Όταν φρέσκα (πολιτικά) μυαλά ακολουθούν τα παλιά, το “αύριο” γίνεται “χθες” και η ελπίδα πεθαίνει πριν γεννηθεί! Η αρνητική εσωτερική φωνή σου…

Image by Gerd Altmann from Pixabay




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Ο Charles Kettering είπε κάποτε: «Ο αντίπαλος σου δεν είναι ποτέ πραγματικά ο “παίκτης” από την άλλη πλευρά. Ο αντίπαλος σου είναι ο εαυτός σου, η αρνητική εσωτερική φωνή σου, ο βαθμός της αποφασιστικότητας σου».

Στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας, οι τρόποι επικοινωνίας είναι άπειροι διά μέσου της ανάπτυξης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που συνέβαλε στην αλλαγή ενός γρηγορότερου και πιο ευέλικτου τρόπου σκέψης της κοινής γνώμης.

Η δύναμη αυτής της ταχύτητας (ως το υπαριθμόν ένα χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής) μπορεί να αποδομήσει σε χρόνο ντε τε όποιον/α δεν προσέξει. Όπως εύκολα εκτοξεύει την εικόνα κάποιου/ας στα ύψη, άλλο τόσο εύκολα μπορεί και να τον/ην εξαφανίσει.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard, το 1995, o Daniel Goleman είχε φέρει για πρώτη φορά τον όρο «συναισθηματική νοημοσύνη» στο ευρύ κοινό, δίνοντας στην μελέτη του βιβλίου του αυτό το όνομα.

  • Στην έρευνα του, μεταξύ περίπου 200 μεγάλων διεθνών οργανισμών, ο Goleman διαπίστωσε ότι οι “ποιότητες” που παραδοσιακά συνδέονται με την ηγεσία, όπως η νοημοσύνη, η αντοχή, η αποφασιστικότητα και το όραμα που απαιτούνται για την επιτυχία, είναι ανεπαρκή από μόνα τους.

Όπως αναφέρει η μελέτη, οι πραγματικά αποτελεσματικοί ηγέτες διακρίνονται από πολύ ψηλό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) την αυτογνωσία, την αυτο-ρύθμιση και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, το φαινόμενο της αυτογνωσίας είναι μάλλον σπάνιο, ακόμη και από νέους ανθρώπους. Δύσκολο μεν, αλλά αυτό είναι κάτι που βελτιώνεται με το χρόνο, μιας και το νεαρό της ηλικίας σε συνδυασμό με την απόκτηση εμπειριών μπορούν να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ίδιο ισχύει λίγο-πολύ και με την αυτο-ρύθμιση. Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά μπορούν να βελτιωθούν όταν υπάρχει θέληση.

Μπορούν όμως να βελτιωθούν και οι κοινωνικές δεξιότητες; Πριν προχωρήσω με αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό, επιτρέψετε μου να μοιραστώ ξανά τα λόγια του αείμνηστου, αγαπημένου φίλου και εξαίρετου πολιτικού Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος κάποτε μου είπε:

“Αν αγαπάς τους ανθρώπους, προχώρα”! Σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Ακριβώς εδώ βρισκεται η διαφορά. Υπάρχουν αυτοί που πραγματικά αγαπάνε τον κόσμο με την καρδιά τους και πασχίζουν για το καλό του. Όμως, δυστυχώς, υπάρχουν και πολλοί άλλοι, που απλά αγαπάνε την καρέκλα, κάνοντας μια τιτάνια προσπάθεια να δείξουν ότι αγαπάνε τον κόσμο.

Όσο καλές “δεξιότητες” κι αν διαθέτει κάποιος/α, αυτές οι δεξιότητες σιγά-σιγά σταματάνε να αποδίδουν όταν φτάσει η ώρα της κοινωνίας. Μπορείς να ξεγελάσεις το λαό μια φορά, δυο φορές, άντε τρεις.

  • Όμως, όπως λέει και ο ίδιος ο σοφός λαός: “Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις κι η κακή του μέρα”. Κάτι τέτοιο έχει επιβεβαιωθεί στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

Είδαμε πολλές φορές, νέα άτομα να εισέρχονται στην πολιτική. Κάποια χάθηκαν αμέσως, άλλα ακόμη προσπαθούν να βρουν πολιτική στέγη/διέξοδο και άλλα προχώρησαν. Πόσα από αυτά τα άτομα που προχώρησαν και τα βλέπουμε καθημερινά κρατάνε την αρχική τους φρεσκάδα;

Πόσα από αυτά τα άτομα συνεχίζουν με νέες ιδέες, προσπαθώντας να εισαγάγουν σύγχρονους τρόπους και νέες μεθόδους και ήθη για το καλό της κοινωνίας; Αντίστροφα, πόσα από αυτά τα άτομα βολεύτηκαν στις “διαταγές” του πολιτικό-κομματικού κατεστημένου για να μην χαθούν ή για να προχωρήσουν παρακάτω;

Δυστυχώς, ενώ κάποια φρέσκα (πολιτικά) μυαλά κατάφεραν να ανελιχθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντί να εισαγάγουν στοιχεία της φρεσκάδας τους, κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, κάτι σύγχρονο, τα βλέπεις να ακολουθούν τα “παλιά” μυαλά με αποτέλεμα ο λαός να χάνει την πίστη για το “αύριο” και η ελπίδα του να πεθαίνει πριν γεννηθεί.

  • Ο λαός περιμένει από αυτά τα άτομα να πούνε και να πράξουν τα απλά, αυτά που θα κτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όπως:

Κάναμε λάθος σε αυτό κι αυτό!

Θα τα διορθώσουμε κάνοντας αυτό κι αυτό.

Χωρίς εσάς (το λαό) δεν πάμε πουθενά. Η πόρτα είναι ανοικτή σε όλους (με πράξεις και όχι λόγια).

θα συνεργαστούμε ακούραστα με όσους εσείς μας υποδείξατε και όχι με όσους εμείς προσπαθήσαμε να σας επιβάλουμε.

ΣΥΓΝΩΜΗ!

Τόσο απλή είναι η επικοινωνία σήμερα!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021 – 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οφείλουμε να “αναγνωρίσουμε” την ισχύ της τουρκικής διπλωματίας και να ξεκινήσουμε να κερδίζουμε  διπλωματικές μάχες. Με πλάνο και ξεκάθαρους στόχους!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: