Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση: Αλλά, ένας από τους στόχους του προκαλεί ανησυχία…

epa10629699 People walk under a poster of the Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu, leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), the day after the general election, in Ankara, Turkey, 15 May 2023. EPA, SEDAT SUNA




To δημοσίευμα της WAZ, (κείμενο του Gerd Höhler) αναφέρεται στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, εστιάζοντας στον πιθανό αντίκτυπο μιας αλλαγής εξουσίας στην Άγκυρα μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας, έχει προκαλέσει όξυνση στις  σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση μέσα από διάφορα επεισόδια και φραστικές διατυπώσεις.

Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, (Kemal Kilicdaroglu) στοχεύει στην αποκατάσταση των πληγεισών σχέσεων.

Ο Kilicdaroglu θεωρείται μια πιο συγκροτημένη και διπλωματική προσωπικότητα και το κόμμα του, το CHP, δίνει έμφαση στη δυτική ευθυγράμμιση της Τουρκίας. 

Η προσέγγιση του Kilicdaroglu αναμένεται να είναι διαφορετική από το συγκρουσιακό ύφος του Erdogan, τόσο ως προς τη ρητορική όσο και ως προς την ουσία. Δεσμεύτηκε να επιτρέψει αμέσως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία μπλοκάρει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Το κόμμα του Kilicdaroglu στοχεύει επίσης να αναζωογονήσει τις τελωνειακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ και να εμβαθύνει την τελωνειακή ένωση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, προς όφελος και των δύο πλευρών. 

Ωστόσο, μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Kilicdaroglu εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη.

Σχεδιάζει να επαναπατρίσει τους περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες εντός δύο ετών, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα προσφυγική κρίση στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς ορισμένοι πρόσφυγες ενδέχεται να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ε.Ε. για να αποφύγουν την απέλαση.

ΠΗΓΗ: WAZ, κείμενο Gerd Höhler – Kilicdaroglou will  versoehnen doch ein Punkt bedeutet Aerger

  • Η αντιπολίτευση κατηγορεί τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για χειραγώγηση των πρώτων αποτελεσμάτων

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία προκαλούν ένταση, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για χειραγώγηση.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο νυν πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εμφανίστηκε να προηγείται με καταμετρημένα πάνω από  το 25%  των ψήφων, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu βρισκόταν στη δεύτερη θέση με περίπου 40%. 

Ωστόσο, η αντιπολίτευση απέρριψε αυτούς τους πρώτους αριθμούς ως αναξιόπιστους και κατηγόρησε το Anadolu για χειραγώγηση. Ο Kilicdaroglu και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφραζαν χθες τη νύχτα αισιοδοξία και προέτρεπαν το κοινό να μην εμπιστεύεται τα αποτελέσματα του πρακτορείου.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης εστίαζαν  συνήθως στην αναφορά αποτελεσμάτων από τα προπύργια του Erdogan, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων σε εκείνο το στάδιο. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «δικτατορική στάση» κατά τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Διευκρινίζεται ότι στις κάλπες προσήλθαν περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και 1,5 εκατομμυρίου Τούρκων της Γερμανίας και έλαβαν χώρα εκτεταμένες προσπάθειες παρακολούθησης από παρατηρητές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο Kilicdaroglu καλούσε τους παρατηρητές των εκλογών να είναι επιμελείς και να μην εγκαταλείπουν τα εκλογικά τμήματα μέχρι να υποβληθεί η τελική έκθεση στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, τονίζοντας τη σημασία της ακριβούς έκφρασης της βούλησης του λαού.

ΠΗΓΗ:  Der Spiegel, asc, dpa, Reuters – Erste Zahlen nach der WahlOpposition wirft Staatsmedien Manipulation vor

Μαύρη μέρα για την αεροπορία του Πούτιν: Ομολογεί η Μόσχα – Οι Ουκρανοί κατέρριψαν 4 αεροπλάνα εντός ρωσικού εδάφους σε ένα 24ωρο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: