Η ψυχή δεν έχει όνομα: Όπως κι αν την λες, Αμμόχωστο, Βαρώσι, ή Famagusta, δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε το ΓΙΑΤΙ! Η κατεχόμενη πόλη μας καλεί…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Έκανα καιρό να γράψω. Μπούκτισα, αηδίασα. Διδάσκω το πολιτικό μάρκετινγκ στην κορυφή του κόσμου, εδώ στις ΗΠΑ, αλλά βλέπω την ίδια την πατρίδα μου να προδίδει αρχές και αξίες κάθε μέρα. Ο ένας έτσι, ο άλλος αλλιώς. Φυσικά και ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψη του αλλά όχι και να μηδενίζουμε τα αισθήματα του καθενός.

Τι να γράψεις και τι να αφήσεις. Πενήντα χρόνια περιμένεις κάτι καλό. Αλλά μένεις στην αναμονή, όπως το μήνυμα στο φωνοκιβώτιο, ακόμη και την ώρα που καλείς την εντατική για να μάθεις νέα ενός δικού σου προσώπου:

“Το τηλεφώνημα σας πήρε σειρά και θα εξυπηρετηθείτε το συντομότερο”.

Μα δεν θέλω να εξυπηρετηθώ αλλά να δικαιωθώ. Να βρεθεί ένας να μου πει συγνώμη για τα παιδικά παιχνίδια που μου έκλεψαν το 1974.

  • Να πει συγνώμη στους γονείς μου, που έχασαν τα νιάτα τους και αντί να χτίζουν ερωτευμένοι παλάτια στην άμμο της Αμμοχώστου, έπρεπε να ξεκινήσουν από τα τάρταρα με αντίσκηνα και λυόμενα.
  • Να πει συγνώμη στους παππούδες μου, που όταν τους είδα στο νεκρικό κρεβάτι, τα κλειστά μάτια τους ήταν δακρυσμένα επειδή δεν πρόλαβαν.
  • Να πει συγνώμη στις οικογένειες των αγνοουμένων μας, που έλιωσαν την ώρα που εμείς “ξεχνούσαμε” τον πόνο και αντικαθιστούσαμε τις μαυρόασπρες τηλεοράσεις με εξηντάρες Android, το απόλυτο συμπλήρωμα του καναπέ που μας βόλεψε.

Τι μου λες ρε φίλε; Να ξεχάσω θες; Να ξεχάσω που έλειπε ο πατέρας μου και δεν ήξερα που ήταν; Να ξεχάσω που έπεφταν οι βόμβες δίπλα μας; Να ξεχάσω που ψάχναμε συγγενείς σε αντίσκηνα; Να ξεχάσω που μετακομίσαμε επτά φορές σε έναν χρόνο μέχρι να καταλήξουμε σε ένα λυόμενο, σε Τ/Κ περιουσία, που κι αυτό μας το πήραν τα “κεφάλ(α)ια”, κάποια χρόνια αργότερα; Αυτά και τόσα άλλα θες να ξεχάσω;

Αντρέα Γεωργίου, δεν είμαι ειδικός, ούτε κριτικός να κρίνω την ποιότητα μιας ταινίας που έχει πυρήνα το 1974 αλλά καταπιάνεται και με άλλες ιστορίες. Όμως είμαι παθόντας του 1974, ένας παθόντας, που εδώ και τόσα χρόνια που είμαι στη Νέα Υόρκη, μπήκα και βγήκα στον ΟΗΕ τόσες φορές (και άλλες υπερδεκαπλάσιες φορές ο φίλος Μιχάλης Ιγνατίου, ιδρυτής της Hellas Journal), κάνοντας το παν να εξασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι “το 1974, στην Κύπρο έγινε εισβολή και έκτοτε είναι υπό κατοχή”. Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Και να’ταν μόνο αυτό; Να’ταν μόνο η άρνηση του ΟΗΕ; Εκείνο που δεν χωνεύεται είναι η άρνηση ανθρώπων με παρόμοιες ιστορίες με μένα, που αρνούνται να μιλήσουν για εισβολή και κατοχή και κλείνουν τα αφτιά και τα μάτια σε όσα τους παπαγάλισαν κάποιοι “πολιτικοί”!

  • Famagusta είναι η πόλη μου.
  • Αμμόχωστος είναι ο έρωτας μου.
  • Βαρώσι είναι η λατρεία μου.

Όπως κι αν την πούμε, μέλι στάζει και μέλι θα στάζει πάντα. Και είτε αρέσει στα αφτιά κάποιων, είτε όχι, το 1974 βιάστηκε, μαζί της κι εμείς και τα όνειρα 200 χιλιάδων συμπατριωτών μας. Δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα αν αυτή η πόλη έμενε ζωντανή. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν να σας γράφω δίπλα από το κύμα της, για όποιο άλλο θέμα εκτός από αυτό που γράφω.

Αν το ότι ο Αντρέας Γεωργίου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Χαρίτα Μάντολες), ο Γρηγόρης Βαλτινός (Μακάριος), ο Γιώργος Ζένιος (ως να ήταν ο δικός μου παππούς) και οι τόσοι άλλοι μας θύμισαν όσα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε, τότε καλά έγινε ότι έγινε.

Κοιμισμένος λαός δεν προχωρά μπροστά, ποτέ!

Από την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη…

Νίκος Αντωνιάδης
Πρόσφυγας από Αμμόχωστο – Βαρώσι – Famagusta

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και HellasJournal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Φρεσκάρουν τις …«κόκκινες γραμμές» της τουρκικής πλευράς ενόψει της περιοδείας της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ: Η Τουρκία υποστηρίζει το …«όραμα της λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: