Κλεοπάτρα Σελήνη Β’: Η συναρπαστική ιστορία της κόρης τής Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου που έγινε βασίλισσα της Μαυριτανίας και έγραψε ιστορία [video]

Χάρτης της Μαυριτανίας, στη ρωμαϊκή εποχή Screen Shot via YouTube




Η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’, κόρη της φημισμένης βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας Ζ’ και του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου, έζησε μια αξιοσημείωτη και ταραχώδη ζωή που συνέπλεξε τις κληρονομιές τόσο της Αιγύπτου όσο και της Ρώμης.

Γεννημένη σε έναν κόσμο πολιτικών ίντριγκων και αγώνων εξουσίας, η ιστορία της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας, προσαρμογής και διαρκούς επιρροής.

Tο άρθρο του Aleksa Vučković στο Ancient Origins εμβαθύνει στη ζωή και τα επιτεύγματα αυτής της αινιγματικής πριγκίπισσας, ρίχνοντας φως στη μοναδική της θέση στην ιστορία.

Καταγωγή από βασιλική γενιά

Η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ γεννήθηκε το 40 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε μια εποχή μεγάλης αναταραχής και αβεβαιότητας. Ως κόρη της διάσημης Κλεοπάτρας Ζ’ και του Μάρκου Αντώνιου, προοριζόταν να γίνει μέλος μιας από τις πιο διάσημες και αμφιλεγόμενες οικογένειες στην ιστορία. Και μόνο με αυτό, προοριζόταν για μεγαλείο και φήμη.

Το όνομα της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ προήλθε από την ελληνική λέξη για το «φεγγάρι» και αντιδιαστέλλεται με το όνομα του δίδυμου αδελφού της, ο οποίος ονομαζόταν Αλέξανδρος Ήλιος.

Μετά τη βάναυση ήττα των γονιών της από τον Οκταβιανό (μετέπειτα αυτοκράτορα Αύγουστο) στη μάχη του Ακτίου το 31 π.Χ., η νεαρή Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ και ο δίδυμος αδερφός της, Αλέξανδρος Ήλιος, οδηγήθηκαν στη Ρώμη ως πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο νεαρός και φιλόδοξος Οκταβιανός τους ανάγκασε να παρελάσουν σε έναν περίτεχνο θρίαμβο, ντυμένοι σαν τον ήλιο και το φεγγάρι. Όμως παρά την αιχμαλωσία τους, μεγάλωσαν στο σπίτι της Οκταβίας, αδελφής του Οκταβιανού και πρώην συζύγου του Μάρκου Αντώνιου.

Αυτή η διευθέτηση ήταν ταυτόχρονα μια πολιτική στρατηγική για την εδραίωση της εξουσίας του Οκταβιανού και μια ευκαιρία για την Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ να λάβει μια περίφημη ρωμαϊκή εκπαίδευση.

Στη Ρώμη, η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ μυήθηκε στα πολιτιστικά και πνευματικά θαύματα της αυτοκρατορίας. Έλαβε μια πρώτης τάξεως μόρφωση, όπως ήταν φυσικό για μια κυρία ευγενούς καταγωγής, σπουδάζοντας ελληνική και λατινική φιλολογία, φιλοσοφία και ρητορική.

Μιλούσε άπταιστα πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής, κάτι που της επέτρεψε να διατηρήσει δεσμούς με την κληρονομιά της και να περιηγηθεί στον περίπλοκο κόσμο της διπλωματίας.

Ο γάμος με τον Τζούμπα Β’ της Μαυριτανίας

Καθώς μεγάλωνε, η ζωή της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ πήρε μια απροσδόκητη τροπή όταν παντρεύτηκε τον Τζούμπα Β’, τον βασιλιά της Μαυριτανίας (σημερινό Μαρόκο και Αλγερία).

Αυτή η ένωση ήταν μια στρατηγική συμμαχία που στόχευε να ενισχύσει τη λαβή της Ρώμης στη Βόρεια Αφρική, παραχωρώντας παράλληλα στην Κλεοπάτρα Σελήνη Β μια θέση επιρροής και δύναμης. Περιττό να πούμε ότι αυτός ο γάμος δεν επέλεξε η ίδια – ήταν μια οργανωμένη πολιτική ένωση που εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα της Ρώμης.

Παρ’ όλα αυτά, η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ και η Τζούμπα Β’ απέκτησαν δύο παιδιά, τον Πτολεμαίο και τη Δρουσίλλα, και ίδρυσαν μια ακμάζουσα αυλή γνωστή για τις πνευματικές της αναζητήσεις και τα αρχιτεκτονικά της επιτεύγματα.

Μέσα από τον επιδραστικό γάμο της με τον Τζούμπα, η Cleopatra Selene II έγινε η βασίλισσα της Μαυριτανίας. Αυτή ήταν μια τεράστια περιοχή που βρισκόταν υπό ρωμαϊκή επιρροή, αποτελώντας το πελατειακό τους βασίλειο.

Κυβέρνησε μαζί με τον σύζυγό της, αποδεικνύοντας οξυδερκής ηγέτης και αφοσιωμένη στο καθήκον της ως μονάρχης. Ως βασίλισσα, η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ αγκάλιασε τη διπλή της κληρονομιά, συνδυάζοντας αιγυπτιακές, ελληνικές και ρωμαϊκές επιρροές στην αυλή της. Συνέχισε να προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές, προωθώντας τις τέχνες, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική.

Η βασιλεία της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα και ευημερία, καθώς περιηγήθηκε με επιτυχία στο περίπλοκο πολιτικό τοπίο της Ρώμης διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία για το βασίλειό της.

Συνήψε ισχυρές συμμαχίες με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, εξασφαλίζοντας την πίστη και την προστασία της Ρώμης για τη Μαυριτανία. Οι ηγετικές ικανότητες, η ευφυΐα και η διπλωματική οξυδέρκεια της Κλεοπάτρας Σελήνης την έκαναν μια σεβαστή προσωπικότητα μεταξύ των συγχρόνων της. Είναι ευρέως αποδεκτό από τους μελετητές ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ως βασίλισσας, η Μαυριτανία ευημερούσε με πολλούς τρόπους.

Μια κληρονομιά αιώνων

Η βασιλεία της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ στη Μαυριτανία άφησε διαρκή αντίκτυπο στην περιοχή. Εφάρμοσε πολιτικές που προώθησαν την οικονομική ανάπτυξη, την ανάπτυξη υποδομών και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η αυλή της στην Καισάρεια (σύγχρονη Τσέρσελ στην Αλγερία) έγινε κέντρο διανοουμένων, προσελκύοντας φιλοσόφους, μελετητές και καλλιτέχνες από διάφορες γωνιές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η προστασία των τεχνών και των επιστημών από την Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ συνέβαλε στην άνθηση του πολιτισμού της Μαυριτανίας και άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο καλλιτεχνικό και πνευματικό τοπίο της εποχής.

Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ ήταν η αρχιτεκτονική μεταμόρφωση της πρωτεύουσάς της. Παρήγγειλε την κατασκευή υπέροχων δημόσιων κτιρίων, ναών και θεάτρων που αντανακλούσαν το μεγαλείο του ρωμαϊκού και αιγυπτιακού αρχιτεκτονικού στυλ. Αυτές οι δομές παρουσίασαν τη συγχώνευση των πολιτισμών και χρησίμευσαν ως σύμβολα της δύναμης και της επιρροής της.

Το μαυσωλείο του Τζούμπα Β’ και της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ στη σημερινή Αλγερία
Πηγή commons.wikimedia.org

Η δύναμή της εκτεινόταν και πέρα από τα σύνορα της Μαυριτανίας. Ως βασίλισσα με αιγυπτιακή καταγωγή, διατήρησε στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο, διατηρώντας και προωθώντας την κληρονομιά της οικογένειάς της. Υποστήριξε τη λατρεία αιγυπτιακών θεοτήτων, όπως η Ίσιδα και ο Σέραπις στη Μαυριτανία και έπαιξε ρόλο στην αναβίωση των αιγυπτιακών θρησκευτικών πρακτικών.

Οι προσπάθειες της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ βοήθησαν να διατηρηθούν ζωντανές οι αιγυπτιακές παραδόσεις σε μια εποχή που η Ρώμη άσκησε σημαντική επιρροή στον κόσμο της Μεσογείου.

Επιπλέον, τα παιδιά της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο γιος της, Πτολεμαίος, είχε μια επιτυχημένη στρατιωτική καριέρα και υπηρέτησε ως έμπιστος σύμμαχος των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής και ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς συμμάχους της Ρώμης. Είχε επίσης μια κόρη, το όνομα της οποίας δυστυχώς δεν σώζεται.

Ένας από τους τελευταίους της δυναστείας των Πτολεμαίων

Η κληρονομιά της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ άντεξε πολύ μετά τον θάνατό της. Μέσω της εγγονής της Δρουσίλλας, η οικογενειακή της γραμμή παντρεύτηκε με την υψηλότερη ρωμαϊκή αριστοκρατία για πολλές γενιές που ακολούθησαν. Ωστόσο, η περιουσία της οικογένειάς της τελικά μειώθηκε και η Μαυριτανία προσαρτήθηκε στη Ρώμη γύρω στο 40 μ.Χ., αφού ο Καλιγούλας δολοφόνησε βάναυσα τον Πτολεμαίο της Μαυριτανίας. Παρόλα αυτά, η επιρροή της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής παρέμεινε, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ταυτότητα της Βόρειας Αφρικής.

Στη λαϊκή κουλτούρα, η συναρπαστική ζωή και η κληρονομιά της Κλεοπάτρας Σελήνης Β’ έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία συγγραφέων, ιστορικών και καλλιτεχνών. Έχει απεικονιστεί σε πολλά μυθιστορήματα, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, που συχνά εξερευνούν τις περίπλοκες σχέσεις της με την οικογένειά της, τους αγώνες της ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο και την ικανότητά της να περιηγείται στον περίπλοκο ιστό της ρωμαϊκής πολιτικής.

Πηγή Ancient Origins / Aleksa Vučković

Εκεί που ο Ιούλιος Καίσαρας αναφώνησε «κι εσύ τέκνον Βρούτε»: Aνοίγει για το κοινό η πλατεία που έπεσε νεκρός ο σπουδαιότερος Ρωμαίος αυτοκράτορας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: