Παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ντογιάκου μετά τη δεύτερη κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων-Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εκτιμά ο Σφακιανάκης [videoς]

FILE PHOTO: Μαθητές και μαθήτριες στο 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκουπροκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Επί τω έργω η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τη νέα κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛΑΣ να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.

 

Σφακιανάκης: Η κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

«Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις, είπε ο κ. Μάνος Σφακιανάκης, Πρ. Διεθνούς Ινστ. Κυβερνοασφαλείας, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ που προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων.





Όσο για το αν μπορεί να βρεθεί από πού ξεκίνησε όλο αυτό είπε: «Βέβαια μπορούμε να βρούμε εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχουν οι αξιωματικοί αρμόδιοι να κάνουν την έρευνά τους και να τους βρουν. Πάντοτε καλύπτουν τα ίχνη τους, πλην όμως η δίωξη είναι ένα μέτρο πιο κάτω και πάντα αυτοί βρίσκονται» και συνέχισε: «Ο σκοπός ίσως φανεί αργότερα με κάποια προκήρυξη που θα στείλουν. Όλοι αυτοί οι χάκερς βγάζουν ανακοινώσεις».

Όπως υπογράμμισε δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνορπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Τέλος έκανε έκκληση στο υπουργείο παιδείας πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες να κάνουν άσκηση κυβερνοασφάλειας.

Στην ερώτησή του αν είχε προηγηθεί άσκηση κυβερνοασφάλειας είπε: «Τεχνικά χαρακτηριστικά επιτρέψτε μου να μην απαντήσω. Φυσικά όμως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Αλλά ξαναλέω ότι η τεχνολογία είναι ανθρώπινο προϊόν που όσα μέτρα και να πάρεις και όσες δικλείδες ασφαλείας και να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή μπορεί να σε προδώσει ότι υπάρχουν κακόβουλες ενέργειες, δηλαδή όταν προσπαθεί κάποιος να χτυπήσει το σημείο εκείνο στο οποίο είναι οι δικλείδες ασφαλείας, να παραβιάσει τις δικλείδες ασφαλείας. Για αυτό υπάρχουν συνεχώς και αναβαθμίσεις επί όλων των συστημάτων».

Χειρότερη η δεύτερη κυβερνοεπίθεση αργοί οι ρυθμοί αποκατάστασης 

Με προβλήματα ξεκίνησε και η σημερινή ημέρα (30/5) των ενδοσχολικών εξετάσεων λόγω κυβερνοεπίθεσης αυτή τη φορά σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και άλλων φορέων ερευνητικών.




Για το αν υπάρχει φόβος να συμβεί ανάλογη κυβερνοεπίθεση στις πανελλαδικές, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελίνα Κολύβα ανέφερε ότι «Δεν έχει καμία σχέση το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα των ενδοσχολικών με αυτό των Πανελλαδικών, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου είδους κακόβουλες επιθέσεις. Είναι τελείως διαφορετικό το σύστημα».

Πού εντοπίστηκαν προβλήματα

Το πρόβλημα σήμερα εντοπίστηκε πολύ έντονα σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία και Ηλεία, και στην Αττική στο Κερατσίνι. Όπως είπαν νωρίτερα στην ΕΡΤ εκπαιδευτικοί την Δευτέρα 29/5 μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα και να δουν τα θέματα αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς θα έπρεπε να τα κατεβάσουν. Σήμερα (30/5) δεν τους άφηνε να μπουν στο σύστημα, να εγγραφούν μέσα στην πλατφόρμα. Ωστόσο η κατάσταση ομαλοποιείται και σε 1.300 λύκεια και όσο περνάει η ώρα τα λύκεια θα αυξάνονται.

«Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, το χθεσινό σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Προβλήματα και σήμερα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, «έπεσε» ξανά η Τράπεζα Θεμάτων: Νέα κυβερνοεπίθεση στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: