Ευρώπη και Ασία υποκλίθηκαν στο Μέγα Αλέξανδρο κι έγινε «το αφεντικό» του τότε κόσμου φέρνοντας την ειρήνη- Η ιστορία ζωντανεύει στο Εθνικό Μουσείο της μεσογειακής Νάπολης [videos]

FILE PHOTO Staff of the MANN (National Archaeological Museum of Naples) starts the restoration of the large mosaic ‘The battle of Issus’, also known as the ‘Alexander mosaic’, in Naples, Italy, EPA/CIRO FUSCO




Σαν ποπ σταρ ο Μέγας Αλέξανδρος φορούσε τα ρούχα του Φαραώ, του Δία, του Ηρακλή, του Διονύσου, του Σάχη της Περσίας, του πρίγκηπα της αρχίας Τάξιλα και της Ινδίας. Μέσα σε μια δεκαετία έγινε βασιλιάς της Ασίας και της Ευρώπης.

Και ως άνθρωπος και ως φιλόσοφος, μαθητής του Αριστοτέλη, προώθησε την ειρήνη και την ένωση των λαών που υπέταξε. Για να αφηγηθεί αυτόν τον μύθο και αυτό το όνειρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης προσφέρει εκατόν εβδομήντα έργα, από την αρχαία Περσία μέχρι την Γκαντάρα, τα οποία συναντούν τα αριστουργήματα του MANN στην έκθεση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ανατολή» (έως τις 28 Αυγούστου 2023) που εγκαινιάστηκε. από τον Υπουργό Πολιτισμού Gennaro Sangiuliano.

Η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης φάσης της Μάχης μεταξύ του Μακεδόνα και του Δαρείου, ίσως του διασημότερου ψηφιδωτού της αρχαιότητας (ολοκλήρωση εργασιών προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2024). Ένα «διαφανές εργοτάξιο» θα επιτρέψει να δούμε τους ειδικούς να εργάζονται τους επόμενους μήνες.

Διοργανώνεται από το MANN σε σκηνοθεσία Paolo Giulierini, με Electa, επιμελητές Filippo Coarelli και Eugenio Lo Sardo, η έκθεση προωθείται από το MiC, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Campania, του Colosseum και της Intesa Sanpaolo Gallerie d’Italia, και κάνει χρήση της συνεργασία του Μουσείου Civiltà της Ρώμης και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μονοπάτι για τον επισκέπτη ξεκινά από το Αίθριο και φτάνει στο Salone della Meridiana, με παραπομπές στους τρεις κήπους. Η αναπαραγωγή του ψηφιδωτού τοποθετείται στο χαλί στη Μεριδιάνα όπου ανακατασκευάζεται το περιβάλλον του σπιτιού του Φαούν.

Ο Αλέξανδρος μαγεύτηκε από τα ξόρκια της Ανατολής, παντρεύτηκε την Ουζμπέκικη Ρωξάνη και ίδρυσε την πρωτεύουσά του στη Βαβυλώνα. Στην Ευρώπη η μνήμη του ήταν ακόμα πιο ζωντανή. Ο Πομπήιος, ο Καίσαρας, ο Αύγουστος εμπνεύστηκαν από αυτόν.

Τον βλέπουμε σε υπέροχες ομάδες αγαλμάτων, που απεικονίζεται για παράδειγμα ως Αχιλλέας που πέθανε στα χέρια του Αίαντα. Στην έκθεση τον καλωσορίζουν οι αναπαραστάσεις σε προτομές, πολύτιμους λίθους, γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου του Ερμή του Λούβρου.

Το περιστύλιο και η κύρια αίθουσα της περίφημης βίλας του Fannius Synistor στο Boscoreale, ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην ιστορία της τέχνης, ανακατασκευάζονται εξ ολοκλήρου και εξηγούνται για πρώτη φορά. Ανάμεσα στα σπάνια αντικείμενα είναι το εξαιρετικό αγγείο των Περσών (ΙΙ στο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.). Η ομάδα των μαρμάρινων ιππικών αγαλμάτων από το ιερό του Giunone Sospita στο Lanuvio, που σώζεται εν μέρει στο Βρετανικό Μουσείο, έχει ανασυναρμολογηθεί.

Τον θαυμασμό του Αλέξανδρου από τους Αιγύπτιους ιερείς θυμίζει η στήλη από το ναό της Ίσιδας στην Πομπηία. Επίσης εκτίθενται ευρήματα που θυμίζουν τους πιο πιστούς συνεργάτες όπως τον Σέλευκο, που απεικονίζεται σε χάλκινη προτομή από τη Villa dei Papiri.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού του στην Ανατολή (334-323 π.Χ.) ο Αλέξανδρος ίδρυσε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο, η Αλεξάνδρεια στην Εσχάτη, πρώην Λενιναμπάντ, η Βουκεφάλα στο Πακιστάν.

Λίγους αιώνες αργότερα, στα ινδοελληνικά βασίλεια υπήρξε μια διαρκής συγχώνευση εθίμων και θρησκειών. Ένα παράδειγμα μεταξύ πολλών που εκτίθενται: το άγαλμα του Βούδα, από το Πακιστάν (II-III αιώνα μ.Χ.) Αυτές οι επιρροές αποτελούν τη βάση της σχέσης μεταξύ Ρώμης και Ανατολής με ίχνη που βρίσκονται στις μορφές του Ηρακλή με το ρόπαλο, τον Άτλαντα γονατιστό, με φτερωτούς έρωτες και ιωνικά κιονόκρανα λαξευμένα σε πέτρα. Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί της Ανατολής, με τη σειρά τους, ενσωματώθηκαν και αφομοιώθηκαν από τον ελληνολατινικό πολιτισμό. Στην Πομπηία, για παράδειγμα, τον περασμένο αιώνα βρέθηκε ένα μικρό και υπέροχο αγαλματίδιο μιας ινδικής θεότητας από ελεφαντόδοντο.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Προμηθέας, ο Μαθουσάλας, ο στρατηγός Σέρμαν, το Φαλακρό κυπαρίσσι, και το σκωτσέζικο Yew Fortingall: Τα δέντρα που πρόλαβαν να δουν μαμούθ στη Γη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: