Συνιστώσες και στελέχη σε θέση μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ: Διελκυστίνδα με… σχοινί τον Αλέξη Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαδημούλης. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Οσο το σοκ από το εύρος της ήττας υποχωρεί, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει σε μία επώδυνη ενδοσκόπηση που προς το παρόν δεν εστιάζει καθόλου στην αναζήτηση των αιτιών της ήττας αλλά στο θέμα της ηγεσίας.

Κάποιος κακεντρεχής ίσως θα παρατηρούσε ότι ηγεσία και αίτια της ήττας είναι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δύο νοηματικά ισοδύναμες έννοιες. Σίγουρα όμως θα υπεραπλούστευε. Και ακόμη πιο σίγουρα θα ήταν άδικος με τον Αλέξη Τσίπρα που καλώς ή κακώς καρπώνεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο των θριάμβων του παρελθόντος.

Γεγονός παραμένει ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ έχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανοίξει και μάλιστα με απρόσμενα έντονο τρόπο, δεδομένου ότι απομένει μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν μπορεί να πάει σπαρασσόμενος.

Διοικούσα επιτροπή προτείνει ο Παπαδημούλης

Ισως η πιο επικίνδυνη πολιτικά άποψη δεδομένων των εσωκομματικών συσχετισμών είναι αυτή του Βασίλη Παπαδημούλη: Ανακάλυψε αίφνης ότι το αρχηγικό μοντέλο δεν ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και άρθρωσε επιχειρήματα που μάλλον παραπέμπουν σε επιτροπεία του ΣΥΡΙΖΑ

«Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα -το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας. Επίσης θα ήταν χρήσιμο, κατά την προσωπική μου γνώμη, να αξιοποιήσουμε μερικά στελέχη της νέας γενιάς δίπλα στον Τσίπρα που τα ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και να χτίσουμε ως αντιπολίτευση αξιοπιστία με ένα σχέδιο πιο σαφές γιατί το 2023, δεν είναι 2015».

Δούρου: Αηδιαστικές οι δηλώσεις

Αμεση ήταν η απάντηση της Ρένας Δούρου: «Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά».

Συνέχισε ρωτώντας «το θυμάστε εκείνο το “Γιώργο άλλαξέ τα όλα”;» και πρόσθεσε: «Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες».

Και κατέληξε: «Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για το κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα».

Τις δηλώσεις Παπαδημούλη, χαρακτηρίζοντάς τες εμμέσως ανόητες, αποδοκίμασε και ο Νίκος Παππάς [δείτε εδώ περισσότερα]

Ανδρέας Ξανθός: Το θέμα της ηγεσίας

Από την πλευρά του ο σώφρων και πάντα χαμηλών τόνων Ανδρέας Ξανθός είπε το αυτονόητο: Το θέμα της ηγεσίας δεν μπορεί να είναι ταμπού μετά από μια τέτοια ήττα:

«Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι ‘αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω’» .

«Θεωρώ όμως ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικές στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος» προσέθεσε.

Κούλογλου: Στρουθοκαμηλίσαμε

Χωρίς να ζητήσει παραίτηση Τσίπρα [«οι στρατηγοί δεν παραιτούνται μετά από μία χαμένη μάχη»] ο κ. Κούλογλου από την πλευρά του χρέσωσε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τις περισσότερες ευθύνες της ήττας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε ότι «ακόμη και στους ποιοτικούς δείκτες η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προηγούντο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, ακόμη και σε θέματα κατεξοχήν της Αριστεράς: Υγεία, παιδεία, ακόμη και διαφθορά! Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φυσιογνωμίας. Σε αυτό το πρόβλημα στρουθοκαμηλίσαμε και αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για τη μη αναμενόμενη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε πως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες πριν από την κάλπη. Ωστόσο, «όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια διαφορά των 6 μονάδων. Κακώς αμφισβητήθηκαν. Δεν πρέπει να πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο, αλλά να μελετάμε το μήνυμα που μεταφέρει».

«Τις εκλογές δε τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές: Κάηκε η Ελλάδα με δυο μποφόρ, είμαστε πρώτοι στους θανάτους από την πανδημία, πρώτοι στην ακρίβεια, είχαμε τις παρακολουθήσεις… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019».

Σε στάση επιθετικής αναμονής η πλευρά Τσακαλώτου

Για τελευταίες αλλά όχι έσχατες αφήνουμε μερικές ατάκες από δημοσιευθείσες παρεμβάσεις στον ιστότοπο Comnmonality που απηχεί ευρύτερα τις απόψεις της »Ομπρέλας».

Αποψη πρώτη

«Η προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποδειγματικά κόλαφος. Ξενέρωσε και τους αριστερούς που θεωρούσε ότι «βρέξει-χιονίσει» θα τον ψηφίσουν και φυσικά κράτησε παγερά αδιάφορους και τους νοικοκυραίους που πάλευε να αρπάξει από τα δεξιά του. Διπλό αρνητικό άθροισμα.

Το μήνυμα αποδοκιμάστηκε. Κάποιος όμως το εξέπεμπε αυτό το μήνυμα. Υπήρξε πομπός. Όπως ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται την εκτίναξη στον εκλογικό σεισμό του 2012 και τις νίκες του ’15, έτσι χρεώνεται και τις έκτοτε ήττες.

Όταν το καράβι σκάει στα βράχια, ο καπετάνιος είναι θεμιτό να θέλει να μείνει. Να παλέψει να σώσει «οτιδήποτε αν σώζεται» όσο διαρκεί η μάχη. Μόλις τελειώσει όμως θα πρέπει να κριθεί ή να φύγει.

Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως να το είχα ακούσει αυτό από το στόμα του».

– Δημήτρης Χριστόπουλος

Αποψη δεύτερη

«Η ήττα είναι συντριπτική και σωστά ανέλαβες την ευθύνη. Ωστόσο, βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της επόμενης κάλπης να είναι χειρότερα. Είναι πολύ πιθανό ό,τι και αν κάνεις πλέον, είτε φύγεις είτε μείνεις, να έχει κακό αποτέλεσμα. Μοιάζεις με ήρωα από αρχαία τραγωδία: ελεύθερος να αποφασίσεις με ποιον τρόπο θα φύγεις από το προσκήνιο. Μπορείς, όμως, να φύγεις όπως οι τραγικοί ήρωες: αναγνωρίζοντας τα λάθη σου, υπενθυμίζοντας για τι πάλεψες στη ζωή του, δίνοντας την τελευταία σου παράσταση και αφήνοντας την παρακαταθήκη σου. Αυτό, ωστόσο, δεν θα γίνει μιλώντας πάλι ως πρώην πρωθυπουργός (πολλώ δε μάλλον ως επόμενος) ή ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης»

-Δημήτρης Παπανικολόπουλος μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου

Στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν το χαλί και βγάζουν τις φαλτσέτες: Η Δούρου χαρακτηρίζει αηδιαστικές και πολιτικά ιδιοτελείς τις απόψεις Παπαδημούλη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: