Μαύρη μέρα για την αεροπορία του Πούτιν: Ομολογεί η Μόσχα – Οι Ουκρανοί κατέρριψαν 4 αεροπλάνα εντός ρωσικού εδάφους σε ένα 24ωρο [videos]

Πλήθος αναρτήσεων βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φλεγόμενο ρωσικό ελικόπτερο να πέφτει επί του ρωσικού εδάφους. Screenshot via Twitter @Visegrad 24




Η ρωσική αεροπορία έχει βιώσει μια από τις χειρότερες μέρες της από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέσσερα αεροσκάφη – ελικόπτερα καταρρίφθηκαν εντός ρωσικού εδάφους το Σάββατο, κάτι που σημαίνει εξαιρετική επιτυχία για την Ουκρανία.

Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσα ακριβώς αεροπλάνα και ελικόπτερα μπορεί να έχουν καταρριφθεί στη ρωσική περιοχή του Μπριάνσκ, αλλά  ρωσικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη –ένα Su-34 και ένα Su-35– και δύο Mi-8 ελικόπτερα έχουν συντριβεί.

Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η αντιαεροπορική της άμυνα εμπλέκεται στην αναφερόμενη κατάρριψη των ρωσικών αεροσκαφών.

Το Μπριάνσκ βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει δει και στο παρελθόν επιθέσεις για τις οποίες η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο.

  • Πολλαπλές συντριβές στο ρωσικό έδαφος ταυτόχρονα είναι πάντως άνευ προηγουμένου.Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ουκρανική αεράμυνα μπορεί να έχει προωθηθεί σημαντικά, καθώς η ρωσική αεροπορία χρησιμοποιεί περισσότερα «πυρομαχικά ολίσθησης» που μπορούν να πυροβολούν στόχους από απόσταση.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι μια ρωσική «αεροπορική ομάδα επιτέθηκε στην Ουκρανία από τα βόρεια, από την περιφέρεια Μπριάνσκ. Αυτό το κάνουν σχεδόν κάθε μέρα. Πραγματοποιούν χτυπήματα με κατευθυνόμενες βόμβες».

Σε αυτή την περίπτωση, είπε, «συνάντησαν κάποιο πρόβλημα. Ήθελαν να βομβαρδίσουν τους αμάχους μας». Συνέχισε αποκαλώντας την «μαύρη μέρα» για τη ρωσική αεροπορία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλήθος τα βίντεο που δείχνουν ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη είτε να πέφτουν είτε να φλέγονται στο έδαφος.

Ο Aleksandr Bogomaz, κυβερνήτης του Μπριάνσκ, επιβεβαίωσε ότι ένα ελικόπτερο συνετρίβη, τραυματίζοντας έναν άμαχο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αιτία.

Ένα άλλο βίντεο, που δείχνει ένα αεροσκάφος να κατεβαίνει και μια στήλη μαύρου καπνού, έχει εντοπιστεί γεωγραφικά σε ένα χωριό στο Μπριάνσκ περίπου 25 χιλιόμετρα από το Κλίντσι.

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS δημοσίευσε βίντεο από έκρηξη ενός ελικοπτέρου στον αέρα και επιβεβαίωσε ότι ένα μαχητικό Su-34 συνετρίβη, χωρίς να αναφέρει την αιτία.

 

“Πλήρης ηλιθιότητα”

Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για το περιστατικό, αλλά ένα ανεπίσημο ρωσικό κανάλι Telegram το περιέγραψε ως τη χειρότερη μέρα για τη ρωσική στρατιωτική αεροπορία από τον Μάρτιο του περασμένου έτους- δηλαδή από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι «μια ομάδα δύο ελικοπτέρων Mi-8 και μαχητικών Su-34 και Su-35 συνετρίβη στην περιφέρεια Bryansk» και υπέδειξε ότι ενδέχεται να χτυπήθηκαν περισσότερα ελικόπτερα.

 

Η Kommersant ανέφερε ότι «τα μαχητικά επρόκειτο να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμό πυραύλων σε στόχους στην περιοχή Τσερνίχιβ της Ουκρανίας, ενώ τα ελικόπτερα έπρεπε να τους υποστηρίξουν, μεταξύ άλλων για να παραλάβουν τα πληρώματα Su εάν καταρρίπτονταν από εχθρικά πυρά. Και τα τέσσερα μέσα δεν επέστρεψαν στο αεροδρόμιο. Οι πιλότοι τους σκοτώθηκαν».

Ρωσικές πηγές έχουν αρχίσει να συζητούν το περιστατικό, με ένα δημοφιλές κανάλι Telegram που αναφέρεται στο περιστατικό λέγοντας: «Μιλάμε για μια προσεκτικά σχεδιασμένη [ουκρανική] επιχείρηση εδώ».

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, βουλευτής στο δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας, είπε ότι το Σάββατο τέσσερα αεροσκάφη χάθηκαν και πρόσθεσε: «Το Λουχάνσκ χθες [αναφορά σε πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη], ένα χτύπημα στην αεροπορία μας σήμερα. Και χτυπήματα στα μετόπισθεν, στις υποδομές και στην αεροπορία»…

Ένα άλλο ρωσικό κανάλι Telegram που αναρτά καθημερινά αναφορές για τον πόλεμο ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί «εκτόξευαν ρουκέτες από την περιοχή του Τσερνιχίφ, που έφταναν σχεδόν στα σύνορα».

Ο Daniil Bezsonov, Ρώσος στρατιωτικός blogger, έγραψε το Σάββατο ότι «Ο εχθρός πιθανότατα ενήργησε από ενέδρα των δυνάμεων αεράμυνας του, οι οποίες είχαν κινηθεί εκ των προτέρων στη συνοριακή ζώνη, από την οποία η απόσταση θα επέτρεπε να χτυπηθεί η αεροπορική μας ομάδα. Έτσι, ο εχθρός πιθανότατα γνώριζε τη διαδρομή και την ώρα της αναχώρησης της αεροπορικής μας ομάδας».

  • Υπήρξε επίσης έκπληξη μεταξύ των Ρώσων μπλόγκερ το γεγονός ότι ένα ελικόπτερο Mi-8 που καταρρίφθηκε είχε προηγμένο εξοπλισμό παρεμβολών.

Ένας λογαριασμός του ρωσικού Telegram είπε ότι είναι «πλήρης βλακεία» να στέλνεις ένα τέτοιο ελικόπτερο τόσο κοντά στην ουκρανική άμυνα, λέγοντας ότι «θα πρέπει να είσαι εντελώς μακριά από την πραγματικότητα» για να στείλεις τα ειδικά εξοπλισμένα Mi-8 σε μια τέτοια ζώνη.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει ωθήσει την αεράμυνα της προς τα σύνορα σε περιοχές όπως το Τσερνίχιβ για να καταπολεμήσει την αυξανόμενη χρήση βομβών από τους Ρώσους που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση, λειτουργώντας σχεδόν ως πύραυλοι.

Τα γεγονότα του Σαββάτου στο Μπριάνσκ υποδηλώνουν ότι η ζώνη δράστης της ουκρανικής αεράμυνας μπορεί τώρα να έχει επεκταθεί σε ρωσικό έδαφος.

Υποδηλώνει επίσης –όπως έχουν επισημάνει αρκετές ανεπίσημες ρωσικές πηγές– ότι η Ουκρανία διαθέτει σε αυτή την περίπτωση λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ρωσική αποστολή. Αυτό μπορεί να είναι τόσο ανησυχητικό για τη Ρωσία όσο και η απώλεια τεσσάρων αεροσκαφών πάνω από το ρωσικό έδαφος

 

Με πληροφορίες από CNN

Ο Ζελένσκι γυρίζει στο Κίεβο με όλα τα όπλα που χρειάζεται για να πάρει πίσω την Κριμαία: Και drones τον γέμισε -με αγάπη- ο Σούνακ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: