Τάκερ Κάρλσον: Τέλος από το Fox News ο αρχιερέας του αμερικανικού εθνικισμού και υποδαυλιστής πάσης φύσεως συνωμοσιολογίας

A man walks past pictures of Fox News hosts including Tucker Carlson (C) at the studios of Fox News at the News Corporation building in New York, New York, USA, 13 March 2019. EPA, JUSTIN LANE




Ένας από τους πλέον προβεβλημένους τηλεοπτικούς παρουσιαστές των ΗΠΑ, ο Τάκερ Κάρλσον (Tucker Carlson), αποχωρεί -μάλλον αιφνιδιαστικά- από το Fox News, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός των μέσων ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Fox News ανέφερε ότι το δίκτυο και ο Carlson συμφώνησαν να «χωρίσουν οι δρόμοι τους».

Η τελευταία του τηλεοπτική εκπομπή ήταν την Παρασκευή 21 Απριλίου, προστίθεται στην ανακοίνωση. Tη θέση του στην primetime ζώνη θα λάβουν μια σειρά από προσωρινούς οικοδεσπότες μέχρι να βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης.

Η σύντομη δήλωση των δύο παραγράφων εκ μέρους του Fox News δεν έδωσε εξηγήσεις για την απόφαση.

Απλά, ένας παρουσιαστής του Fox News ανακοίνωσε την αναχώρηση με ένα αφιέρωμα που τον ευχαριστεί «για την υπηρεσία του στο δίκτυο».

Ο Carlson δεν ήταν απλώς ένας δημοφιλής παρουσιαστής, αλλά κένας ιστορικά ακραία επιδραστικός παρουσιαστής. Οι εκπομπές του έθεταν συχνά την ατζέντα για τους συντηρητικούς και κατ’ επέκταση το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ήταν ο κορυφαίος παρουσιαστής του Fox News, με περισσότερους από τρία εκατομμύρια τηλεθεατές να συντονίζονται κάθε νύχτα για την εκπομπή του.

Η πρόσφατη συνέντευξή του με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε επτά εκατομμύρια τηλεθεατές, κάτι πρωτόγνωρο στον κόσμο των καλωδιακών ειδήσεων των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Fox News διευθέτησε μια αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση με την εταιρεία Dominion σχετικά με την κάλυψη των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σε εκτενή έρευνα 20.000 λέξεων των New York Times, πέρυσι τον Μάιο, υπογεγραμμένη από τον Νίκολας Κονφεσόρε η εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον χαρακτηριζόταν ως η πιο ρατσιστική στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης αλλά και η πιο επιτυχημένη».

Στη έρευνά τους οι ΝΥΤ εστίασαν σε πλήθος ζητημάτων, από την τεράστια επιρροή που ασκεί στο Fox News ο Κάρλσον (επικρίνοντας ακόμη και συναδέλφους του με τις ευλογίες του Λάκλαν Μέρντοκ, κληρονόμου της μιντιακής αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ, και αναγκάζοντας κάποιους να παραιτηθούν) έως την επικοινωνιακή του στρατηγική η οποία έγκειται στο να υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά δίχως να τον εξυμνεί άμεσα ή να διστάζει να τον επικρίνει: «προτιμά να ασπάζεται τη ρητορική του, φέροντας στα άκρα τον λαϊκισμό του, συντηρώντας τον φόβο του να καταστούν οι λευκοί μειονότητα σε μια Αμερική που κατακλύζεται από μετανάστες».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του που μεταδιδόταν πέντε φορές την εβδομάδα στις οχτώ το βράδυ, ο Κάρλσον εντείνει τους φόβους πολλών Αμερικανών, «μεταμορφώνοντας κάθε ξενόφερτο σε υπαρξιακό εφιάλτη», διαδίδει πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας και «τίποτα δεν τον σταματάει», καθώς καταφέρνει να αναδεικνύει απόψεις που φαίνονται παντελώς αβάσιμες ακόμη και στους πιο φανατικούς οπαδούς του υπό τη μορφή ερωτήματος, έγραφαν οι ΝΥΤ.

Ο Κάρλσον συνέχισε να σαγηνεύει τους φανατικούς και σκληροπυρηνικούς οπαδούς του, αναδεικνύοντας, την ώρα μάλιστα με την υψηλότερη τηλεθέαση, τις θεωρίες συνωμοσίας των QAnon ή τις όποιες θέσεις περιθωριακών ακραίων ομάδων. Από την ανάλυση των New York Times διαπιστώνεται πως τουλάχιστον 400 εκπομπές του εστιάζονταν στην θεωρία συνωμοσίας της αποκαλούμενης «μεγάλης αντικατάστασης» (great replacement) σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται να καταστούν πλειονότητα στις ΗΠΑ οι Αφροαμερικανοί και οι Λατίνοι.

Ο ίδιος αρνείται ότι είναι ρατσιστής, αν και παραδέχεται πως πολλές από τις απόψεις του ενδέχεται να φαίνονται αμφιλεγόμενες και δύνανται να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις. Δεν δίστασε, για παράδειγμα, να καταδικάσει το κίνημα Black Lives Matter αλλά και να υποστηρίξει τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για ενέργεια που ενορχηστρώθηκε από το FBI.

Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κάρλσον δεν έχει πει το παραμικρό εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ επέκρινε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταστεί ο αγαπημένος φιλοξενούμενος της ρωσικής τηλεόρασης η οποία (τελώντας υπό τον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου) μεταδίδει συχνά αποσπάσματα των εκπομπών του.

Με πληροφορίες από BBC

Πέρα από την κόκκινη γραμμή: Παλαιστίνιος δημοσιογράφος κάνει ρεπορτάζ στα εβραϊκά για την ισραηλινή τηλεόραση και ακροβατεί ανάμεσα σε δυο εχθρικούς κόσμους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: