακές κατασκευές που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά αυτής της πολυσύχναστης ρωμαϊκής πόλης.

Το φόρουμ, ένα κέντρο διακυβέρνησης και νομοθεσίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινότητας. Η αγορά, ή macellum, κάλυπτε τις ανάγκες των αγοραστών που αναζητούσαν εξωτικά αγαθά. Λειτουργώντας ως πολύπλευρος κόμβος, η βασιλική του λουτρού χρησίμευσε ως κέντρο εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, εμπορίου και διοικητικών υποθέσεων.

Το ίδιο το λουτρό, ένα επίκεντρο του ρωμαϊκού πολιτισμού, παρείχε μια λεωφόρο τόσο για υγιεινή όσο και για αναψυχή. Τέλος, τα αρχοντικά, που αριθμούν πάνω από εκατό, αποτελούν απόδειξη της ευμάρειας των κατοίκων του Wroxeter, αναφέρει η Daily Mail.

Εκτός από τα εμφανώς υποδειγματικά πρότυπα υγιεινής που θέτει η Ρωμαϊκή Βρετανία, οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν πολλά να δουν. Αυτό περιλαμβάνει ειδώλια που αντιπροσωπεύουν σεβαστές θεότητες, ρωμαϊκούς σωλήνες νερού που κάποτε τροφοδοτούσαν το λουτρό, καθαριστικά νυχιών, σέσουλες αυτιών, ευαίσθητα γυάλινα μπουκάλια για αρώματα και λάδια μπάνιου και σετ καλλυντικών από κράμα χαλκού που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή γραμμών ματιών και σκιών.

Με πληροφορίες από Ancient Origins / Sahir Pandley

Ο Προμηθέας, ο Μαθουσάλας, ο στρατηγός Σέρμαν, το Φαλακρό κυπαρίσσι, και το σκωτσέζικο Yew Fortingall: Τα δέντρα που πρόλαβαν να δουν μαμούθ στη Γη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: