Τα λεφτά τα πήρα από μια ρωσική τράπεζα και όχι από τον Πούτιν, υποστηρίζει η Μαρίν Λεπέν: Η Κριμαία είναι ρωσική, συμπληρώνει για να γίνει σαφής…

File Photo Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Πούτιν και Λε Πεν στο Κρεμλίνο EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT




Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, στην κοινοβουλευτική της ακρόαση την Τετάρτη, επέμεινε στη θέση της ότι η Κριμαία είναι ρωσική, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν ελεύθερα υπέρ του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της προσάρτησης στη Ρωσία.

Η Λεπέν υποβλήθηκε την Τετάρτη σε διαδικασία ακρόασης από την εξεταστική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για ξένη ανάμειξη για περισσότερες από τρεις ώρες, με πολλούς βουλευτές να ρωτούν την ακροδεξιά ηγέτιδα πού στέκεται στο ζήτημα της Κριμαίας.

Η Λεπέν επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δηλώσεις της, όπου αναγνώριζε την προσάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία. «Η Κριμαία ήταν ρωσική για δύο αιώνες. Ήταν ουκρανική για 60 χρόνια, που δόθηκε από έναν δικτάτορα για ένα καπρίτσιο», είπε.

«Ως απόλυτη υπερασπιστής του δημοψηφίσματος, θεωρώ ότι, ελεύθερα, οι κάτοικοι της Κριμαίας εκφράστηκαν ψηφίζοντας την προσάρτησή τους στη Ρωσία», πρόσθεσε η Λεπέν.

«Δεν δυσκολεύομαι να το πω αυτό […] ειδικά καθώς πήγα στην Κριμαία και είδα ότι αισθάνονταν πολύ πιο βαθιά συνδεδεμένοι με τη Ρωσία παρά με την Ουκρανία», κατέληξε σημειώνοντας ότι «κανένας πρόσφυγας» δεν εγκατέλειψε την περιοχή μετά το δημοψήφισμα.

Αρκετά μέλη της εξεταστικής επιτροπής, ιδίως η εισηγήτρια Κονστάνς Λε Γκρίπ, σημείωσαν ότι οι διεθνείς οργανισμοί και τα ευρωπαϊκά κράτη δεν αναγνώρισαν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Σε αυτό, η Λεπέν απάντησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, ήταν ελεύθεροι να οργανώσουν ένα νέο δημοψήφισμα εάν το επιθυμούσαν.

Γενικότερα, η Λεπέν κατήγγειλε μια «τρομερά υποκριτική εκστρατεία λάσπης» εναντίον της που διεξάγεται από εκείνους που την υποπτεύονται ότι επηρεάστηκε από τη Ρωσία, αλλά σημείωσε ότι ποτέ δεν άλλαξε την άποψή της- ούτε πριν ούτε μετά τη λήψη του ακόμη μη αποπληρωμένου δανείου ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική τράπεζα το 2014 για το κόμμα της.

Όσον αφορά το δάνειο, η Λεπέν αρνήθηκε να τεκμηριώσει τη σύνδεση μεταξύ όσων βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο και του δανείου, λέγοντας ότι αυτό συνήφθη επειδή καμία δυτική τράπεζα δεν ήταν πρόθυμη να της δανείσει χρήματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπέγραψε ένα δάνειο με μια τράπεζα, όχι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η Λε Γκρίπ σημείωσε ότι μετά την πτώχευση της Frist Czech Russian Bank (FCRB), το χρέος προς το κόμμα της Λεπέν με την προηγούμενη ονομασία Εθνικό Μέτωπο (τώρα Rassemblement National) μεταφέρθηκε πρώτα σε μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Συνέχισε λέγοντας ότι αργότερα αγοράστηκε από τη ρωσική εταιρεία πολιτικής και στρατιωτικής αεροπορίας Aviazaptchast, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Λεπέν ανταπάντησε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει την αποπληρωμή του δανείου παρά την εξόφληση του χρέους, με κίνδυνο να «καταδικάσει το κίνημά της σε θάνατο».

Αρνήθηκε επίσης ότι γνώριζε πως η ρωσική εταιρεία είχε εξαγοράσει μόνο το χρέος που αφορούσε το κόμμα της και όχι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας που βρισκόταν σε πτώχευση.

Τέλος, η Λεπέν επιβεβαίωσε ότι το δάνειο είχε αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, ώστε το κόμμα της να μπορέσει να το αποπληρώσει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά την οικονομική κατάσταση του κόμματός. Το υπόλοιπο ποσό -περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό των 9,4 εκατομμυρίων ευρώ- θα αποπληρωθεί επομένως μέχρι το 2028.

Πηγή από  Davide Basso | EURACTIV.fr μέσω euractiv.gr
Μετάφραση Μαριάνθη Πελεκανάκη

Kορυφαίος στόχος στη «λίστα θανάτου» του Κιέβου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ομολογεί Ουκρανός αξιωματούχος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: