Gladiatrix: Γυναίκες μονομάχοι στην αρένα του Κολοσσαίου, στην αρχαία Ρώμη [video]

Γυναίκες μονομάχοι στο Κολοσσαίο της αρχαίας Ρώμης print screen από βραματοποιημένο βίντεο




Το Κολοσσαίο στην αρχαία Ρώμη ήταν σύμβολο δύναμης, θάρρους και τιμής. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η μάχη των μονομάχων ήταν η απόλυτη έκφραση των ρωμαϊκών αξιών,όπου οι άνδρες μάχονταν μεταξύ τους μέχρι θανάτου για την ψυχαγωγία των μαζών.

Αλλά το 107 μ.Χ., εμφανίστηκε μια αμφιλεγόμενη ανατροπή σε αυτό το βάναυσο άθλημα. Οι γυναίκες μονομάχοι, ή gladiatrix, μπήκαν στην αρένα, αντιπροσωπεύοντας μια αντιστροφή της αρσενικής ενέργειας που ενσάρκωσαν οι μονομάχοι.

Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, γνωστός για τις επιτυχίες του ως σκληρός στρατηγός και για την επέκταση της αυτοκρατορίας της Ρώμης, είδε τις μαχόμενες γυναίκες ως μια ευκαιρία να φέρουν νέο και εξωτικό θέαμα στον λαό της Ρώμης. Μεταξύ αυτών των μονομάχων ήταν η Mevia, μια ελεύθερη πολίτης της Ρώμης, η οποία έδωσε πρόθυμα τον όρκο του μονομάχου, δεσμευόμενη στη ζωή ενός μονομάχου και στην πιθανότητα να πεθάνει στην άμμο του Κολοσσαίου.

Παρά το κοινωνικό άγχος και την ανησυχία για την αραίωση των ρωμαϊκών αρετών , η νίκη της Mevia αντήχησε πολύ πέρα από τα τείχη του Κολοσσαίου και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στην αρχαία ρωμαϊκή κοινωνία.

Με πληροφορίες από ancient-origins

Το τρίτο στεφάνι της Σκάρλετ Γιόχανσον: Οι ξεχασμένοι γάμοι, ο «συμπονετικός σύζυγος» και το θεμελιώδες μυστικό μιας σχέσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: