Πέρα από τον «καυγά» του Netflix: Πώς πραγματικά πέθανε ο Μεγαλέξανδρος; Ασθένεια ή δηλητηριασμένο κρασί με Ελλέβορο; Οι περίεργες συνθήκες του θανάτου… [video]

FILE PHOTO: The Death of Alexander the Great after the painting by Karl von Piloty (1886) Source Wilimedia Commons




Μέγα… αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει το ντοκιμαντέρ «Alexander: The Making of a God», που προβάλλεται από το Netflix από τις 31 Ιανουαρίου και το οποίο εξερευνά τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναφέρει η ιστοσελίδα Screenrant.

Μέχρι στιγμής η συζήτηση έχει εστιαστεί στο αν και πόσο ο μεγάλος Μακεδόνας στρατηλάτης που, μέχρι τα 32 του χρόνια είχε ήδη προλάβει να στεφτεί  βασιλιάς, αυτοκράτορας, φαραώ ακόμα και γιος θεών (του Δία και του Άμμωνος Ρα), ήταν ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος.

Συνήθως η διαδικτυακή αυτή συζήτηση εξελίσσεται με γηπεδικού τύπου αντιπαραθέσεις και χωρίς αναφορά στις πηγές. Καταλήγει εν τέλει βαρετή και ανούσια.

Ιστορικά πάντως, ίσως το πιο αμφιλεγόμενο θέμα γύρω από τον Αλέξανδρο είναι το εξής: η πραγματική αιτία του θανάτου του, η οποία εξακολουθεί να προβληματίζει τους ιστορικούς, 2.300 χρόνια μετά.

Το ντοκιμαντέρ εξερευνά το πάθος του για επιβολή καθώς κατακτούσε τον γνωστό κόσμο ενώ παράλληλα προσπαθούσε να ζήσει σύμφωνα με το πεπρωμένο του ως ζωντανός θεός. Με πρωταγωνιστή τον Buck Braithwaite στον ομώνυμο ρόλο, η σειρά διανθίζεται από συνεντεύξεις σύγχρονων ιστορικών και ιστορικές αναπαραστάσεις σημαντικών στιγμών. Και τον ακολουθεί μέχρι τέλους, μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 32 ετών από άγνωστα αίτια.

Παρά τον πρόωρο θάνατό του, ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά όχι μόνο στον λαό του αλλά και στους σύγχρονους ιστορικούς. Μέχρι σήμερα, η αιτία του θανάτου του έχει πυροδοτήσει αμέτρητες συζητήσει από τους ιστορικούς για το τι συνέβη πραγματικά.

Οι περίεργες συνθήκες του θανάτου του

Μετά την κατάκτηση μιας ακόμη αυτοκρατορίας το 323 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος αρρώστησε επικίνδυνα και πέθανε μετά από 12 ημέρες φρικτών πόνων. Το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ημέρες καθώς γινόταν η προετοιμασία επιστροφής του στην Αίγυπτο.

Για τους Έλληνες, που τον θεωρούσαν θεό, αυτό από μόνο του επιβεβαίωσε τη θεωρία ότι ο Αλέξανδρος ήταν αθάνατος. Το σώμα του μεταφέρθηκε αργότερα στην Ελλάδα από έναν από τους στρατηγούς του, τον Πτολεμαίο, ωστόσο η σημερινή τοποθεσία του τάφου του Αλέξανδρου παρέμεινε ένα μυστήριο για τους ιστορικούς και το κοινό.

Μετά το θάνατό του, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε αλλά άφησε ακόμα τεράστιο αντίκτυπο στον λαό του. Ο διάδοχος του Αλεξάνδρου, Πτολεμαίος, ανέλαβε τελικά την εξουσία και έγινε Πτολεμαίος Α’, κυβερνώντας την Αίγυπτο για πολλά χρόνια μέχρι που πέθανε το 282 π.Χ.

Αλλά ακόμη και με έναν νέο ηγέτη, το μυστήριο και οι συζητήσεις για το τι συνέβη στον Μέγα Αλέξανδρο και το πού είναι θαμμένος εξακολουθούν να αποτελούν θέμα συζήτησης για τους σύγχρονους ιστορικούς. Η πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, η Αλεξάνδρεια, έχει γίνει μητρόπολη με τα ερείπια της αρχαίας πόλης να υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Ασθένεια ή δηλητηρίαση είναι οι πιο κοινές θεωρίες

Για πολλούς σύγχρονους ιστορικούς, η αιτία του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει συζητηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Οι περισσότερες από τις θεωρίες γύρω από τον θάνατό του περιλαμβάνουν ασθένεια ή ακόμα και δηλητηρίαση.

Μία από τις πιο κοινές θεωρίες είναι ότι ο ηγέτης πέθανε από τυφοειδή πυρετό ή ελονοσία, η οποία ήταν μια διαδεδομένη αιτία θανάτου στην αρχαιότητα λόγω ακάθαρτου πόσιμου νερού ή μολυσμένων τροφίμων.

Δεδομένου ότι ο Αλέξανδρος δεν είχε πρόσβαση στη σύγχρονη ιατρική και έκανε μπάνιο στον μολυσμένο από κουνούπια ποταμό Ευφράτη, ένα ισχυρό επιχείρημα είναι ότι είχε υποτροπή της ελονοσίας.

Μια άλλη κοινή θεωρία είναι ότι η γυναίκα του ή ακόμα και ο δάσκαλός του, ο Αριστοτέλης, τον είχαν δηλητηριάσει από ζήλια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού, ο Αλέξανδρος είχε κάνει πολλούς εχθρούς και συχνά θεωρούνταν αλαζονικός και αυταρχικός, τόσο από τους εχθρούς του όσο και από τα στρατεύματά του.

Μια θεωρία που διατυπώθηκε το 2014 ήταν ότι ήπιε κρασί μολυσμένο με το δηλητηριώδες φυτό Ελλέβορος το οποίο επηρέασε το κεντρικό νευρικό του σύστημα και εξηγεί γιατί ο Αλέξανδρος είχε έντονους πόνους στο στομάχι. Προέκυψε επίσης και η τρομακτική θεωρία ότι ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να είχε τις αισθήσεις του αλλά είχε παραλύσει την ώρα της κηδείας του.

Μια πρόσφατη θεωρία της Δρ. Katherine Hall, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Otago, ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξανδος μπορεί να πέθανε λόγω του συνδρόμου Guillain-Barré ή GBS, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα νεύρα.

Η Χολ ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τους πόνους στο στομάχι που είχε πριν από το θάνατό του, καθώς και την τρομακτική πιθανότητα ο Αλέξανδρος να μην ήταν νεκρός όταν οι άνδρες του ετοίμαζαν το σώμα του για την κηδεία, καθώς το GBS μπορεί να προκαλέσει παράλυση.

H προφητεία του Κάλανου

Ο Ινδός σοφός Κάλανος φέρεται να προέβλεψε τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γνωστός ως γυμνοσοφιστής από τους Έλληνες, ο Κάλανος συνόδευσε τον Αλέξανδρο στην Περσία για να του προσφέρει πνευματικές συμβουλές και σοφία.

Πολύ αποδυναμωμένος από το ταξίδι, ο Κάλανος αργότερα αυτοκτόνησε αυτοπυρπολούμενος, παρά τις διαμαρτυρίες του Αλέξανδρου. Πριν πεθάνει, ο Κάλανος είπε στον Αλέξανδρο ότι θα τον συναντούσε στη Βαβυλώνα, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος θα πέθαινε τελικά, παρόλο που ο Αλέξανδρος δεν είχε σχέδια να πάει εκεί εκείνη την εποχή

Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες και πολλοί άνθρωποι μετά από αυτούς πίστεψαν ότι ο Καλανός είχε προβλέψει τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και αυτό δεν υποστηρίζεται ακριβώς στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Με πληροφορίες από Screenrant

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, η Αντέλ Σπρίνγκστιν: Ο «Μπος» αποχαιρετά τη μητέρα του με ένα συγκινητικό βίντεο και το τραγούδι της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: