Το είπαν αυτό στον Πούτιν; Ουκρανοί για πρώτη φορά ανακαταλαμβάνουν εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, λένε οι Βρετανικές υπηρεσίες

FILE PHOTO: Servicemen of Ukraine’s 30th Prince Kostiantyn Ostrozky Mechanized Brigade stand on a Т-72 battle tank that was seized from Russian troops during an autumn offensive campaign, towards Bakhmut, Ukraine, 19 June 2023, amid the Russian invasion. Russian troops entered Ukraine in February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA, STR




Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι «πολύ πιθανό» να έχουν ανακαταλάβει εδάφη στα ανατολικά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Ντονμπάς που κατέχεται από τη Ρωσία από το 2014, λέει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Σάββατο, ένας Ουκρανός διοικητής είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν εδάφη κοντά στο κατεχόμενο από τη Ρωσία χωριό Krasnohorivka. Άλλες – ανεπιβεβαίωτες – πληροφορίες έλεγαν πως και το ίδιο το χωριό επανήλθε στους Ουκρανούς.

 

Xάρτης του BBC με τα τμήματα της Ουκρανίας που κατέχονται από την Ρωσία.

Οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις έχουν κάνει έκτοτε «μικρές προόδους» ανατολικά από αυτό το χωριό, στο Ντόνετσκ, λέει το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
καθώς ο πρόεδρος της ΟΥκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε αργά χθες το βράδυ ότι η αντεπίθεση της χώρας του “προχωρά σε όλα τα μέτωπα”.

Χαρακτηριστικά, στην μεταμεσονύκτια καθιερωμένη ομιλία του προς το έθνος, ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν μια «ευτυχισμένη μέρα» για την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε μίλησε για συγκεκριμένους τομείς.

  • Το 2014 η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας και δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανέλαβαν τον έλεγχο τμημάτων των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που συνορεύουν με τη Ρωσία στα ανατολικά.

Στην καθημερινή του ενημέρωση πληροφοριών, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι οι προελάσεις της Ουκρανίας ανατολικά της Krasnohorivka ήταν «μία από τις πρώτες περιπτώσεις μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πολύ πιθανόν να έχουν ανακαταλάβει μια περιοχή εδάφους που κατείχε η Ρωσία από το 2014».

Οι ταυτόχρονες επιθέσεις της Ουκρανίας στο μέτωπο του Ντονμπάς είναι πιθανό να έχουν υπερεκτείνει τις δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και των τσετσενικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την περιοχή, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

 

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν αναφέρει την Krasnohorivka στις ενημερώσεις τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη περιοχών που κατείχε η Ρωσία είχε ξεκινήσει. Την περασμένη εβδομάδα, αναγνώρισε στο BBC ότι η πρόοδος στο πεδίο της μάχης ήταν “πιο αργή από το επιθυμητό” .

Χθες Δευτέρα, ο διοικητής των δυνάμεων της Ουκρανίας στο νότιο μέτωπο, Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «προχωρούν» προς τη νότια κατεύθυνση.
«Υπάρχουν ήδη απελευθερωμένα εδάφη και η κίνησή μας συνεχίζεται», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για ποιες συγκεκριμένες περιοχές μιλάει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται επίσης να έχουν σημειώσει κέρδη στη νότια περιοχή Χερσώνα, διασχίζοντας τον ποταμό Δνείπερο και δημιουργώντας ερείσματα στην αριστερή όχθη του, σύμφωνα με Ρώσους πολεμικούς μπλόγκερ.

Γράφοντας στο Telegram, ο στρατιωτικός μπλόγκερ Σάσα Κοτς είπε την περασμένη εβδομάδα, ότι η δραστηριότητα της Ουκρανίας στον Δνείπερο στην περιοχή της γέφυρας Αντονίβσκι στην πόλη της Χερσώνας έχει αυξηθεί.

Η αριστερή πλευρά του Δνείπερου ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων, ενώ η δεξιά ήταν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Η γέφυρα Αντονίβσκι συνέδεε τις δύο πλευρές – αν και έχει υποστεί σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης .

Ο Κοτς είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πλέον «περιχαρακωθεί» στην αριστερή όχθη και προσπαθούν να επεκτείνουν το έδαφος υπό τον έλεγχό τους νοτιότερα.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ο Πριγκόζιν έχασε οριστικά τη Wagner που διαλύεται, αλλά είναι αμφίβολο αν κέρδισε τη ζωή του: Παραμένει εξαφανισμένος – Άγνωστες οι βουλές του… λογοτιμήτη Πούτιν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: