Αποχαρακτηρισμένες εικόνες του Ψυχρού Πολέμου αποκαλύπτουν 396 οχυρά, το σύστημα κυριαρχίας των Ρωμαίων στη Μέση Ανατολή – Τα περισσότερα καταστράφηκαν ήδη από τον… πολιτισμό [videos]

Από τις δορυφορικές φωτογραφίες των Ρωμαϊκών οχυρών photo Antiquity




Οι αποχαρακτηρισμένες κατασκοπευτικές δορυφορικές εικόνες του ψυχρού πολέμου έριξαν νέο φως στη λειτουργία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αποκαλύπτοντας εκατοντάδες οχυρά που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως, με δραματικές συνέπειες για την κατανόησή μας, είπαν ειδικοί.

Οι αρχαιολόγοι που εξετάζουν αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 70 είπαν ότι αποκαλύπτουν 396 τοποθεσίες άγνωστων ρωμαϊκών οχυρών στη Συρία και το Ιράκ σε όλη τη συριακή στέπα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Antiquity, ένα διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό αρχαιολογίας, έχουν αναγκάσει τώρα μια επαναξιολόγηση της ζωής στα ρωμαϊκά σύνορα.

Μια προηγούμενη έρευνα της περιοχής το 1934 από τον Antoine Poidebard, έναν Γάλλο Ιησουίτη εξερευνητή που πρωτοστάτησε στην εναέρια αρχαιολογία στη Μέση Ανατολή από το διπλάνο του, κατέγραψε μια σειρά από 116 οχυρά.

Μέχρι τώρα, οι ιστορικοί υπέθεταν ότι αυτά τα οχυρά ήταν μέρος μιας αμυντικής γραμμής που χτίστηκε για να προστατεύσει την ανατολική επαρχία της αυτοκρατορίας από τις επιδρομές των Αράβων και των Περσών και από νομαδικές φυλές που είχαν σκοπό την αιχμαλωσία και την μετατροπή σε σκλάβους.

Αντίθετα, οι νέες ανακαλύψεις δείχνουν ότι τα σύνορα είναι πιο ρευστά και ένας ζωντανός τόπος διασυνοριακού εμπορίου, αντί για συνεχείς βίαιες συγκρούσεις, είπαν οι συγγραφείς, με τα οχυρά να υποστηρίζουν ένα σύστημα διαπεριφερειακών εμπορικών συναλλαγών, επικοινωνίας και στρατιωτικών μεταφορών .

Οι συγγραφείς είπαν ότι τώρα εγείρεται το ερώτημα: «Ήταν τείχος ή δρόμος;»

«Από τη δεκαετία του 1930, ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν συζητήσει τον στρατηγικό ή πολιτικό σκοπό αυτού του συστήματος οχυρώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Τζέσι Κασάνα, από το κολέγιο Dartmouth στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ. «Αλλά λίγοι μελετητές αμφισβήτησαν τη βασική παρατήρηση του Poidebard ότι υπήρχε μια σειρά από οχυρά που καθόριζαν τα ανατολικά ρωμαϊκά σύνορα».

Οι 396 νέες τοποθεσίες, που κρύβονται από τη σύγχρονη αστική ανάπτυξη, είναι ευρέως κατανεμημένες σε όλη την περιοχή από την ανατολή προς τη δύση, γεγονός που δεν υποστηρίζει το επιχείρημα ότι τα οχυρά αποτελούσαν ένα τείχος στα σύνορα βορρά-νότου.

Οι ερευνητές υποθέτουν τώρα ότι τα οχυρά κατασκευάστηκαν για να υποστηρίξουν το διασυνοριακό εμπόριο, προστατεύοντας τα καραβάνια που ταξίδευαν μεταξύ των ανατολικών επαρχιών και των μη ρωμαϊκών εδαφών, καθώς και για τη διευκόλυνση των επικοινωνιών μεταξύ ανατολής και δύσης.

Σημαντικά, αυτό δείχνει ότι τα σύνορα του ρωμαϊκού κόσμου ήταν λιγότερο αυστηρά καθορισμένα και αποκλειστικά από ό,τι πίστευαν προηγουμένως, είπαν οι συγγραφείς.

Οι Ρωμαίοι ήταν μια στρατιωτική κοινωνία, αλλά σαφώς εκτιμούσαν το εμπόριο και την επικοινωνία με περιοχές που δεν ήταν υπό τον άμεσο έλεγχό τους, πρόσθεσαν.

Οι εικόνες που μελετήθηκαν αποτελούσαν μέρος του πρώτου κατασκοπευτικού-δορυφορικού προγράμματος στον κόσμο που διεξήχθη την εποχή της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων τους, του δυτικού και του ανατολικού μπλοκ.

«Διατηρούν μια προοπτική υψηλής ανάλυσης σε ένα τοπίο που έχει επηρεαστεί σοβαρά από τη σύγχρονη αλλαγή χρήσης γης», είπε ο Casana.

Είπε ότι αποκάλυψε την πραγματική αξία των δορυφορικών εικόνων για την καταγραφή αρχαιολογικών στοιχείων πριν χαθούν.

«Μπορέσαμε μόνο με σιγουριά να αναγνωρίσουμε σωζόμενα αρχαιολογικά λείψανα 38 από τα 116 οχυρά του Πόιντεμπαρντ. Επιπλέον, πολλά από τα πιθανά ρωμαϊκά οχυρά που έχουμε τεκμηριώσει σε αυτή τη μελέτη έχουν ήδη καταστραφεί από την πρόσφατη αστική ή αγροτική ανάπτυξη και αμέτρητα άλλα βρίσκονται υπό ακραία απειλή».

Καθώς αποχαρακτηρίζονται περισσότερες εικόνες, όπως φωτογραφίες κατασκοπευτικού αεροπλάνου U2, θα μπορούν να γίνουν περισσότερες νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Ο Casana είπε ότι «η προσεκτική ανάλυση αυτών των ισχυρών δεδομένων έχει τεράστιες δυνατότητες για μελλοντικές ανακαλύψεις στην κοντινή ανατολή και πέρα ​​από αυτήν».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Δεν είναι στην Πίζα αλλά στην Μπολόνια: Ο κεκλιμένος πύργος που αγάπησε ο Δάντης γέρνει πλέον πολύ και τον έκλεισαν για να ερευνηθεί η μοίρα του [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: