Dead man walking o Πριγκόζιν εκτιμούν οι Αμερικανοί: Ο Πούτιν θα του επιτρέψει να ζήσει μόνο όσο είναι απαραίτητο

FILE PHOTO: Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Φωτογραφία Mikhail Metzel, TASS




Ο Γεβγένι Πριγκόζιν είναι πλέον ζωντανός – νεκρός μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμά ο Ian Bremmer, επικεφαλής του έγκυρου think – tank Eurasia Group.

Η ένοπλη εξέγερση του Σαββατοκύριακου από τον Πριγκόζιν, πρώην σύμμαχο του Πούτιν και ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας Wagner, θεωρήθηκε ευρέως ως η μεγαλύτερη απειλή για την 23χρονη κυριαρχία του Ρώσου προέδρου στην εξουσία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το επεισόδιο αποκάλυψε «ρωγμές» στο Κρεμλίνο που δεν είχαν προηγουμένως εκδηλωθεί.

Ο Πριγκόζιν είναι ένα είδος dead man walking, σχολίασε ο Μπρέμερ τη Δευτέρα στο «Squawk Box Asia». «Θα εκπλαγώ πολύ αν θα είναι μαζί μας σε λίγους μήνες».

Η εξέγερση υπό την ηγεσία του Πριγκόζιν ήταν ένα άνευ προηγουμένου νέο πεδίο για τον Πούτιν, ο οποίος μέχρι τότε ήταν σε θέση να σβήνει γρήγορα τις περιστασιακές άοπλες διαμαρτυρίες. Το Σαββατοκύριακο, οι στρατιώτες Βάγκνερ έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων (120 μίλια) από την Μόσχα πριν ο αρχηγός τους κάνει μια αιφνίδια ανακοίνωση και ματαιώσει την αποστολή.

«Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερο από αυτό που του έκανε ο Πριγκόζιν», πρόσθεσε ο Μπρέμερ. «Μου είναι αδιανόητο ότι ο Πούτιν θα του επιτρέψει να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Η επέλαση της Wagner προς τη Μόσχα ανάγκασε το Κρεμλίνο να προστατεύσει αγκομαχώντας την πρωτεύουσα, αφότου οι μισθοφόροι κατέλαβαν, μέσα σε λίγες ώρες, τον έλεγχο της νοτιοδυτικής ρωσικής πόλης Ροστόφ.

  • Το Ροστόφ είναι στρατηγικά συμβολικό ως έδρα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας για τον ρωσικό στρατό, ως κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και διοίκησης για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ως μέρος της συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν «εξορίστηκε» στη Λευκορωσία με αντάλλαγμα την ματαίωση της εξέγερσης.

«Προφανώς αυτό δείχνει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο αδυναμίας για τον Πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Μπρέμερ.

«Αλλά την ίδια στιγμή, ενώ ο Πούτιν δοκιμάστηκε άνευ προηγουμένου, δεν υπήρξε ούτε μία υψηλού επιπέδου αποστασία από τον ρωσικό στρατό, από τη ρωσική κυβέρνηση ή από τους Ρώσους ολιγάρχες: Ετσι, όποιος πιστεύει ότι ο Πούτιν ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος της αποχώρησης από την εξουσία, πρέπει να καταλάβει ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Η σφοδρή κόντρα μεταξύ Πριγκόζιν και στρατιωτικού κατεστημένου στη Μόσχα κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες αφού το Κρεμλίνο ήθελε όλες οι ιδιωτικές μισθοφορικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβόλαια με το Υπουργείο Άμυνας έως την 1η Ιουλίου. Ο Πριγκόζιν είχε αρνηθεί.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε ανοιχτά όταν ο Πριγκόζιν εξαπέλυσε την ένοπλη εξέγερση την περασμένη Παρασκευή κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό ότι έβαλε κατά των μισθοφόρων του.

«Στόχος του Πριγκόζιν ήταν να τραβήξει την προσοχή του Πούτιν και να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες θα συνέχιζε να λειτουργεί η ομάδα του: ρόλο, ασφάλεια χρηματοδότηση», έγραψε στο Twitter η Tatiana Stanovaya, ανώτερη συνεργάτις του Carnegie Russia Eurasia Center.

«Αυτά δεν ήταν αιτήματα για μια κυβερνητική ανατροπή. Ηταν μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί η μισθοφορική ομάδα, με την ελπίδα ότι η αξία του Πριγκόζιν -του ανθρώπου που κατέλαβε το Μπαχμούτ- θα αναγνωριζόταν και οι ανησυχίες του θα τραβούσαν την προσοχή του Πούτιν», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNBC
Ελλάδα Αθήνα 

Το είπαν αυτό στον Πούτιν; Ουκρανοί για πρώτη φορά ανακαταλαμβάνουν εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, λένε οι Βρετανικές υπηρεσίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: