Tα αυγά και οι κατσαρόλες είναι για το σπίτι είπε ο Μακρόν στους διαδηλωτές: Ανακριβές -Μακρά και διεθνής η ιστορία της κατσαρόλας [videos]

FILE PHOTO People participate in a protest against the televised speech of the French President Emmanuel Macron, outside the Paris town hall, in Paris, France, 17 April 2023. EPA/Teresa Suarez




Στο σπίτι μου, οι κατσαρόλες και τα αυγά είναι για μαγείρεμα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν αφού οι αρχές στο χωριό Γάγγη ανακοίνωσαν την απαγόρευση του «φορητού ηχητικού εξοπλισμού» πριν από την ομιλία που επρόκειτο να κάνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Το σχόλιο ήρθε εν μέσω ολοένα και πιο έντονης αντίθεσης στην αμφιλεγόμενη κίνηση του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, με τους διαδηλωτές να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια για να εκφράσουν την οργή τους.

Καθώς κάνει περιοδείες στη χώρα προσπαθώντας να ηρεμήσει τον πληθυσμό, ο πρόεδρος αντιμετώπισε μεγάλο αριθμό διαδηλωτών που χρησιμοποιούν εξοπλισμό κουζίνας για να καταστήσουν σαφή τη δυσαρέσκειά τους. καθένα αντικείμενο από αυτά αποτελεί μέρος μιας περήφανης ιστορίας διαμαρτυρίας που εκτείνεται από τη Γαλλία μέχρι την Αργεντινή, την Αλγερία και τον Λίβανο.

Ηδη από το Μεσαίωνα 

Το χτύπημα σε κατσαρόλες στη Γαλλία πιστεύεται ότι παραπέμπει σε ένα τελετουργικό του Μεσαίωνα, στο οποίο οι χωρικοί προσπαθούσαν να ταπεινώσουν έναν γάμο που δεν ταίριαζε – γενικά ένας χήρος με μια πολύ νεότερη νύφη – με μια συναυλία με κατσαρόλες

Η διπλή ζωή της κατσαρόλας ως σύμβολο διαμαρτυρίας απογειώθηκε τη δεκαετία του 1830 μετά την Επανάσταση του Ιουλίου που οδήγησε στην παραίτηση του βασιλιά Charles X.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιτίθεντο στον νέο βασιλιά, Λουί Φιλίπ, «προσπάθησαν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν δανειζόμενοι από την πραγματικότητα ένα συνηθισμένο τελετουργικό» γνωστό ως charivari ή κάνοντας δυνατό θόρυβο, εξήγησε ο Γάλλος ιστορικός Emmanuel Fureix στο ραδιόφωνο France Culture το 2017.

Στο απόγειο στον 20ο αιώνα στη Λατινή Αμερική

Μέχρι τον 20ο αιώνα, η ταπεινή κατσαρόλα, το καπάκι, το πιρούνι και το κουτάλι είχαν καταλάβει τους δρόμους.

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 σημειώθηκαν επιθέσεις στην Αλγερία κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της χώρας, από υποστηρικτές της γαλλικής ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας OAS που ήθελαν να κρατήσουν τη χώρα γαλλική.

Αλλά η κατσαρόλα άρχισε πραγματικά να καταλαμβάνει χώρο μόνο όταν διέσχισε τον Ατλαντικό στη Λατινική Αμερική, όπου γεννήθηκε η παράδοση των μαζικών «cacerolazos» που σπάνε τα αυτιά – χτυπώντας τις γλάστρες με ξύλινες κουτάλες ή χτυπώντας τις μεταξύ τους σαν κύμβαλα -.

Η πρώτη μεγάλη έκρηξη ήρθε το 1971 στη Χιλή ενάντια στις ελλείψεις τροφίμων κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Σαράντα χρόνια αργότερα, δεκάδες χιλιάδες pot bangers βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες αφού βρέθηκαν αποκομμένοι από τις τραπεζικές αποταμιεύσεις τους εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Από τότε η κατσαρόλα είναι ένα εργαλείο διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο, από τη Μιανμάρ μέχρι τον Καναδά. Τον Οκτώβριο του 2019, διαδηλωτές στο Λίβανο χτύπησαν κατσαρόλες και τηγάνια, συνεχίζοντας το τελετουργικό από τα μπαλκόνια, ακόμη και όταν οι μαζικές διαδηλώσεις επιβραδύνθηκαν.

Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φέτος στην Κένυα, οι άδειες γλάστρες ήταν και σύμβολο της διαμαρτυρίας για το κόστος ζωής και ένας τρόπος να κάνετε θόρυβο.

Στη Μιανμάρ, όπου πιστεύεται ότι τα κτυπήματα είναι ένας τρόπος να διώξεις τον διάβολο από το σπίτι σου, οι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 εναντίον της Aung San Suu Kyi κάθε βράδυ μαζεύοντας τα όργανά τους στις 8 μ.μ. μαζί με το κορνάρισμα και κόρνες αυτοκινήτων και κουδούνια ποδηλάτου.

Τα κτυπήματα έχουν κάνει μια δυνατή επιστροφή στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες ως ένας τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειας με τους πολιτικούς και τις πολιτικές.

Το 2017, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του συντηρητικού υποψηφίου για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν προκάλεσαν σποραδικές διαμαρτυρίες, σε ένα παιχνίδι για τη γαλλική έκφραση «trainer des casseroles» (σκελετοί στην ντουλάπα).

Τα «καψόνια» του Φιγιόν σχετίζονταν με ένα σκάνδαλο που θα έδιωχνε την υποψηφιότητά του και θα του επέβαλε ποινή φυλάκισης, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε δώσει στη σύζυγό του μια ψεύτικη δουλειά ως βουλευτής.

Έξι χρόνια αργότερα, οι αντιδημοφιλείς συνταξιοδοτικές αλλαγές του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχουν προκαλέσει μια νέα χορωδία .

Το βράδυ της Δευτέρας διοργανώθηκαν “συναυλίες” σε όλη τη χώρα για να πνίξουν τον πρόεδρο όταν απευθυνόταν στο έθνος μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου.

Και ενώ η αναφερόμενη απαγόρευση του ηχητικού εξοπλισμού ενόψει της επίσκεψης του προέδρου στην περιοχή Herault μπορεί να αναγκάσει τους διαδηλωτές να βάλουν τα δοχεία τους στο ράφι, εφαρμογές smartphone όπως το “iCacerolazo” και το “Cassolada 2.0” που αναπαράγουν το μεταλλικό χτύπημα υποδηλώνουν ότι ορισμένοι δεν θα σιγήσουν εύκολα.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Gladiatrix: Γυναίκες μονομάχοι στην αρένα του Κολοσσαίου, στην αρχαία Ρώμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: